Video, ki popolnoma spremeni pogled na vse

Ta viralni video si je ogledalo 50 milijonov ljudi, na milijone ljudi ga je delilo naprej. Vse se začne pri eni zelo srečni mali punčki, ki praznuje rojstni dan, Kar se zgodi potem, te bo pustilo brez besed ...

Video, ki popolnoma spremeni pogled na vse (foto: Youtube) Youtube
26. 8. 2015

Načrtno smo pustili, da si najprej ogledaš video. Zdaj so tu še dejstva:

  • Več kot 12 milijonov Sirijcev je beguncev. 7,6 milijonov znotraj Sirije, 4 milijone izven njenih meja
  •  1,6 sirijskih otrok je beguncev
  • Otroci begunci niso ostali le brez doma, varnosti in srečnega otroštva, grozijo jim bolezni, izkoriščanje, zlorabe, trpinčenje. V begunskih centrih prodajajo celo svoje organe, da bi zaslužili za hrano. Primorani so bili zapustiti tudi šolo. Mame, ki ostajajo same, so prisiljene deklice poročiti pri 13-ih, fantke dati v vojno. Bi ti ostala tam? 
  • Zaradi vojnega stanja težko pride do njih mednarodna pomoč
  • 1,1 milijon Sirijcev je nastanjenih v Libanonu, 220.000 v Iraku, 610.000 v Jordaniji, 80.000 v begunskem centru Zaatari v Jordaniji, okrog 300.000 jih je letos pribežalo v Evropo
  • Slovenija je pripravila 900 mest za begunce, pripravljeni in zmožni smo jih sprejeti tudi več. Na ministrstvu so povedali, da "Slovenija mej ne bo zapirala" in s tem ogledalo nastavila Madžarski, ki gradi zid. 

Kako lahko sami pomagamo?

Danes in jutri poteka v Ljubljani humanitarna akcija zbiranja pomoči za begunce na otoku Lezbos, ki so pribežali s čolni (mnogi so na tej poti umrli). Organizacija Adra je k sodelovanju pritegnila Adrio, ki je ponudila brezplačen let, s katerim bodo prepeljali pakete prostovoljcev do Grčije.  Na prihod beguncev v Slovenijo se pripravljajo številne slovenske humanitarne organizacije, ki bodo sproti obveščale o akcijah.

Pravi vzor Evropi je lahko Slovenec, Brežičan natančneje, Jure Poglajen, ki je vse sile usmeril v to, da pomaga beguncem na Lezbosu. Pridružili so se mu še številni drugi. Kako se je tega lotil, si oglej na njegovem Facebook profilu

Teorije zarote

Ni jih malo. Vojno kuha Amerika, da bi z begunci onesposobila Evropo. Vojno kuha ISIS, ki islamizira svet. Zakaj jim pomoči ne ponudi Savdska Arabija, zakaj jo moramo mi? Kar koli se že kuha in kdor koli je že kuhar, 12 milijonov Sirijcev, med njimi 1,6 milijonov otrok, je beguncev, in prav je, da pomagamo.  Jaz zase vem, da jim bom. Brez vprašanj. Smo na toplem, varnem in siti. Mnogi - od kjer koli že so, Slovenci ali ne - te sreče nimajo. Že jutri smo lahko mi tisti, ki bomo potrebovali pomoč. 

Pred letom dni sem svoja otroka peljala na sprehod

Ko smo šli čez cesto, je pri rdeči luči čakal Porsche. Ko smo prišli čez, se je moj tedaj 2,5-letni sin ustavil in občudoval športni avto. Pri zeleni luči je voznik hotel fantku narediti veselje in na ves glas speljal. Otrok se je tako zelo prestrašil, da ga vsaj 10 minut niti s tesnim objemom nisem mogla umiriti. Še leto za tem vedno na tem prehodu pove, kako zelo ga je prestrašil tisti glasni športni avto. En sam avto, enkrat samkrat. Koliko strahu mora biti v otroku v vojni, si ne morem misliti. 

Sanjo spremljaj na Twitterju.