Slovenija med vodilnimi podporniki evropske državljanjske pobude

Čeravno je bil cilj vseevropske pobude o UTD - točneje za raziskovanje možnosti in pogojev emancipatorne socialne države - zbrati v podporo predlogu milijon podpisov, se jih je do izteka roka pobude nabralo za dobro četrtino ali 285.042 podpisov.

15. 1. 2014

Pri zbiranju podpisov je bila glede na več kot dvakrat preseženo minimalno kvoto najuspešnejša Bolgarija, po uspešnosti pa ji je sledila Slovenija z največjim odstotkom podpisov na število prebivalstva ali v absolutnem številu: 9.255 podpisov oz. 154 % minimalne zahtevane kvote.

Med države z doseženo kvoto so se uvrstile še Hrvaška, Belgija, Estonija in Nizozemska.

Za sedaj seveda lahko govorimo le o začasnih izidih: končni bodo znani, ko bodo pristojni organi vsake države, članice EU, preverili in potrdili pravilnost zbranih podpisov.

Nadaljuje se na Avaaz!

Podporniki evropske iniciative so medtem že pred dnevi štartali tudi peticijo na domeni avaaz.org, s katero bodo nadaljevali tudi po zaključku uradnega dela vseevropske pobude o UTD. V kolikor si tematiki naklonjena, te vabimo, da svoj podpis oddaš tudi na avaazovi spletni platformi:

Že podpisala?

Ne pozabi deliti dalje ;)

Želje, cilji in zahvala!

Zofijini ljubimci - društvo za razvoj humanistike iz Maribora, sekcija za preučevanje in promocijo UTD - je ob zaključku za Slovenijo izjemno uspešno izpeljane evropske državljanske pobude, z izkupičkom zbranih glasov do neke mere vendarle lahko zadovoljna.

Za vse tiste, ki jih vprašanje univerzalnega temeljnega dohodka bolj zanima, v nadaljevanju objavljamo nekaj zanimivejših izsekov iz izjave Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji za medije, ki so jo poslali ob zaključku Evropske državljanske pobude o Univerzalnem temeljnem dohodku (UTD):

  • pri zbiranje podpisov za Evropsko državljansko pobudo o UTD, ki se je zaključilo 14. januarja opolnoči, je bila Slovenija med državami pobudnicami ves čas med vodilnimi v zbiranju podpore, večinoma tudi najboljša med vsemu državami, članicami EU. Poleg Slovencev so se posebej izkazali Hrvati, ki so kljub mnogo kasnejšemu začetku (EU so se, kot je znano, pridružili šele 1. julija lani) in predvsem Bolgari, ki jim je uspelo prepričati velik delež svojih državljanov v smiselnost UTD.

V Sekciji za preučevanje in promocijo UTD so tudi zelo zadovoljni z odzivom Slovencev na evropsko pobudo v podporo UTD:

  • s tem Slovenci nismo dokazali le, da razumemo demokracijo na evropski ravni, ampak predvsem, da podpiramo dejanske družbene spremembe, usmerjene v izboljšanje splošne blaginje prebivalstva in da je prav UTD lahko eno od bistvenih orodij za doseganje tega cilja.

Pa načrti za prihodnje?

V soboto, 25. januarja letos, se ima v mariborskem Naskovem dvorcu zgoditi srečanje članov, aktivistov in podpornikov Sekcije za UTD, na katerega so povabili tudi sotrudnike iz tujine.

V Sekciji za UTD pa so se na nedavnem srečanju v Ljubljani med drugim odločili tudi, da bodo sestavili lastno, neodvisno listo UTD s katero bodo sodelovali na skorajšnjih volitva v Evropski parlament, zato nameravajo pozvati univerzalnemu temeljnemu dohodku naklonjeni javnost, da jih pri prizadevanjih za kandidaturo podpre.

Svojo izjavo za javnost so sklenili z zahvalo vsem vsem podpisnikom in podpornikom evropske državljanske pobude in jih pozvali k sodelovanju v njihovih prihodnjih aktivnostih:

  • t.j. aktivnemu sodelovanju v javni razpravi o zakonu UTD,
  • prispevanju podpisov za kandidaturo Liste za UTD v evropski parlament,
  • tvoj glas za UTD na evropskih volitvah,
  • in nenazadnje za podporo zakonodajni iniciativi o Zakonu UTD čez eno leto.