Aktualno Promocijsko sporočilo

S temi nasveti spravi svoje osebne finance pod kontrolo

6. 6. 2023
S temi nasveti spravi svoje osebne finance pod kontrolo (foto: Profimedia)
Profimedia

Si želiš prevzeti nadzor nad svojimi osebnimi financami? Zate smo zbrali nasvete svetovalke za osebne finance Kaje Šolinc, ki ti bodo pomagali, da tudi ti dosežeš pregled nad osebnimi financami. 

Pravi trenutek je zdaj

»Če z upravljanjem in spremljanjem osebnih financ še nismo začeli, je najboljši trenutek danes,« pravi Kaja Šolinc, strokovnjakinja za upravljanje osebnih financ. Svoje znanje in nasvete je s poslušalci delila na webinarju, ki sta ga organizirala Karierni center Ekonomske fakultete (KCEF) in Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) v okviru projekta Lajf je igra tveganja (LIT).

Začneš lahko tudi ti

Prav vsak lahko svoje osebne finance spravi pod kontrolo, tudi študent, ki še nima rednih prihodkov. Kljub temu da za upravljanje osebnih financ ni potrebno posebno ekonomsko predznanje, lahko povečanje finančne pismenosti omogoči sprejemanje informiranih odločitev. Kot pravi Kaja, odločitve o svojem denarju sprejemamo vsak dan, zato je jasen pregled naših financ še toliko bolj pomemben. 

Živeti v trenutku, ali misliti na jutri?

Uživati trenutek, ali razmišljati o prihodnosti? Odgovor na vprašanje se skriva v ustvarjanju ravnotežja med enim in drugim. Pomembno je tudi, da ponotranjiš zdrave, odgovorne navade. Kot je dejala Kaja, so pri porabi denarja ključne prav te. Dodaja, da ne smemo zasledovati le takojšnjega zadovoljstva, brez razmišljanja o prihodnosti. Razmišljanje na dolgi rok ti namreč lahko ponudi občutek varnosti, pripravljenosti na nepredvidene večje stroške in omogoči zasledovanje dolgoročnih ciljev. Poišči svojo srednjo pot, ki ti bo dovolila, da uživaš v sedanjosti in hkrati načrtuješ prihodnost.

Poznaš metodo 50/30/20?

Pogost pristop, uporaben pri upravljanju osebnih financ, je pravilo 50/30/20. S pomočjo tega pravila lahko razdeliš dohodek v tri kategorije: 50 % nameniš za stvari, ki jih potrebuješ, 30 % za stvari, ki jih želiš in 20 % dohodka vložiš ali prihraniš. S pomočjo te metode lahko na preprost način upravljaš prihodke in začneš pot do krotenja svojih osebnih financ. Kaja je dodala še, da ti bo redno spremljanje financ omogočilo optimizacijo porabljanja. 

Dodatne izobraževalne vsebine

Slovensko zavarovalno združenje z namenom povečanja finančne in zavarovalne pismenosti mladih izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja). Če te zanimajo dodatne brezplačne izobraževalne vsebine ter spoznavanje kariernih priložnosti v zavarovalništvu, si lahko več prebereš na Instagramu @lajfjeigratveganja, Facebook strani, TikToku in spletni strani

Ekskluzivne priložnosti za delo, izobraževalne dogodke, zabavne in poučne vsebine pa vsak mesec tudi zberejo na enem mestu in jih odpošljejo mladim prek LIT novičnika (povezava do prijave na LIT novičnik).