"The Biggest Loser Slovenija - tako se NE dela!" so zgroženi na Fakulteti za šport

Po izpadu tekmovalke Emine, ki je prejšnji teden odkrito spregovorila o svojem odnosu z možem, se borba za naslov The Biggest Loser Slovenija nadaljuje, kilogrami kopnijo, vsake toliko pa se oglasi kdo, ki šovu močno nasprotuje. Tako so se tokrat oglasili predstavniki Fakultete za šport in zgroženo povedali, da se to tako ne dela!

"The Biggest Loser Slovenija - tako se NE dela!" so zgroženi na Fakulteti za šport (foto: Instagram/The Biggest Loser Slovenija) Instagram/The Biggest Loser Slovenija
31. 10. 2017

"THE BIGGEST LOSER SLOVENIJA - TAKO SE NE DELA! Treba se je oglasiti. Navedeni resničnosti šov je v nasprotju s strokovno doktrino, ki jo podajamo na Fakulteti za šport. Pristop k vadbi je nestrokoven, etično sporen in zdravstveno ogrožajoč," se glasi objava na Facebook profilu SLOfit, ki jo vodi ekipa raziskovalcev Fakultete za Šport v Ljubljani.

Pod omenjeno objavo so se nato zvrstili komentarji podpore, nakar so pri SLOfit svojo misel nadaljevali:

"Pri takšni stopnji debelosti se za vsakega posameznika pripravi individualni program glede na njegove posebnosti in zdravstvene omejitve. Vadbeni program sloni na predhodnih gibalnih znanjih in sposobnostih posameznika. Glede na to se skupaj s posameznikom zastavijo cilji, ki so realno dosegljivi in ne težijo k izgubi mase v kratkem času.

S telesno vadbo skušamo spremeniti strukturo telesa, kar pomeni, da čim več maščobne mase zamenjamo z mišično maso.

Ko pogledamo na tehtnico, se to seveda kratkoročno ne pozna, se pa mnogo bolje počutimo in lažje opravljamo vsakodnevna opravila.

Da pa imamo dovolj energije za vadbo, ne smemo stradati. Zato vnos zmanjšujemo postopoma in zlasti s spremembo sestave obrokov. Sčasoma začne poleg naraščanja mišične mase upadati tude celotna masa telesa. Vse to pa dosežemo s premišljenim načrtom gibalnih dejavnosti, ki slonijo na že naučenih gibalnih znanjih posameznika, ne pa kar enako za vse.

Če npr. nekdo zna plavati ali teči na smučeh in ima zelo veliko maso, je to super znanje, na podlagi katerega lahko razvijemo program vadbe, saj so obremenitve na sklepe manjše kot pri nekih dejavnostih tipa poskokov (npr. boks).

Še bolj pomembno pa je, da se pri osebah z morbidno debelostjo skrbno spremlja napor, tj. odziv njihovega organizma na obremenitev. Obremenitev nikakor ne sme biti maksimalna.

Začnemo z nizkim obremenitvami in malim obsegom, ki ga počasi povečujemo in pri tem skrbno sledimo odzivom posameznika.

Navijaštvo v smislu, dajmo, dajmo, stisni itd. je skrajno neprimerno, za takšnega posameznika zdravstveno ogrožajoče.

Ko pridemo do ustrezne ravni telesne zmogljivosti in športnega znanja posameznika, ki omogoča skupinski pristop, ga lahko vključimo v skupinske vadbe, vendar mora posameznik še vedno imeti znotraj tega individualne cilje, obremenitve in tudi nekatere posebne naloge, ki so vezane na njegove posebnosti. Toliko na kratko," so zaključili.

Zgoraj omenjeno pa ni edina težava, o kateri se v zadnjem času govori. Življenje tekmovalcev po koncu šova naj bi bilo precej drugačno, kot bi morda pričakovali.

Preberi še: 6 stvari, ki jih počnejo osebni trenerji (ti pa najverjetneje ne) 

Priporočamo tudi: Nov lepotni trend, ki so mu podlegle tudi nekatere znane Slovenke

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri