Skriti kotički Hrvaške

Se tudi tebi zdi, da vedno drviš na morje in nazaj domov in nikoli ne pomisliš, da le nekaj kilometrov z glavne ali avtoceste lahko naletiš na pravljično lepe kraje?

Skriti kotički Hrvaške (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 8. 2012

Naši južni sosedje se prav tako kot mi lahko pohvalijo z lepo naravo ter zanimivimi in obiska vrednimi kraji, a turisti jim v primerjavi z močno obljudenimi obmorskimi smermi naklonijo zelo malo pozornosti. Če želiš (s)poznati kaj več od hrvaških plaž, si na poti na morje ali ko se boš vračala domov vzemi kakšno uro ali pa kar dan ali dva za oglede in aktivnosti, ki jih ponujajo:

Reke v okolici Karlovca

V Karlovcu in njegovi okolici najdeš štiri čudovite reke: Kupo (Kolpo), Korano, Dobro in Mrežnico. Za kopanje je najprimernejša ravno zadnja, ker je ena najčistejših hrvaških rek. Ob njenem toku, jugozahodno od Karlovca, sta mesto Duga Resa in vas Mrežnički Brig s super kampom Slapić, kjer si lahko izposodiš čoln in odveslaš na raziskovanje otočkov ter slapov, igraš odbojko na mivki ali pa si na plaži ob reki privoščiš oddih. Če pa se pelješ ob Kolpi, se ustavi v mestecu Ozalj in se sprehodi do srednjeveškega gradu.

Mesto Ogulin

Mesto Ogulin je prežeto z legendami o čarovnicah in drugih bitjih, o katerih je pisal že Valvasor, danes pa ti bo o njih vedel kaj povedati marsikateri domačin. Oglej si Franko­pans­ki grad, ki je še posebej čarobno videti ob poletnih večerih, sicer pa v njem najdeš arheološko, etnografsko in planinsko zbirko ter spominsko sobo pisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, ki jo gotovo poz­naš po njenih knjigah, ki si jih brala v otroških letih, povzpneš pa se lahko tudi na Klek, najvišji vrh nad Ogulinom (ne pozabi na primerno opremo). Če ta hrib pogledaš od daleč, na vrhu z malo domiš­ljije lahko prepoznaš obris spečega človeka. V bližini Ogulina je tudi Šmitovo jezero v obliki srčka, ki je obvezen postanek za vse romantično razpoložene.

Narodni park Risanjak

Nad krajem Delnice se dviguje hribovit svet, katerega del je Narodni park Ris­njak – enkratna priložnost, da se umakneš s poletne vročine in se zbližaš z naravo. Osvojiš lahko kakšen vrh, greš na izvir Kolpe ali se sprehodiš po gozdni učni poti.

Narodni park Severni Velebit

Še en narodni park lahko aktivno doživiš na poti na morje – v pohodništvu in kolesarjen­ju po več kot 30 označenih poteh uživajo predvsem punce, ki obožujejo dogodivščine v naravi. In še nečesa ne smeš zamuditi, če boš kdaj na tistem koncu. Pred nekaj leti je bilo Kuterevo povsem neznano naselje, danes pa ga večina pozna po zatočišču za medvedje mladiče, ki so iz zaradi takšnih in drugačnih nesrečnih razlogov ostali brez mame in niso zmožni samostojnega življenja. Medvedki so simpatični, in če imaš več časa, te bodo v zavetišču veseli tudi kot prostovoljke.

Reka Zrmanja

V kanjonu med pobočji Južnega Velebita se skriva tipična kraška reka Zrmanja, ki je bila pred leti prizorišče snemanja filma Winnetou. Obišči jo, če si navdušena nad vodnimi športi, saj je z brzicami in slapovi idealna za rafting, kanuarjenje, kajakiranje in aktivnosti, kot je kanjoning, ali se odpelji na ogled z ladjo. Ko ti bo vode dovolj, pa boš v okolici našla sprehajalne in kolesarske poti. Zrmanja je sicer zanimiva tudi z vidika biologije oziroma zoologije, saj v njej na določenih mestih živi človeška ribica.

Jame - Cerovačke pećine

Nekaj deset kilometrov severovzhodno od Zrmanje blizu mesta Gračac lahko pokukaš še pod površje zemlje v Cerovačke pećine, ki so največje jame na Hrvaškem. Nekoč so bile dom jamskih medvedov in praljudi, danes pa so hladno zatočišče pred visokimi poletnimi temperaturami – v jami vse leto vlada osvežilnih od 5 do 11 stopinj Celzija.

Naravni park - Vransko jezero

Največje hrvaško jezero, ki ima soimenjaka na otoku Cres, najdeš na pol poti med Zadrom in Šibenikom. Njegovo območje je naravni park, ki gosti več kot 200 vrst ptic (med drugim tudi ogrožene), dvoživke, plazilce, sesalce ter na stotine rastlinskih vrst. Kar lahko občuduješ tam, pa ni le narava – zgradbe, ki izvirajo iz antike, rimskega, srednjeveškega in drugih zgodovinskih obdobij, so za Hrvaško bogata kulturna dediščina. Če te mika aktiven oddih, imaš na voljo najem kajaka, kolesarjenje, učne poti in izlet na hrib Kamenjak, od koder si boš lahko ogledala celo Vransko jezero, Kornate in še marsikaj.

Hribovje Biokovo

Zelo gorsko vzdušje te čaka v hribovju Biokovo nad Makarsko. Najvišji vrh, Sveti Jure, do katerega se lahko povzpneš po označenih poteh, te bo nagradil z naj­lepš­im razgledom na Jadransko morje, vse dalmatinske otoke in obalo. Na poti morda srečaš kakšnega gamsa ali drugo gorsko žival, nič nenavadnega pa niso niti večje ali manjše zaplate snega, zato ne pozabi na primerno obutev in s seboj kljub poletju vzemi topla oblačila.

Dolina Neretve

Neretva, ki ji domačini pravijo tudi modra reka, izvira v Bosni in Hercegovini, krajši del (približno desetina) pa je pred izlivom v Jadransko morje teče tudi po Hrvaški. Iz delte Neretve jeseni pridejo prve mandarine, poleti pa je prizorišče kajtanja in raftanja. Če si za terapijo z adrenalinom, bo to prava smer zate.

Obzidje - Stonske zidine

Obzidje, ki na vhodu na polotok Pelješac povezuje mesti Ston in Mali Ston, je eno najmogočnejših srednjeveških obrambnih zidov na svetu, v takratnem času pa je bilo v evropskem prostoru prav poseben dosežek. Zgrajeno je bilo z namenom Pelješac ločiti od kopnega in ga tako obvarovati pred napadi tujcev. Obzidje je dolgo kar 5 kilometrov in pol, na tej razdalji pa stoji 40 stolpov in 5 trdnjav. Po njem se lahko sprehodiš od začetka do konca, mimogrede pa si ogledaš še obe mesti, ki sta tako kot mnogo drugih obmorskih krajev prav očarljiva zgodovinska biserčka.

Istrski polotok

Istra je za Slovence tako rekoč 'za vogalom', v njej pa kar mrgoli zanimivih krajev.

V katerokoli smer se obrneš, naletiš na ljubka mesteca – obalna, kot so Novigrad, Poreč, Rovinj in Pula, seveda že poznaš, manj znana pa so na primer Grožnjan (mesto umetnikov, kjer ima od vseh umetnosti posebno mesto glasba), Motovun (tam od 28. julija do 2. avgusta poteka filmski festival svetovnega formata) in Pazin (od 12. do 18. avgusta tam obišči Dneve kreativnosti).

Nepozabno doživetje pa je tudi sprehod po tematskih poteh – pot oljčnega olja, pot istrskega terana, pot belega tartufa, pot vonja po morju ... Na spletu poišči Gourmet vodič sjeverozapadne Istre in se čim prej odpravi!

Besedilo: Manca Kraševec, fotografije: Shutterstock