V ŽIVO: Apokaliptični prizori z gorečega Krasa, krajani obupani: "Bojimo se za vse, kar imamo"

Gasilci - velik in iskren poklon za vse, kar počnete. 

V ŽIVO: Apokaliptični prizori z gorečega Krasa, krajani obupani: "Bojimo se za vse, kar imamo" (foto: Profimedia) Profimedia
20. 7. 2022

Na Krasu se že vse od petka borijo s požari, a do zdaj še nikoli ni bilo tako hudo, kot je danes.

Po tem, ko je bila Goriška včeraj zavita v gost dim - Mestna občina Nova Gorica je včeraj zvečer svoje krajane pozvala tudi, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, naj ne hodijo ven in naj zaprejo okna - se je danes, okrog 12.00 z italijanske strani razširil požar, ki zdaj ogroža že več slovenskih vasi.

Trenutno je najhuje v vasi Jamlje tik ob slovensko-italijanski meji, od tam pa se požar širi proti vasi Brestovica, Sela na Krasu, Opatje selo ter Nova vas.

Na spletu je mogoče najti tudi nekaj apokaliptičnih posnetkov krajanov, ki si jih lahko pogledaš spodaj.

Ogenj v bližini vasi Kostanjevica

Požar se širi tudi v okolici Mirna.

Pogled na Selo na Krasu iz vasi Kostanjevica.

Sirene za evakuacijo so se zdaj prižgale tudi v vasi Miren.

Požar v neposrednji bližini Mirenskega gradu.

Krajani so obupani

"Požari so poleti stalnica, vendar kaj takšnega ne pomnim. Zdaj je dobesedno ogroženo vse, za kar smo celo življenje delali in garali. Ko vidiš takšno situacijo in se zaveš, kako nemočen si, ... ta občutek je res grozen," je za Cosmopolitan povedala bralka iz okolice zdaj že evakuirane vasi Brestovica.

"Prizori so apokaliptični, kot iz kakšnega groznega filma o koncu sveta. Res bi se rada zahvalila gasilcem za vso požrtvovalnost. Ljudje v resnici zdaj ne moremo ravno veliko pomagati, pa vendar lahko v Gasilskem domu v Šempetru pri Gorici zanje pustite vodo ali nepokvarljivo hrano," nam je še povedala.

Če bi radi priskočili na pomoč primorskim gasilcem, si preberite tole:

To fotografijo je posnel mož naše urednice iz svojega delovnega mesta, tik ob kraju Miren, sirena pa se je oglasila tudi v Šempetru pri Gorici, od koder prihaja naša urednica.

To fotografijo je naša urednica posnela iz svoje ulice:

Če živiš na Krasu ali na Goriškem ti iz štaba Civilne zaščite sporočajo tole:

"Stanje je na Krasu in na Goriškem resno. Tudi za Miren in Šempeter pri Gorici je bilo že izdano opzoorilo oz. alarm. Ljudje naj zaprejo okna in se evakuirajo - predvsem tisti predel Mirna, ki je najbližje pod gradom, kjer gori.

Zbirno mesto za tiste, ki nimajo kam iti je v telovadnici v Biljah, iz Mirna bo prav tako vozil avtobus za tiste, ki nimajo svojega prevoza," je povedal Ervin Čurlič iz štaba Civilne zaščite. 

Upajmo na najboljše.

Fotografije: Prtofimedia, KB