To so prejemnice štipendij programa Za ženske v znanosti 2015

Matematičarka Špela Špenko, fizičarka Zala Lenarčič in farmacevtka Maša Sinreih (na fotografiji iz leve prosti desni) so za svoja doktorska dela prejele štipendije v višini 5.000 evrov.

To so prejemnice štipendij programa Za ženske v znanosti 2015 (foto: Jani Ugrin) Jani Ugrin
10. 3. 2015

Ob zaključku 9. nacionalnega programa Za ženske v znanosti so partnerji programa – L'Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija – s štipendijami nagradili tri mlade slovenske raziskovalke.

Fizičarka Zala Lenarčič, farmacevtka Maša Sinreih in matematičarka Špela Špenko so za svoja doktorska dela, ki predstavljajo pomemben doprinos k razvoju znanosti ter odsevajo znanje, odličnost in vizijo, prejele štipendije v višini 5.000 evrov.

Na letošnji razpis se z izjemnimi prispevki prijavilo 20 mladih raziskovalk.

Prijave je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija v sestavi dr. Vite Godec, raziskovalke v Leku in mednarodne štipendistke UNESCO-L'Oréal Za ženske v znanosti 2012, prof. dr. Irene Mlinarič Raščan s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in doc. dr. Mirijam Vrabec z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Odločitev o izboru nagrajenih del je potrdil Nacionalni odbor, pod predsedstvom dr. Edvarda Kobala, sicer direktorja Slovenske znanstvene fundacije.

Ocenjevalke in nacionalni odbor so največji doprinos k znanosti prepoznali prav v delih nagrajenih štipendistk, saj je bila dodana vrednost njihovih del poudarjena zlasti v visoki stopnji inovativnosti predlaganih projektov, ki je jasno razvidna iz uporabe interdisciplinarnih pristopov pri reševanju zastavljenih znanstvenih problemov.

Vse tri nagrajenke izkazujejo odlično dosedanje znanstveno delo, ki se odraža v bogati bibliografiji s področja doktorske disertacije.

V počastitev dosežkov slovenskih raziskovalk je danes v SNG Drami Ljubljana potekala slavnostna podelitev štipendij. V imenu partnerjev nacionalnega programa Za ženske v znanosti so izbranim trem najbolj perspektivnim raziskovalkam štipendije podelili Brigitte Streller, generalna direktorica L'Oréal Slovenija, dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije in Marjutka Hafner, direktorica Urada za UNESCO.

Skupni imenovalec letošnjih štipendistk je ljubezen do naravoslovja, dinamično delo in strast, da najdejo odgovore na zastavljena znanstvena vprašanja.