Stvari, ki jih je dobro vedeti, ko greš kampirat!

Kampiranje je zakon! Ampak brez načrtovanja tudi tu ne gre. Naša novinarka Petra, ki je vajena kampiranja želi, da poznaš teh 9 stvari, ko greš kampirat!

Stvari, ki jih je dobro vedeti, ko greš kampirat! (foto: Unsplash.com/Caleb George) Unsplash.com/Caleb George
15. 8. 2018

1. Načini kampiranja: avtodom, prikolica ali šotor?

Ne glede na to, ali boš uživala ob jezeru, reki, ob morju, v gozdu, ali bodo tvoje počitnice trajale vso sezono ali samo en vikend, beri dalje. Vsak način ima namreč svoje prednosti.

 • Avtodom: Vsak dan se lahko odpelješ na drugo lokacijo in uživaš tam, kjer ti je najbolj všeč.
 • Prikolica: Njena prednost je, da imaš lahko na svojem izbranem prostoru vse tako, kot ti ustreza, vključno z opremo in pripomočki za kampiranje, ki jih uporabljaš.
 • Šotor: Ves čas si v stiku z naravo in lahko občutiš svobodo. Poleg tega je zanimivo sobivanje z drugimi ljudmi, saj v kampu ni nikoli dolgčas.

2. Najem

Pri Mini Slovenija so na voljo 'drive away' šotori, ki se uporabljajo v kombinaciji z avtodomom. Njihova prednost je, da imajo trdni stranici in so samostoječi, tako da lahko uporabljaš in premikaš avtodom, opremo pa imaš v šotoru in je ni treba pospravljati ves čas.

Klikni na www.mini.si.

Balkan Campers je ideja, ki je iz ljubezni do potovanja z retro VW-kombiji prerasla v prakso. Omogočajo brezksrbna potovanja z prenovljenimi Volkswagnovimi avtomdomi. Lahko jih prevzameš na različnih lokacija po Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji.

Za več informacij preveri njihov stran: www.balkancampers.com.

Bivalniki Nest Campers so izjemno premišljeno zasnovana, nova in ekonomična vozila, odpelješ pa jih lahko kamorkoli, saj so ob najemu kilometri neomejeni. Prav tako prejmeš ogromno informacij, brošur in napotkov. Cena najema malih bivalnikov Stork se giblje okoli 55 evrov na dan, cena najema večjih avtodomov Stork pa jr okoli 75 evrov na dan.

Klikni na www.nestcampers.si.

3. Namigi

· Poišči pravi šotor

Izbira šotorov je zelo velika, med seboj se razlikujejo po velikosti, obliki, namembnosti in materialu, iz katerih so izdelani. Prepričaj se, da je dovolj velik, da boš v njem udobno spala, bo imel, vse kar potrebuješ in bo seveda šel v tvoj avto.

· Spakiraj samo oblačila, ki jih potrebuješ!

Ogromne količine oblačil so odveč. Niti ne bo prostora. Raje premisli in vzemi s seboj funkacionalne kose. Na primer dolgo krilo, ki ga lahko nosiš tudi kot obleko.

· Viseča mreža

Malo stvari je boljših od počivanja v viseči mreži, zato jo vzemi s seboj in jo priveži za najbližje drevo takoj, ko se pojavi priložnost.

· Vnaprej naredi seznam stvari, da ne boš česa pozabila

Nikar ne pozabi na spalne vreče, svetilko, sredstvo proti komarjem, kuhinjske pripomočke in torbe za prvo pomoč.

4. Lokacije čez mejo

Pod milim nebom in zajtrki z najlepšim razgledom – kje?

Španija: Forest Days Leži ob Pirenejih, kjer so ti na vol­jo številne pohodniške poti, ki te pripeljejo do reke, slapu in kotičkov za plavanje. V bližini je tudi zgodovinsko mesto Solsona in jezero Panta de Sant Ponc, idealno za kajak in kolesarjenje.

Več na: www.forestdaysglamping.com

Italija: Agricampeggio Madonna Di Pogi Romantična Toskana ponuja še nekaj skritih kotičkov. Pred množico turistov lahko pobegneš na vzhodno obrobje regije, kjer med griči stoji kamp z lesenimi hiškami in šotori.

Več na: www.madonnadipogi.it/agricampeggio

Francija: Les Mouettes V bližini vasice Couronne lahko uživaš v čudoviti naravi tik ob morju, kjer so postavljeni simpatični in udobni bungalovi, seveda pa je del kampa rezerviran tudi za šotore. Vsak dan lahko jahaš konje, v okolici pa je cel kup priložnosti za lepe izlete. Več na: www.campinglesmouettes.fr

Avstrija: Camping Sonnenberg Je idealno izhodišče za pohode in kolesarjenje. Tukaj so dobrodošli šotori in manjše počitniške prikolice. V bližnji vasi Nüziders so tudi trgovine in okrepčevalnice.

Več na: www.camping-sonnenberg.com

Švica: Des Glaciers Vse, kar pričakuješ od švicarskih Alp, je združeno v majhnem kampu pod ledenikom. Nastanjena boš na 1600 metrih nadmorske višine, kjer imaš lahko piknike, pohajkuješ ali kolesariš po goratih predelih.

Več na: www.camping-glaciers.ch

5. Top kotički v Sloveniji

 • Kamp Adria (Ankaran) je največji in eden najbolje urejenih kampov na slovenski obali in leži tik ob morju.
 • Kamp Danica (Bohinjska Bistrica) razpolaga z moderno opremljenimi prostori, vključno s sodobno pralnico. Urejen je tudi prostor za piknike in brezplačni brezžični dostop do interneta.
 • Kamp Liza (Bovec) navdušuje z urejenim ločenim prostorom ob reki Koritnici, ki je namenjen le šotorjenju. V zgornjem delu kampa pa je prostor za avtodome in počitniške prikolice. Omogočajo ti tudi najem lesenih glamping hišic in sob.
 • Camping Trenta (Soča) leži tik ob reki Soči pod Julijskimi Alpami. Je odlično izhodišče za planinske ture in različne športne aktivnosti.
 • Kamp Koren (Kobarid) je najstarejši kamp v dolini Soče, postavljen v mirno okolje in le kratek sprehod te loči od Kobarida.
 • Kamp Carso (Kras) je ekološki kamp, ki deluje v okviru turistične kmetije in se lahko pohvali tudi z domačimi pridelki.
 • Kamp Saksida (Dornbek) najdeš na kmetiji Saksida, ki leži sredi Vipavske doline. Med vinogradi, ob zvokih narave, kjer ni hrupa motorjev, lahko spoznaš življenje na kmetiji.
 • V kampu Nadiža (Podbela) pa je dobro poskrbljeno za aktivni oddih. Lahko se kopaš v reki Nadiže, igraš odbojko, namizni tenis, košarko, mali nogomet, badminton, lahko celo balinaš.

6. Kamping in glamping še drugje po Sloveniji:

Gozdne vile, Bled; Green resort, Radlje; Park Idila, Bloke; Herbal, Ljubno ob Savinji; Malerič, Dragatuš; Alpe, Velika planina; Vinska vas, Ptuj; Bizjak, Preddvor; Keltska vas, Podzemelj; kamp Kolpa, Vinica; kamp Terme Čatež, Brežice; Camping Bled, Bled; kamp Šmica, Luče; kamp Natura, Podčetrtek; kamp Menina, rečica ob Savinji.

7. Novosti na sceni

 • Na otoku Krk se je odprl nov – kamp Omišalj

Kamp je urejen popolnoma na novo, z moderno infrastrukturo, ki poleg urejenih parcel, mobilnih hišic in modernih sanitarij vključuje tudi recepcijo, restavracijo in bazen.

 • Brez gneče na plaži – kamp Val Saline v Rovinju

Letos so v kampu uredili wellness center s savnami, masažami, lepotilnim salonom in masažnim bazenom, dodatno so uredili še kamping parcele in v ponudbo dodali tudi najem agencijskih glamping šotorov.

 • Moderna infrastruktura in nov koncept kampiranja – kamp Šobec

Ta vključuje moderno restavracijo, lokal, zunanjo teraso, trgovino in kongresni prostor, ki se lahko glede na potrebe in v primeru slabega vremena spremeni tudi v prostor za animacijo.

 • Ob reki Kolpi imajo kamp z novim imenom – kamp Bela krajina

Kamp Podzemelj ima že več kot 25-letno tradicijo in v novo sezono vstopa z novim imenom, ki pooseblja dobrodošlico kampistom v objem belih brez in reke Kolpe. Uredili so nove parcele, prilagojene parkiranju avtodomov, postavili nove mobilne hišice Adria in dodatne Keltske hišice za glamping.

8. Mini kamp za domačo pristnost

Kamp Vala leži v vasici Mokalo, malo pred Orebićem na polotoku Pelješac. Gre za majhen kamp z urejenimi terasastimi parcelami, kjer lahko postaviš šotor tik nad prodnato plažo. Nekaj parcel je namenjenih tudi parkiranju avtodomov ali prikolic. Zaradi izredne urejenosti kamp Vala sodi v kategoriji najboljših hrvaških majhnih kampov.

9. Kje prenočevati z avtodomom zunaj kampa?

Izbiraš lahko med postajališči za avtodome ali kampi. Pazi le, parkiranje na postajališču ni enako kampiranju, saj je namenjeno le prenočevanju oziroma počitku, ne pa postanku z mizo in stoli. Za lažje načrtovanje preveri te spletne strani:

In še PRAVILO!

Za katerokoli obliko kampiranja se boš odločila, bodi s postavitvijo opreme obzirna. S parkiranjem vozila ne posegaj v prostor na naslednji parceli in poskrbi za red ter čistočo, še posebno pred odhodom domov.

Pripravila: Petra Rozman
Fotografije: Unsplash.com/@Caleb George, @Blake Wisz, @Simon Rae, @Manuel Meurisse, @Kevin Schmid 

Preberi še: 8 napak, ki jih ne stori, ko prvič obiščeš Tajsko!

Priporočamo tudi: "Pomembno je namreč samo to, kar o sebi misliš ti"