Poglej, kaj se zgodi, če spiš z modrčkom!

Za nekatere je konec dneva, ko lahko slečejo modrček, najbolj sproščujoč del v dnevu, druge pa si noči brez modrčka enostavno ne predstavljajo. V katero skupino spadaš? Si se že kdaj vprašala, zakaj sploh nosiš ta kos spodnjega perila? Je dobro, če imaš oblečenega ponoči ali ne? No, mi smo tole raziskali.

 

Poglej, kaj se zgodi, če spiš z modrčkom! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2017

Stara legenda pravi, da ima spanje z nedrčkom vpliv na obliko prsi. Pa to drži? Ali to res vpliva na obliko/velikost/čvrstost prsi? Je to početje zdravo ali sploh ne? Dr. Seth Rankin, ustanovitelj zasebne klinike London Doctors Clinic za Cosmopolitan.co.uk odgovarja na vprašanje: Ali nositi nedrček v postelji ali ne?

Povešenost prsi?

"Povešenost prsi je neizogiben pojav pri ženskah v starosti," razlaga dr. Rankin. Gre za dejstvo, katero večina pripadnic nežnejšega spola pozna, a ga ne želi slišati. Razlog za povešene prsi je, pojasnjuje, vezivno tkivo, katerega elastičnost skozi čas popusti.

"Obstaja več dejavnikov, ki prispevajo k povešenosti prsi, vključno z nosečnostjo in dojenjem, genetiko, kajenjem, hitro nihanje kilogramov, ..."

Če to, da spimo z nedrčkom, vpliva na povešenost, je težko določiti, razlaga Rankin. A vseeno se je zanimivo vprašati, ali ima spanje z modrčkom kljub vsemu kakšen vpliv na obliko prsi? "Ni nujno," odgovarja zdravnik.

"Razmislimo o tem z vidika znanosti. Enostavno je. Teža povleče prsi navzdol proti prstom na nogah, zato so večje prsi bolj povešene kot manjše."

"Verjetno bi lahko dolgoročno preprečili povešenost prsi, če bi 20 ur na dan ležali (z modrčkom ali brez) na hrbtu," pravi doktor. V tem primeru se prsi ne povesijo proti prstom na nogi, saj jih gravitacija vleče nazaj proti prsnemu košu. "Ampak … kdo bi si želel 20 ur na dan ležati samo zato, da bi ohranjal prsi 'vesele'? Jaz že ne," je iskren.

Nedrček

Tako se zdi, da smo vprašanje povešenih prsi in spanja brez ali z modrčkom v tem pogledu rešili. Malo verjetno je, da bi spanje z modrčkom imelo resničen efekt. Kakšne pa so lahko ostale zdravstvene posledice, če imaš modrček oblečen celo noč?

"Če boš imela tale kos spodnjega perila oblečen 24/7 na sebi, koži ne boš dala priložnosti, da zadiha, razlaga doktor."

Modrček nekoliko stisne prsi, kar na tvojem telesu pušča sled (beri: gube).

Podloženi in tisti s kostjo dražijo prsi in motijo spanec. Ni priporočljivo, da med spanjem z nedrčkom skrčimo ali blokiramo kakršnokoli cirkulacijo. Nedrček namreč lahko vpliva na krvi obtok in limfni sistem, če zaradi pretesnega obsega pride do zastajanja tekočine. Slednje pa pomeni oviro za odvajanje strupenih in odvečnih snovi iz našega telesa.

Boljši spanec ...

Dr. Rankin sicer svetuje, da hodiš spat brez modrčka. "Spale boste bolje, še posebej, če nosite podložene modrčke," opozarja Rankin vse ženske sveta.

Ne glede na zgoraj našteta dejstva pa je spanje z modrčkom ali brez stvar osebne odločitve vsake posameznice. Predlagamo pa, če si spanja brez modrčka ne predstavljaš, da izbereš naravne materiale, ki dihajo in pravšnjo velikost tega tekstilnega kosa. Če le gre, uporabljaj za spanje tiste brez kosti in podloženih blazinic, ki prsi stisnejo in posledično motijo spanec.

Preberi še: Oskarji 2017: 10 najlepših oblek zvezdnic z rdeče preproge (FOTO)

Priporočamo tudi: 10 čudovitih filmov, ki si jih mora vsaka ženska ogledati popolnoma sama!

Oglej si še: Oskarji 2017: 11 božansko lepih kosov nakita