TU je NOVI majski Cosmo in v celoti smo ga posvetile POTOVANJEM (prelistaj ga!)

Če se za prvomajske počitnice kam odpravljaš, bo ta številka Cosma zagotovo tvoja najboljša družba! 

TU je NOVI majski Cosmo in v celoti smo ga posvetile POTOVANJEM (prelistaj ga!) (foto: Cosmopolitan Slovenija) Cosmopolitan Slovenija
28. 4. 2022

 Pripravljena na nove dogodivščine …

Revija, ki jo držiš v rokah, je obarvana z mojo najljubšo tematiko – potovanji. Ja, tudi s tistimi v daljne dežele, a do tja še pridem. Raziskovanje sveta se je pri meni začelo še pred prvim poletom čez oblake. Na potep in raziskovanje vsega mogočega so me najprej povabile revije in knjige, ki so mi razkrivale poetične svetove, burile domišljijo in v meni utrdile sanjačico, ki si je zadala, da bo svet okušala s polno žlico.

Potovanje med vrsticami najrazličnejših literarnih del je še danes eden mojih ljubših načinov raziskovanja neznanega. Vsak mesec zato z največjim veseljem pripravljam nabor knjig, s katerimi je okušanje tujega dosegljivo v udobju domačega naslanjača.

Ta mesec bo izbor (na strani 16) zagotovo navdušil vse, ki želite pospešiti svoj avanturistični utrip. Sestavljanje stajlingov je prav tako svojevrstna avantura in Katja nas na modnih straneh vedno znova vabi, da stopimo izven poznanih modnih okvirjev, kršimo pravila, raziskujemo meje lastne estetike in lovimo navdih na vseh koncih in krajih. Ko zjutraj odpremo vrata garderobne omare, je to 'check in' in vabilo, da se vkrcamo na letalo – destinacijo pa določi kar naše počutje. In če bi se na letališču rada počutila kot zvezdnica, ne spreglej fantastičnih modnih kosov na strani 53. Dileme o tem, kaj spakirati, pa so vizualno razrešene na straneh 48 in 49.

Številna staroselska plemena si zgodbe in izkušnje izmenjujejo v krogu, tako da med osebami potuje govorniška palica (ang. talking stick). Prvi članek, ki sem ga pripravila za to številko, je bila hvalnica solo potovanjem (na strani 99), ker so solo dogodivščine zares nepozabne, premagovanje mej pa je na teh potovanjih na vrhuncu. Govorniško palico sem nato predala Nini Erčulj, ki v intervjuju (na staneh 82 do 84) razkriva (ne)načrtovano selitev na Tajsko.

V tej reviji je govoreča palica prišla tudi do Alje Skrt (106), naših novih 'hudjobovk' in številnih drugih, z namenom, da te navdahnejo, navdušijo in spodbudijo, da v prihajajočih mesecih tudi sama zakorakaš na nepozabno popotovanje.

Katera prigoda s potovanja ti je najbolj ostala v spominu?

Čudovit Edinburg. In malo manj čudovito airbnb stanovanje. In njegov bizarni lastnik. Kombinacija, ki je na kilometer zaudarjala po težavah. S prijateljico sva izmozgani po celodnevnem kolovratenju pripravljali tortilje, ko je brez predhodne najave vkorakal v stanovanje z ogromnim kovčkom, polnim orodja in začel menjavati ključavnico na vratih. Mimogrede je od naju zahteval, da morava stanovanje vedno zapuščati neopazno, da se sosedom predstavljava za njegovi punci in … naju nato zaklenil ter pobegnil s starim ključem. Oprtane le z osebnimi dokumenti in rezervnimi spodnjicami sva nato odšli v neko zakotno ulico, kjer nama ga je hotel predati. O epilogu pa kdaj drugič. Naslednjo noč sva prespali v hotelu.

- NEJA DROZG, vodja projektov in pomočnica urednice

To bi lahko bila dobra iztočnica za knjigo, saj imam nešteto prihod, zlasti s solo potovanj, ki so bila del mojega življenja zadnjih pet let. Med najbolj nepozabnimi prigodami so žur v zapuščeni šoli sredi Bratislave, didžejanje v naključnem baru v Vietnamu, potovanje z neznancem, ki ni znal besede angleško, po jugovzhodni Turčiji, hostel žuri v Cadizu, ponočevanje v Krakovu - ja, veliko sem prežurirala.

- KATJA KOZLEVČAR, modna urednica

Glede na to, da me letos čaka dopust na otoku, kjer so snemali moj najljubši film Mamma mia, mislim, da me prava poletna pustolovščina še čaka. Sicer upam, da se poletje ne konča tako burno, kot se je za Donno, vseeno pa se ne bom branila kakšnega simpatičnega zmenka.

- NATAŠA MERNIK, lepotna urednica

Spontani izlet na jug Francije med študijsko izmenjavo nama je s kolegico postregel s 1001 prigodo. Od razburjenega voznika, ki z nama ni spregovoril prve tri ure vožnje, neuspešnega štopanja na žgočem soncu, spanja na tleh med vijaki, 'couchsurfing' gostitelja, ki nama je pojedel hrano, ter do gostitelja, ki je skupaj s svojo mamo tekmoval v gojenju trave. Ja, v tisti hiši so bili 24/7 v omamljenem stanju vsi, tudi mačka.

- NINA VIDRIH, urednica fotografije

To bi lahko bile počitnice v kampu s prijateljicami ob koncu tretjega letnika srednje šole. Vsak večer smo hodile ven in se seveda vračale, ko se je že danilo. V petih dneh (no, štirih nočeh) sem skupaj spala celih šest ur in pol - če odštejem poležavanje na plaži. Kakšna sem bila podnevi? Spomnim se, da sem en dan okoli hodila z napol zaprtimi očmi, ker me je sonce skoraj dobesedno žgalo v oči. Še danes ne vem, kako mi je uspelo. Ne, nisem bila na prepovedanih drogah, očitno le 'high on life'.

- NIKA ŠVAJNCER, pomočnica urednice in spletna novinarka

Odštekanih prigod je na potovanjih vedno veliko, mogoče mi je najbolj ostalo v spominu, ko sva s prijateljico dopustovali v Firencah in na polno izkušali italijansko življenje. Naučila me je, kako piješ najcenejšo kavo (vedno ob šanku), dobiš zastonj večerjo (poiščeš res kul lokal, kjer ob aperitivu stržejo res vse) in spoznaš deželo na zadnjem sedežu motorista, ki te mimo nagnetenih cest odpelje do morja in imaš piknik na stopnicah s popolnimi neznanci.

- PETRA CVELBAR, art direktorica

Vsekakor sem največ odštekanih prigod doživela na lanskem dopustu v Španiji, natančneje na otoku Majorka, ki je znan po številnih zabavah. Ker s kolegi nismo vedeli, da so sredi dopusta španske oblasti uvedle policijsko uro, smo nekega večera doživeli, da nas je policija s solzivcem in pendreki podila nazaj v hotele, kjer se je zabava seveda nadaljevala. In da ne omenjam para, ki je v sosednji sobi seksal ves dan. Vsekakor sta mi dala inspiracijo za cosmo izpoved ali dve!

- EVA MAVRIČ, novinarka

Fotograsfije: ALEKSANDRA SASA PRELSNIK