VIDEO: Top filmi, ki jih moraš videti ta mesec

Januar 2016 na velika platna prinaša kar nekaj odličnih filmov, ki jih ne smeš spregledati. Oglej si najnovejše napovednike ...

Jennifer Lawrence igra osrednjo junakinjo v filmu Joy. (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2016

Soba (The Room) – v kinu od 28. januarja

Soba je zgodba o živahnem petletniku Jacku (izjemni Jacob Tremblay), za katerega predano skrbi njegova mati Ma (Brie Larson). Kot vsaka mati tudi Ma požrtvovalno skrbi za Jackovo srečo in varnost, daje mu toplino in ljubezen, igrata se, pripoveduje mu zgodbice.

Vendar je njuno življenje vse prej kot običajno – ujeta sta v 3 x 3 metrski sobi brez oken, ki jo Ma olepšano imenuje "soba".

V njej je za Jacka ustvarila celo vesolje, in nič je ne bo ustavilo, da bi poskrbela, da bo njen sin živel popolno in srečno – pa četudi zgolj v tem varljivem prostorčku.

A Jack je čedalje bolj radoveden glede tega, kako in kje živita, in Ma pa počasi primanjkuje iznajdljivosti, zato skujeta drzen načrt za pobeg, ki ju na koncu sooči s tistim, kar se morda izkaže za najbolj strašljivo: z resničnim svetom.

Oglej si napovednik:

Povratnik (The Revenant) – v kinu od 28. januarja

Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) med odpravo v še neraziskano divjino grdo izmaliči medved, člani njegove lovske odprave pa ga zapustijo in prepustijo samemu sebi.

Osamljen in na robu smrti se Glass ne vda obupu – poganjata ga neizmerna volja in ljubezen do žene in sina; poda se na 320 km dolgo odisejado po prostranem in neukročenem Zahodu, da izsledi možakarja, ki ga je bil izdal: Johna Fitzgeralda (Tom Hardy).

A kar se začne kot neutrudno iskanje maščevanja, postane junaška saga o vztrajnosti, o povratku domov in o odrešitvi. Film je režiral z oskarjem nagrajen Alejandro G. Iñárritu.

Oglej si napovednik:

Dansko dekle / The Danish Girl - v kinu od 7. januarja

Einar in Gerda Wegener sta umetnika, ki živita v slikovitem Kopenhagnu. Njun srečen zakon nekega dne zamaje povsem nedolžna prošnja, ki sproži usoden preobrat. Da bi pravočasno dokončala portret, Gerda namreč prepriča svojega moža, da ji pozira v ženski obleki. Einar v tistem trenutku začuti, da se je globoko v njem nekaj premaknilo oziroma prebudilo.

Ko zakonca nadaljujeta igro in njegov alter ego Lili odpeljeta v javnost, se ti občutki le še stopnjujejo. Kmalu se Einar vse pogosteje obrača k Lili – tako v oblačenju in gestikulaciji kot tudi v razmišljanju. Ker naletita na neodobravanje družbe, zakonca svojo domovino zamenjata za bolj avantgarden Pariz.

Tam Gerdina kariera vzcveti, njun zakon pa z veliko mero napora in bolečine prehaja v drugačno obliko. Lili na njeni poti transseksualne ženske čakajo neštete ovire, a končni cilj bo lažje dosegljiv zaradi Gerdine brezmejne podpore. Z vzajemno pomočjo bosta zakonca našla pogum, da se oba preobrazita vsak v svoj pravi jaz, ki ga nosita globoko v srcu.

Oglej si napovednik:

Podlih osem (The Hateful Eight)– v kinu od 7. januarja

Šest ali osem... ali pa dvanajst let po državljanski vojni skozi zimsko pokrajino Wyominga drvi poštna kočija. Potnika v njej – lovec na glave John Ruth (Kurt Russell) in njegova zajeta ubežnica Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) – se nezadržno približujeta mestecu Red Rock, kjer namerava Ruth, v teh krajih znan tudi pod vzdevkom »Rabelj«, Domerguejevo privesti pred roko pravice.

Na poti naletita na dva neznanca: na majorja Marquisa Warrena (Samuel L. Jackson), temnopoltega nekdanjega pripadnika vojske Severa, ki se je prelevil v zloglasnega lovca na glave, in južnjaškega ubežnika Chrisa Mannixa (Walton Goggins), ki trdi, da je novi šerif Red Rocka.

Ko jih ujame snežni metež, se druščina zateče v Minniejino galanterijo na gorskem prelazu, v kateri običajno postojijo poštne kočije, a jih ne pričaka lastnica, temveč štirje neznani obrazi: tam so se zabarikadirali Bob (Demian Bichir), ki skrbi za postojanko, medtem ko je Minnie pri svoji materi, Oswaldo Mobray (Tim Roth), rabelj Red Rocka, gonjač živine Joe Gage (Michael Madsen) in general konfederacijske vojske Sanford Smithers (Bruce Dern). Gorsko postojanko čedalje bolj biča snežni metež in osem popotnikov spozna, da jim morda nikoli ne uspe priti do Red Rocka...

Oglej si napovednik:

Creed: Rojstvo legende (Creed) – v kinu od 14. januarja

Adonis Johnson (Michael B. Jordan) ni nikoli poznal svojega očeta Apolla Creeda; sloviti boksarski prvak v težki kategoriji je namreč umrl, preden se je Adonis sploh rodil. Jasno kot beli dan je, da ima fant boksanje v krvi, zato se poda v Philadelphio, kjer se je svoje dni odvijal legendarni dvoboj med njegovim očetom in žilavim novincem Rockyjem Balboo. Tam najde Rockyja (Sylvester Stallone) in ga prepriča, da postane njegov trener.

Čeprav zatrjuje, da se je za vedno umaknil iz boksarskega sveta, Rocky v Adonisu prepozna silovitost in odločnost, ki jo je videl že pri Apollu – zagrizenem sovražniku, s katerim sta postala tesna prijatelja. Privoli, da bo uril mladega boksarja, čeprav se nekdanji prvak bojuje z nasprotnikom, ki je precej bolj smrtonosen kot kateri koli v ringu.

Oglej si napovednik:

Medo s severa (Norm of the North) – v kinu od 14. januarja

Polarni medved Norm (glas mu posoja Mirko Medved), ima neprecenljiv dar: kot njegov ded, ki je svoj čas vladal celotnemu severnemu polu, se zna pogovarjati z ljudmi. Ko se srčna direktorica marketinga pri nepremičninski agenciji Vera prikaže na Arktiki, da posname oglas za prodajo luksuznih domov, ki jih tam namerava postaviti pokvarjeni milijarder in nepremičninski magnat g. Greene, se Norm zave, da bo moral nekaj ukreniti, če hoče rešiti svoj ledeni dom.

Ob bodrenju svojega mentorja, galeba Sokrata, zapusti svojo družino in se s prijatelji poda v New York. A Verina bistra hčerka Olimpija je tista, ki mu dejansko pomaga skovati načrt, kako g. Greenu onemogočiti, da poseli Arktiko. Z obilico pesmi, ki gredo hitro v uho, dodelano animacijo, energije polnimi plesnimi točkami in zvrhanim košem smeha Medo s severa dokazuje, da je ljubo doma za vsakega, ki ga ima – pa naj je tam še tako mrzlo.

Oglej si napovednik:

Velika poteza / The Big Short - v kinu od 21. januarja

Eden najpomembnejših filmov našega časa, ki vas bo v isti sapi nasmejal, užalostil in razbesnel do obisti!

Svetovna gospodarska kriza, zlom bančnega sistema, nepremičninski balon ... Besede, ki našemu planetu vladajo že vse od leta 2008, a jih docela razumejo le redki. Režiser Adam McKay bo temu odločno naredil konec s filmsko adaptacijo zares neverjetne RESNIČNE ZGODBE in knjižne uspešnice Michaela Lewisa, ob ogledu katere se boste zabavali, razjezili in kot najpomembnejše – INFORMIRALI.

Zgodba: Leta 2005 so štirje obstranci videli, česar velike banke, mediji in vladni nadzorniki niso želeli — da grozi zlom svetovnega gospodarstva. Njihova drzna stava proti bankam oziroma ameriški ekonomiji jih je popeljala globoko v mračno drobovje sodobnega bančništva, kjer niso smeli verjeti nikomur in ničemur ... Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling in Brad Pitt tvorijo četverico velikih igralskih imen, ki bo dobesedno slekla težko razumljivo bančno izrazoslovje ter brez usmiljenja posvetila luč na pogubne posledice človeškega pohlepa in neumnosti.

Oglej si napovednik:

Joy – v kinu od 21. januarja

Zgodba, ki se okvirno napaja iz življenja in vzpona izumiteljice in zvezdnice prodajnega TV kanala Joy Mangano (Jennifer Lawrence), osrednjo junakinjo in njeno garaško, a napol razsulo družino spremlja na njihovi divji poti, na kateri se mladenka razvije v vzorno poglavarko družine.

Ustvarjalna je in skrbeča do vseh okoli sebe, a izkuša izdaje, prevare, poslovi se od svoje naivnosti in okusi bolečine ljubezni; skozi vse to pa najde moč in vero, da sledi svojih sanjam, ki jih je bila nekoč potlačila. Rezultat je čustvena in človeška komedija o vzponu posameznice, ki krmari skozi neodpuščajoči poslovni svet, družinski kaos in uganko navdiha, da najde svoj neomajni vir sreče.

Oglej si napovednik:

Očka proti fotru / Daddy's Home - v kinu od 28. januarja

V ringu komedije bosta svoje moči pomerila Mark Wahlberg kot neodgovoren in odsoten oče ter Will Ferrell kot razumevajoč in ljubeč očim. Da bi osvojila naklonjenost družinskih članov, se bosta očeta posluževala še tako umazanih trikov, kot so podkupovanje otrok z denarjem in drastično prehitevanje s praznovanjem božiča.

Zgodba: Brad si je vedno želel postati oče. Po poroki s Sarah so se mu te sanje končno uresničile, saj je postal očim njenima otrokoma. Sedaj se na vse pretege trudi, da bi izpolnil svoje življenjsko poslanstvo in postal najboljši očim vseh časov.

Povsem mirno in razumevajoče se sooča s kapricami svojih krušnih otrok, neumorno bere knjige z nasveti in počasi zavzema vedno bolj pomembno vlogo v njunem življenju.

Ko kaže, da sta ga Megan in Dylan naposled le sprejela, pa se v mesto vrne njun pravi očka. Dusty je popolno nasprotje mirnega Brada. Je pravi dedec, ki z izžarevanjem samozavesti in nevarnosti ženskam šibi kolena. Njegova vrnitev povsem poruši že tako občutljivo družinsko ravnovesje in prisili Brada, da se spusti v neizprosen očetovski dvoboj za naklonjenost otrok in nenazadnje tudi soproge.

Oglej si napovednik:


Oglej si še napovednik za parodijo na priljubljeno franšizo Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey)!