Poglej, za kaj je koristno intenzivno poljubljanje, ki traja več kot 10 sek

Dobra hrana, dovolj gibanja, meditacija, ... Vse to so pozitivni učinki na naše zdravje, srečo in počutje. Tu pa je še en odličen način, ki ga je odkril naš novinar in ki si ga ti morda (nenamerno) spregledala – poljubljanje!

Poglej, za kaj je koristno intenzivno poljubljanje, ki traja več kot 10 sek (foto: Profimedia) Profimedia
18. 4. 2017

Poljubljanje s partnerjem ima lahko tako prave, pozitivne učinke na naše zdravje. Poglej, katere ...

1. Znižanje ravni holesterola

S strastnim poljubljanjem lahko pokurita kar nekaj maščobe. Čeprav to ne bo nadomestilo vadbe, je vseeno boljše kot nič …. in veliko zabavnejše. Poljubljanje pa naj bi med drugim tudi znižalo raven holesterola.

Nedavna študija je sledila šestim parom, ki so skupaj živeli šest tednov. Polovici parov je bilo naročeno, naj se poljubljajo pogosteje. Po šestih tednih so ti pari razkrili, da je bilo njihovo razmerje manj stresno, raven zadovoljstva je bila višja, zmanjšala pa se je raven holesterola.

2. Odpornost

Pri intenzivnem poljubljanju, ki traja več kot 10 sekund, si izmenjamo 80 milijonov bakterij. Čeprav se to ne sliši nič kaj romantično, je slednje v bistvu korustno za naš organizem. Ko se poljubljamo, v usta namreč zaidejo nove bakterije, naše telo pa proti njim razvije protitelesa, ki nas varujejo pred boleznimi.

3. Sproščanje hormonov sreče

Gre za dobro kemijsko reakcijo. Poljubljanje sprošča endorfine, hormone sreče, ki se borijo proti stresu in depresiji. S pogostim poljubljanjem pa lahko med drugim odženeš stres in dvigneš razpoloženje.

4. Sprostitev in povezanost

Poljubljanje nas osreči in hkrati sprosti ter zbliža. Ko želimo nekoga poljubiti, se partnerju v možganih poviša raven oksitocina. Hormon pomirja, hkrati pa spodbuja zaupanje in povezovanje. Si vedela, da se ta hormon poviša tudi med dojenjem in spolnim odnosom.

5. Proti zobni gnilobi

To zagotovo ni najbolj seksi pozitiven učinek, je pa resničen. Povečana proizvodnja sline pomaga očistiti usta in odstraniti delce, ki ostanejo v zobeh, ko ješ ali piješ. Seveda sta ščetkanje in nitkanje še vedno neizogibna načina, ko govorimo o čiščenju zob!

Preberi še: Želiš shujšati? Potem zvečer nikakor ne jej TEH živil!

Priporočamo tudi: Tako SLABO! hitre diete vplivajo na izgubo kilogramov