Ruska evrovizijska predstavnica je močno jokala med glasovanjem

Oglej si fotografije in preberi, zakaj je Polina Gagarina med evrovizijskim glasovanjem tako močno jokala in zakaj so jo neprestano izžvižgavali.  

Polina med glasovanjem (foto: Profimedia) Profimedia
29. 5. 2015

Čeprav je Rusinja Polina Gagarina v letošnji evrovizijski skladbi na Dunaju prepevala o miru in toleranci, glavna tema Evrovizije 2015 pa je bilo "grajenje mostov", je znano, da tako miru kot tolerance Rusiji pogosto primanjkuje.

Ravno na to so ciljali številni žvižgi občinstva, ki so Polino Gagarino močno prizadeli. Natančneje, na rusko netoleranco do gejevstva in ruske vpletenosti v dogajanje v Ukrajini. Žvižganje in kričanje je bilo pri vseh glasovanjih, ki so Rusiji dodelili visoke točke, tako glasno, da je morala voditeljica Evrovizije občinstvo opozoriti, da bi morala "biti nocoj glasba pred politiko." 

Lanskoletna zmagovalka, kontroverzna Conchita Wurst, je odnos občinstva do Rusinje označila za nerazumljivo in dodala, da Gagarine "ne morejo kriviti za pravila, ki veljajo v njeni državi."

Ruski konzervativci so sicer pred začetkom finala izrazili skrb, da bi Gagarina zmagala na Dunaju, med tem, ko je gostiteljica prireditve Conchita Wurst. Conchito so označili kot grožnjo za družinske vrednote. Ruski ortodoksni duhovnik Patriarch Kirill je dejal celo, da je Conchita "odvratna za njihovo dušo in kulturo."

Dodano v petek, 29. 5. 2015

Žvižgov in kričanja "buuuu" je bil deležen tudi ruski sporočevalec točk, ki se je na celotno dogajanje odzval z nekaj neškodljivega cinizma in zelo posrečeno šalo. Mnogi so jo označili za najboljši trenutek Evrovizije 2015: "Hvala ljubkemu Dunaju. /.../ Mati Rusija tu. /.../ In 12 točk iz Rusije gre Rusiji!" Žvižge in kričanje lahko slišite že takoj na začetku posnetka. Avstrijska televizija je sicer glasnost krikov in žvižgov ves čas zniževala s tehniko, da se ne bi tako močno slišala v neposrednem prenoso. 


Polina Gagarina oziroma Rusija je na koncu osvojila drugo mesto.