Neodvisna lista za UTD potrebuje tvoj podpis podpore!

Še tri mesece nas loči do evropskih volitev, na katerih lahko tudi slovenski volivci z oddajo glasu na volitvah posredno vplivajo na svojo prihodnost v EU.

Neodvisna lista za UTD potrebuje tvoj podpis podpore! (foto: profimedia) profimedia
25. 2. 2014

In medtem ko bo evropski parlament v okviru kampanje volivce nagovarjal med drugim s televizijskim in radijskim oglasom, plakati, na spletnih družbenih omrežjih in širše na spletu. Med zanimivimi je aplikacija My vote oziroma moj glas, s pomočjo katere lahko volivci preverijo, kako so posamezni evropski poslanci glasovali v svojem dosedanjem delu ter prek njihovih stališč presodijo, kdo jim je blizu.

Glede volilne udeležbe, ki je bila v Sloveniji leta 2004 in 2009 okoli 28-odstotna, vodja predstavništva evropskega parlamenta Janez Vouk upa, da bo tokrat, torej 25. maja letos, ta veliko višja.

Ali veš, da ...

... lahko s svojim podpisom pomagaš odpreti parlamentarna vrata za neodvisne kandidate in liste?

Na nedavni novinarski konferenci je direktor državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko omenil nekaj pomembnejših datumov, povezanih z evropskimi volitvami. Med drugim je poudaril, da lahko volivci od 24. februarja pa vse do 24. aprila na upravnih enotah s podpisom izrazijo podporo neodvisnim listam in kandidatom. To je tudi rok, do katerega morajo predlagatelji list vložiti kandidatne liste na DVK.

Med neodvisnimi kandidati in listami, ki se bodo vse do 24. aprila trudile zbrati 3000 podpisov državljanov, je tudi neodvisna lista za UTD. Na listi so zbrana imena slovenskih podpornikov nadvse odmevne in uspešne evropske državljanjske pobude, ki se je na spletu zaključila 14. januarja.

Naj te na tem mestu spomnimo, da je bila Slovenija nenazadnje med vodilnimi podporniki evropske državljanjske pobude:

  • Pri zbiranju podpisov je bila glede na več kot dvakrat preseženo minimalno kvoto najuspešnejša Bolgarija, po uspešnosti pa ji je sledila Slovenija z največjim odstotkom podpisov na število prebivalstva ali v absolutnem številu: 9.255 podpisov oz. 154 % minimalne zahtevane kvote.

A če je bila nedavna spletna vse-evropska pobuda poskus spodbujanja premikov v smeri bolj humane družbe od 'zunaj', bi dejanski nastop na evropskih volitvah odprl vrata za potencialen pritisk od znotraj.

Postani ena od 3000-ih!

In čeprav se zdi, da morda 3000 podpisov ni ravno veliko, je prav zapletenost postopka oddaje podpisa podpore tista, ki stvari vse drugo kot poenostavi.

Želiš podpreti neodvisno listo za UTD?

Najprej bi morala obrazec podpore listi kandidatov in kandidatk za volitve poslancev in poslank iz Republike Slovenije v Evropski parlament natisniti, izpolniti in - pozor! - z njim oditi do najbližje upravne enote, ki ima urejen urad za evidentiranje podpore volivcev. Šele tam in v navzočnosti pristojne uradnice in uradnika smeš ta obrazec tudi podpisati, kar bo dotični uradnik ali uradnica tudi potrdila s svojim žigom in podpisom.

In? Je to potem že to?

Žal ne!

Zdaj bi morala svoj podpisan in tako potrjen obrazec oddati v roke predstavniku liste ali posamičnemu kandidatu, ki podpise podpore zbira.

Z nekaj sreče bi morda v teh dneh celo našla pred kakšnim od uradov tudi kakšnega zagrizenega podpornika liste UTD, ki bi tvoj podpis pobral in ga nato namesto tebe oddal v zbirno mapo liste kandidatov ali kandidata. Ker pa je to manj verjetno, saj je večina podpornikov in aktivistov za UTD zgolj prostovoljcev, ki ne morejo biti ves čas in na vseh koncih naenkrat, pa tudi sicer večji del svojega prostega časa že posvečajo tekočim aktivnostim promocije in potencialne realizacije ideje, se bo od tebe pričakovalo še nekaj malega več samoinciativnosti.

Svoj podpis podpore (ali več njih, v kolikor bi ti uspelo s seboj povabiti še koga, ki je pripravljen podpisati podporo) lahko tako enostavno pošlješ na naslov prepričanega zagovornika UTD in vodje filozofskega društva Zofijinih ljubimcev, Branka Gerliča, ki bo podpise podpore neodvisne liste UTD tudi zbiral:

  • Branko Gerlič, POŠTNO LEŽEČE, 2101 Maribor

... ali pa posamičnemu kandidatu z liste:

kontakti

In če se ti zdi vprašanje UTD dovolj pomembno, da bi bila morda pripravljena celo pomagati zbirati podpise podpore, si k temu seveda toplo vabljena. In saj veš: najlažje je reči - ah, saj bo kdo drug! Prav zato, ker nas večina misli tako, se nato tako redko zgodijo zares pravi in temeljni premiki v družbi.

UTD

In zakaj se je sploh vredno potruditi in oddati svoj podpis podpore oddala za neodvisno listo UTD? Naj te v nadaljevanju prepriča njihov program ...

Poslanstvo neodvisne liste za UTD

S kandidaturo liste na evropske volitve želi UTD sekcija neposredno vplivati na delovanje Evropskega Parlamenta – torej kot njegov sestavni del:

"Prepričani smo, da kot samostojna lista lahko bolje in svobodneje zagovarjamo idejo UTD v Evropi in hkrati skušamo v Evropskem Parlamentu, poleg zagovarjanja UTD seveda, delovati v prid Evropejcev in zlasti državljanov Slovenije – ne ozirajoč se na parcialne strankarske interese tako imenovanih Evropskih strank. Vabimo vas, da nas pri tem aktivno podprete. Aktivno se bomo povezovali predvsem s tistimi poslanci drugih držav, ki bodo zagovarjali enaka ali podobna stališča kot mi."

Več infa in v kolikor bi želela tudi sama pomagati k promociji ideje pa na: utd.slovenija@gmail.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri