Predavanje Yuval Noah Hararija o kratki zgodovini človeštva

Založba Mladinska knjiga je pravkar izdala mednarodno knjižno uspešnico Sapiens, Kratka zgodovina človeštva, njen avtor, Yuval Noah Harari, pa bo prihodnji teden na obisku v Sloveniji in v Kosoveli dvorani Cankarjevega doma predaval o vsebini svoje knjige.

Predavanje Yuval Noah Hararija o kratki zgodovini človeštva (foto: profimedia) profimedia
21. 9. 2014
  • "Zakaj ta knjiga postaja mednarodna uspešnica? Preprosto. Loteva se velikih vprašanj zgodovine in sodobnega sveta, in to v nepozabno napetem slogu. Zadela vas bo v živo!" - Jared Diamond, Pulitzerjev nagrajenec

Prof. Yuval Noah Harari (1976) se je rodil v Izraelu in doktoriral na Oxfordu. Kot redni profesor zgodovine na hebrejski univerzi v Jeruzalemu se ukvarja s svetovno zgodovino, srednjim vekom in zgodovino vojne.O zgodovini človeštva predava tudi prek spleta (MOOC, Massive Open OnlineCourse). Predavanjem se je lani, v prvem letu, pridružilo več kot 80.000 študentov z vsega sveta, med njimi tudi številni Slovenci.

Je avtor več knjig. Najbolj prodorna med njimi, Sapiens, je v Izraelu velika knjižna uspešnica zadnjih treh let. Knjiga se v napetem slogu loteva velikih vprašanj zgodovine in sodobnega svet in nam na 500 straneh predstavi vse bistvo našega razvoja.

  • Pred 100 000 leti je Zemljo naseljevalo vsaj 6 človeku sorodnih vrst. Bili so nepomembne živali, ki na svet niso imele nič večjega vpliva kot gorile, kresnice ali meduze. Danes je na Zemlji samo še ena človeška vrsta. Mi. Homosapiens. Naš vpliv na Zemljo pa je tako silen, da znanstveniki razmišljajo, da bi to dobo poimenovali kar antropocen, postali smo vladarji sveta. Kako smo zavladali našemu planetu? Kako je prednikom uspelo, da so se zbrali v tako velike skupnosti, ustanovili mesta, kraljevine, cesarstva? Kako smo začeli verjeti v bogove, narode in človekove pravice; zakaj zaupamo denarju, knjigam in zakonom? In zakaj smo postali sužnji birokracije, potrošništva in iskanja sreče? Kakšna je torej prihodnost naše nemirne vrste?

Več o predavanju Yuval Noah Harari: SAPIENS, Kratka zgodovina človeštva, ki bo 23. septembra, ob 18:00, v Kosovelovi dvorani, si preberi tukaj, odlomek iz knjige pa si lahko prebereš tukaj.