Roza oktober: S šampinjoni proti raku dojk

Oktober bo tudi letos namenjen osveščanju o raku dojk. Najbolj angažirano pri povezovanju zdravih žensk, bolnic, posameznikov in strokovnih institucij je združenje Europa Donna. Za podporo društvu so se odločili tudi pri Hoferju, kjer lahko ta mesec z nakupom šampinjonov v roza embalaži prispevaš 10 centov za osveščanje o raku dojk. Raziskave namreč kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk.

Roza oktober: S šampinjoni proti raku dojk (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
2. 10. 2016

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, tudi v Sloveniji, kjer vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in do deset moških. 

Evropsko združenje Europa Donna je 15. oktober razglasilo za Dan zdravih dojk in ga posvetilo širjenju informacij o zdravju dojk ter osveščenju za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah in dekletih.

Njihov glavni cilj je vsem ženskam zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje zdravljenje in rehabilitacijo. 

 "V rožnatem oktobru želimo s svojimi aktivnostmi opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja, učinkovitega zdravljenja in celostne rehabilitacije bolnic. Poudarjamo pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in obiskovanja vseh treh presejalnih programov. Dolžnost vsakega posameznika je, da skrbi za ohranjanje svojega zdravja," poudarja Mojca Senčar, predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Vsaka posameznica lahko naredi največ zase in za svoje zdravje s preventivo.

Raziskave kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk.

Pri podjetju Hofer so se tako odločili spodbuditi njihovo uživanje in podpreti prizadevanja Europe Donne.

Cel oktober lahko v njihovih poslovalnicah po Sloveniji z nakupom šampinjonov v roza embalaži prispevate 10 centov za aktivnosti združenja Europa Donna.  

Akcijo je kot ambasadorka Roza oktobra podprla tudi Jana Koteska, aktivna članica Europe Donne.