Piran: 6 najlepših (pravljičnih) kotičkov, ki jih letos ne spreglej

Piran. Če se letos odpravljaš na morje na Slovensko obalo (ali pa si modra že tam), moraš nujno obiskati vsaj enega 6 najlepših (pravljičnih) kotičkov, ki jih nikar ne spreglej.

Piran: 6 najlepših (pravljičnih) kotičkov, ki jih letos ne spreglej (foto: Instagram.com/takeoffwithlove) Instagram.com/takeoffwithlove
15. 7. 2020

Naš mali romantični biser Piran ima prav presenetljivo veliko za pokazati. Zate smo sestavili seznam 6 (pravljičnih) kotičkov, ki jih letos ne spreglej.

Tu so trgi, ulice, številne palače, osem cerkva, umetniške galerije, muzeji, akvarij, številne restavracijegostilne, kavarne. Tu je v vseh letnih časih tako, kot bi se nekoč davno ustavil čas.

To pa je 6 (pravljičnih) kotičkov, ki jih letos nikar ne spreglej:

1. Tartinijev trg

To je dnevna soba, srce Pirana, ki je bil menda prvič omenjen v sedmem in osmem stoletju. V antiki se je imenoval Piranon.

Mestni trg je bil nekoč mandrač (mestno pristanišče z ribiškim vrvežem), leta 1894 go ga zasuli in nastal je trg.

Tartinijev trg ima ime po violinskem virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil v Piranu. Njegov spomenik, leta 1896 ga je izdelal Antonio Zotto, še danes krasi trg.

 

A post shared by Travel the world  (@diana_radakovic) on

2. Piransko obzidje

Ko pogledamo trdno mestno obzidje, ko se sprehajamo po njem, si morda res težko predstavljamo, da je najverjetneje začelo nastajati že v davnem 7. stoletju. Nekoč je bilo ščit, mestna obramba. Bilo je kot varen objem. Tisto, kar je nekoč predstavljalo varnost, je na srečo že zelo dolgo turistična zanimivost.

 

A post shared by VANESA S. (@takeoffwithlove) on

3. Stolna cerkev sv. Jurija

Za Benečanko na Tartinijevem trgu se začneš vzpenjati proti stolni cerkvi sv Jurija, ki je bila zgrajena v 12. stoletju. Ta baročna cerkev z zvonikom in krstilnico je na vzpetini nad mestom resnično najbolj prepoznavna podoba Pirana.

Stoji na obokih, ki so jih, tako kot tudi cerkev, skozi leta povsem prenovili in tako zaščitili pred zobom časa in morja. Nosi pa ime po zavetniku Pirana, sv. Juriju.

 

A post shared by Ajda Sitar (@ajdasitar) on

4. Plaža Mesečev zaliv

Pod Strunjanskim klifom, med Piranom in Izolo, se nahaja najlepši del slovenske obale – Mesečev zaliv ali zaliv sv. Križa. Moraš ga obiskati!

 

A post shared by VANESA S. (@takeoffwithlove) on

5. Piranska Punta

Nikar ne izpusti sprehoda do rta Punta. Sprehod po piranskih poteh je nekaj lepega, osvežujočega in sproščujočega. Je doživetje, ki ti bo polepšalo dan, in svojevrstno zdravilo, ki ga lahko uživaš kar brez recepta in v neomejenih količinah.

6. Benečanka

Poseben pečat daje Piranu in Tartinijevemu trgu Benečanka, prelepa stavba, najlepši primer beneškogotske arhitekture. Zgrajena je bila sredi 15. stoletja.

Na njenem vogalnem balkonu je nekoč davno morda pogosto v morje zrlo dekle, ki je čakalo svojega dragega... Bogat beneški trgovec se je, kot pravi legenda, zaljubil v lepo Pirančanko in ji v dokaz ljubezni podaril to hišo. Tudi takrat dolgi jeziki niso prihranili nikomur. Zato sta na pročelje hiše zapisala "Lassa pur dir" (to pomeni "naj le govorijo" ) ... in se imela rada naprej.

 

A post shared by IfeelsLOVEnia (@ifeelslo) on

Pripravila: Ajda Hovnik Plešej
Vir: Turistično združenje Portorož, G. I. Z.

Fotografije: Instagram.com

Preberi še: VIKEND POBEG: Slovenska obala malo drugače – 6 čudovitih stvari, ki jih moraš videti in doživeti

Priporočamo tudi: 7 'must have' napotkov za nepozabno POLETJE in Poletje 2018: To so najboljše knjige za na plažo, ki jih berejo znane Slovenke