Razkrivamo, kakšna je PLAČA poklicnih gasilcev (aka junakov), ki v teh dneh rešujejo Kras

Oglasi se, če misliš, da si zaslužijo veliko veliko več. 🙏

Razkrivamo, kakšna je PLAČA poklicnih gasilcev (aka junakov), ki v teh dneh rešujejo Kras (foto: FB Gasilska enota Ribnica) FB Gasilska enota Ribnica
22. 7. 2022

V teh dneh so oči vseh Slovencev uperjene na Kras, kjer se že šesti dan poklicni in prostovoljni gasilci bojujejo s plameni.

Gasilci od nekdaj veljajo za junake Slovenije, v teh dneh pa se o tem govori še nekoliko več, saj Slovenci in Slovenke zdaj vsak dan spremljamo njihov pogum, požrtvovalnost in borbenost.

Portal Primorske novice pa se je zdaj dokopal do podatka, koliko poklicni gasilci v resnici zaslužijo, in številka je vsaj tako nizka, kot si verjetno pričakovala.

Jutro razkrilo srce parajoče POSLEDICE največjega požara v zgodovini Slovenije (VIDEO)

Čeprav imamo v Sloveniji kar 160.000 prostovoljnih gasilcev in gasilk, je le 1000 poklicnih gasilcev, ki so organizirani v 13 slovenskih občinah.

V tem trenutku se s požarom na Krasu borijo večinoma prostovoljni gasilci, ki dan najprej preživijo v službi, popoldneve pa nato še na pogorišču.

Kot poročajo Primorske novice, so poklicni gasilci razporejeni v 24 plačilni razred, kar po podatkih spletne strani seja.si pomeni, da je njihova osnovna plača 1.085,43 evra.

Kot nas je v sporočilih opozorila bralka, so na javnem portalu o plačah zapisani ti podatki:

"Januarja 2022 je bilo v Sloveniji zaposlenih 708 poklicnih gasilcev (brez kandidatov za gasilca), od zaposlenih oseb noben zaposleni na delovnem mestu gasilec nima izhodiščnega 24 plačilnega razreda (izhodiščne razrede imajo kandidati za gasilca oz druga delovna mesta). Za delovna mesta gasilec in višje je razvidno, da je njihova bruto plača v mesecu januarju bila 1.332,83 EUR, kar je okvirno 29 plačilni razred," je še pojasnila.

"Iz portala je prav tako razvidno, da bruto plača 60% zaposlenih poklicnih gasilcev (425 oseb od 708 – v izračunu niso upoštevani kandidati za gasilce) presega povprečno letno bruto plačo za leto 2021 v Sloveniji (1.923.92 EUR)," je še dodala.

Kot je za medij Primorske novice povedal David Švarc iz sindikata gasilcev, mora imeti vsak poklicni gasilec od alarma pa do odhoda 1 minuto odzivnega časa, prostovoljni gasilci pa med 20 in 30 minutami, dodal pa je, da se prostovoljni gasilci lahko na poziv med delavnim časom odzovejo le v primeru, da jim delodajalci to dovolijo. 

Predsednik vlade Robert Golob je zdaj sicer obljubil izplačilo nadomestil, a kot je povedal predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkevenik, so delodajalci ob preteklih reševalnih akcijah nadomestila prejeli tudi leto in pol po izrednem dogodku.

VREME: Prihaja hladna fronta s padavinami, razkrivamo, kdaj TOČNO

Fotografije: Profimedia, FB Gasilska enota Ribnica, Arhiv AM