V ŽIVO iz karantene: TAKO je v resnici biti okužen s KORONAVIRUSOM (in kako je videti v karanteni)

Okuženi s KORONAVIRUSOM je spregovoril, kako so v resnici videti dnevi v karanteni, in kako ga je okužba prizadela.

V ŽIVO iz karantene: TAKO je v resnici biti okužen s KORONAVIRUSOM (in kako je videti v karanteni) (foto: Unsplash.com/freestocks) Unsplash.com/freestocks
3. 3. 2020

Si se tudi ti spraševala, kako je v resnici videti vsakdan okuženega s koronavirusom

Prvi Hrvat, ki se je okužil s koronavirusom, je zdaj za hrvaški portal 24sata spregovoril iz karantene in razkril, kako se v resnici počuti in kaj počne.

TAKO je bila videti njegova okužba:

Vse se je začelo z rahlo vročino, a ker previdnosti ni nikoli preveč, se je okuženi zglasil pri osebni zdravnici, ki ga je napotila na infekcijsko kliniko. Ponj so nato prišli zdravstveni delavci z rešilcem, ki so bili v celoti oblečeni v zaščitno opremo.

"To je prvo jutro, ko nimam povišane telesne temperature, a tudi sicer ni bilo hudo. Nikoli ni prekoračila 38 stopinj Celzija, navadno pa se je gibala okoli 37 stopnij. Počutim se bolje kot takrat, kot med običajnim prehladom," je novinarju portala 24sata povedal Hrvat in dodal, da se je cel čas v karanteni počutil precej dobro, ter da nikoli ni pomislil, da bi bilo z njegovim zdravjem kaj hudo narobe.

"Nisem imel in še vedno nimam nobenih težav z dihali, ne kašljam, ne boli me grlo, pljuča imam čista. Skrbelo me je predvsem za mamo, stare starše, sodelavce v podjetju," je povedal za omenjeni portal. Hrvat karanteno sicer preživlja na infekcijski kliniki v Zagrebu, skupaj s svojim bratom dvojčkom, ki je prav tako zbolel. Čas v karanteni krajšata tudi s prijatelji in družino, s katerimi so v stalnem stilu po telefonu.

Kako se je okužil?

Okuženi je priznal, da nikoli ni pričakoval, da bo prav on tisti, ki se bo okužil z virusom, o katerem se govori že zadnja dva meseca.

Kot je znano, se je okužil med obiskom tekme Lige prvakov v Milanu, katere se je udeležil v družbi svoje srčne izbranke, ki pa so ji koronavirus potrdili komaj po tretjem testiranju. 

Kakšni so simptomi?

Kot so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje so simptomi naslednji;

"Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus.

Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah," so zapisali.

Vir: 24sata

Fotografije: Unsplash.com/freestocks

Preberi še: Hana Rodić (Gospodin Savršeni) po ustnicah še na TO lepotno operacijo!

Priporočamo tudi: Hana in Goran (Gospodin Savršeni) naredila VELIK korak v njuni zvezi 💘