Recept: Kako pripraviš najbolj njamiii pico na planetu? TAKO!

Pica! Slastne in okrogle, pri katerih za pripravo doma šteje le dobra predigra. Boljše kot so sestavine in testo, boljša bo! Takole, kar lotimo se priprave ...

Recept: Kako pripraviš najbolj njamiii pico na planetu? TAKO! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2018

Kako se lotiš prave napolitanske pice?

Če se peke domače pice še nisi lotila le zato, ker ne znaš narediti testa, zdaj nimaš več izgovorov. Samo zate smo pri edini pravi napolitanski piceriji v Sloveniji - Veraceju, ki je prejela tudi certifikat AVPN*, preverili, kako ga pripraviš. Čas je za učno uro!

Recept za pripravo najbolj njamiii pice na planetu

Sestavine:

  • 260 g moke (tip 500),
  • 165 ml vode,
  • 3 g oljčnega olja,
  • 8 g soli,
  • 2 g svežega kvasa (za pekač premera 30 cm).

Postopek:

V vodi raztopi sol in vmešaj olje. Voda naj bo mrzla, saj je mlačna usodna za kvasovke. Dodaj kvas, ki ga s prsti dobro premešaj z vodo, tako da se popolnoma raztopi. Počasi dodajaj moko in mešaj z rokami ali spiralnim mešalnikom.

Maso nato še dodatno zamesi na pultu, da dobi voljno testo. Testo položi v pomokano posodo in ga prekrij z mokro krpo.

Pusti ga na sobni temperaturi počivati približno 10 ur. Okrogel pekač namaži z oljčnim oljem in vzhajano testo raztegni z rokami. Pomembno je, da ga ne valjaš! Pečico ogrej na 250 stopinj, raztegnjeno testo pa pusti počivati še 15 minut.

Namig:

Iz sredine hleba s prsti pritiskaj proti pultu in tako testo počasi razteguj proti robu hlebčka. S tem boš ogljikov dioksid, ki se je sprostil pri vzhajanju, potiskala proti robu pice. Ob peki bo tako testo manj zbito. Na koncu ga lahko razvlečeš še proti robu pekača.

Če imaš dovolj zmogljivo peč, lahko temperaturo še zvišaš, lahko pa tudi v navadno peč dodaš pekovski kamen ali šamot, ki bo ojačal akumulacijo vročine domače pečice. Čas pečenja moraš v tem primeru zmanjšati.

Z našo pomočjo v novi številki revije Cosmopolitan preveri drzne različice (od pice s slanimi školjkami in hristljavo skorjo, sladke pice s čokolado in jagodami, malo drugačne z brokolijem do pikantne sladko-slane pice) in jo že danes pripravi sama ter dodaj sočne dodatke po svojem okusu ...

Pa dober tek!

*AVPN – združenja za tradicionalno napolitansko pico

Preberi še: Poglej, kaj se v resnici zgodi s tvojim telesom, ko uživaš CHIA SEMENA

Priporočamo tudi: Napitek za zajtrk, po katerem bo tvoj trebušček postal raven kot še nikoli