Petdeset odtenkov kritike, hvale in najnovejših ugibanj

Medtem ko najverjetneje že vročično požiraš strani tretjega dela trilogije erotičnega romana Petdeset odtenkov svobode, ki je pred dnevi izšel v slovenščini, postajajo vse glasnejša tudi namigovanja o tem, kdo bi lahko igral lika Ane Steele in Christiana Greya.

Petdeset odtenkov kritike, hvale in najnovejših ugibanj (foto: shutterstock) shutterstock
17. 11. 2012

Erotično – romantično trilogijo Petdeset odtenkov (sive, teme in svobode) je podpisala Britanka E. L. James.

Pogrošen roman s faktorjem X

Sama ljubezensko romantična zgodba med naivno študentko Ano Steele in bogatim poslovnežem Christanom Greyem bi navkljub primesem kriminalke in zabavnih dialogov med glavnima akterjema gotovo ne požela tolikšne (globalne) pozornosti, če bi v njej ne mrgolelo eksplicitnih erotičnih prizorov, ki mestoma vključujejo tudi manj znane (do neke mere tabuizirane) spolne prakse, znane pod kratico BDSM (zavezovanje, kaznovanje, sadizem in mazohizem). Prav zaradi slednjih in pa zato, ker po njem najbolj množično posega ženska populacija (poleg najstnic in študentk predvsem 30+ poročene ženske), se je trilogije prijel sloves 'pornografija za mamice'.

A čeprav imajo bralke knjig resda opraviti z nekaj malega sadomazohističnih igračk in za ščepec tovrstnih praks, gre resnici na ljubo priznati, da gre pri Petdesetih odstotkih za povsem klasično ljubezensko zgodbo, ki se naslanja na vedno znova učinkovite in nadvse romantične arhetipe - od Pepelke do bogatega princa, ki je pogosto tudi (pretirano) zaščitniški vitez. Glavna junaka (v imenu ljubezni in obilice mesene strasti) še ganljivo in izmenično rešujeta drug drugega. Medtem ko se Anastasia izkaže kot naravna zdravilka Christianove trpeče duše in ga osvobaja njegovih notranjih demonov, jo Christian iz poglavja v poglavje rešuje pred (bolj ali manj) zlemi silami zunanjega sveta. Dejstvo, da se medtem še veliko in pogosto ljubita (občasno na igrivo perverzen način), pa tej srce parajoči romantični premisi nikakor ne škodi ;) 

In vsekakor ni škodilo niti (za mnoge presenetljivem) uspehu knjige.

Uspeh virale 'od ust do ust'!

Že januarja 2012 so ameriški mediji pričeli poročati, da je uspeh Petdesetih odtenkov rezultat izjemnega viralnega marketinga in navdušenje ženskega življa nad knjigo pavšalno pripisali splošnemu trendu rasti popularnosti ženske erotike.

Knjigo so do takrat med zvezde dejansko lansirali že e-bralniki in prav zaradi izjemnega zanimanja zanjo, so se pri založbi Vintage Books odločili, da jo (v zameno za sedemštevilčno dolarsko vsoto) natisnejo še v revidirani knjižni obliki.

Petdeset odtenkov je v tisku tako izšla šele aprila 2012 in nato v nekaj tednih podrla vse prodajne rekorde. 1. avgusta istega leta je britanski Amazon že poročal, da so prodali več kopij knjige Petdesetih odtenkov sive kot dotlej vseh knjig iz mega uspešne serije Harry Potter.

E. L. James je čez noč postala najbolj prodajani avtor na svetu, med poznavalci pa se je tiste dni dvignilo kar nekaj nejevernih obrvi.

Literarni kritiki jo raztrgajo

Tako kot Harry Potter se je tudi Petdeset odtenkov kmalu znašla v navzkrižju ostrih polemik.

Ker verjamemo, da si prvi in drugi del trilogije zagotovo že prebrala in te zato nič ne bo ustavilo, da ne bi v roke slej ko prej vzela še sklepni del trilogije, naj na tem mestu nanizamo le nekaj njih:

 • »Čeprav ni nobena literarna mojstrovina, je Petdeset odtenkov več kot le pop fikcija, ki bi se zgledovala po vampirskem Twilight trendu.« April Alliston, profesorica s Princetona
 • »Je zabavna in berljiva in sladka in tako varna kot sado-mazo erotika sploh lahko je.« Jenny Colgan, The Guardian
 • Pri Telegraph so trilogiji nalepili etiketo klišeja, medtem ko so pri The New Zealand Herald zapisali, da je knjiga zagotovo 'ne bo prejela nobenih nagrad za prozo', da premore nekaj izjemno slabo spisanih prizorov, pa vendar tudi: »... se lahko bere in če zmorete zatreti nejevero in željo po tem, da ne bi vzgojno oklofutali glavne junakinje, ker se veliko premalo ceni, bi morda v njej lahko celo uživali.«
 • »Navkljub okorni prozi James vedno znova uspe prepričati bralca, da obrne še eno stran.« The Columbus Dispatch
 • »... uspeh je posledica tradicije in rasti popularnosti romantične zvrsti, ki jo ženejo zgodbe o devicah, notranje poškodovani moški in teme submisije / dominance.« Soraya Chemaly, The Huffington Post

Kritiki so bili skratka neusmiljeni, najbolj konzervativen del javnosti pa si je želel knjigo bodisi zažgati na grmadi ali pa (neuspešno) doseči prepoved, da jo umestijo na police javnih knjižnic (Brevard County, Florida, USA).

Prepozno!

Do takrat, ko so se velecenjeni in ostrojezični literarni kritiki oglasili, je bila knjiga že hit. In potem, ko so jo ženske enkrat dobile v roke in o njej govorile s prijateljicami in znankami ter o njej debatirale na blogih in forumih, je pravzaprav ni bilo sile, ki bi jim jo še lahko iztrgala iz rok.

Kmalu bomo videli tudi film!

Še več.

Fenomen Petdesetih odtenkov se več kot očitno še nadaljuje.

Ne le, da se je v času največje evforije razmahnila prodaja seksualnih igračk in pripomočkov, podjetna pisateljica pa je s proizvajalcem spolnih pripomočkov Lovehoney ustvarila tudi posebno linijo Petdesetih odtenkov (ki gre bojda za med), je vso to neverjetno navdušenje nad knjigami zbudilo znatno pozornost še pri filmarjih.

Za filmske pravice knjige naj bi se kmalu začeli zanimati pri Warner Bros., Sony Pictures, Paramountu, Universal Pictures in produkciji Marka Wahlberga, da bi si nazadnje marca letos filmske pravice uspela priboriti studia Universal Pictures in Focus Features.

Pred nekaj dnevi (v ponedeljek, 8. oktobra) so iz Universal Pictures in Focus Features že potrdili naslednjih nekaj dejstev:

 • Kelly Marcel bo napisala scenarij,
 • producenta filma pa bosta Michael De Luca in Dana Brunetti.

Še vedno pa niso razkrili tega, kar razvneto javnost najbolj zanima, namreč:

 • kdo bo igral Christiana Greya in kdo Anastasio Steele?

Vloga Greya? Kje podpišem?

Po pisanjih spletne strani uk.eonline.com naj bi bilo glede vloge Christiana Greya jasno tole:

 • šušljanja o tem, da je resen kandidat za vlogo Christiana Greya Ryan Gosling, so brezpredmetna. Konec septembra je tem govoricam naredila konec že E. L. James, ko je v neki radijski oddaji povedala, da so ugibanja v to smer absolutno zgrešena.
 • zvezdnik Vampirskih dnevnikov, Ian Somerhalder, se s svojimi predirno modrimi očmi in porednim nasmehom nekaterim zdi nadvse primeren za dotično glavno moško vlogo. A če se je marca še zdel favorit, že septembra v studiu niso bili več tako zelo prepričani v to.
 • mnogi so v vlogi gospoda Greya videli tudi postavnega Alexandra Skarsgårda. Ko so ga mediji o tem spraševali, naj bi ob priliki celo rekel: "Res? Kje podpišem?" in z nasmeškom dodal, da 'je bil rojen za to vlogo.'
 • Matt Bomerin potem je tu še Matt Bomer. Njegovi oboževalci so se celo tako zelo potrudili, da so julija sfotošopirali lažno naslovnico Entertainment Weekly in k naslovni fotografiji Matta Bomerja zapisali: 'Petdeset odtenkov sive - čakanja je konec'. Filmarji so naslovnico kmalu zavrnili kot navadno potegavščino.

Pa kandidatke za vlogo Anastasie Steele?

Glede tega je znanega in jasnega še veliko manj:

 • nadvse glasno se je sicer omenjalo brinetko Emmo Watson, Anno Kendrick in Alexis Bledel, zagotovo pa v vlogi ne bomo videli Selene Gomez.

Petdesetim odtenkom vznemirjenj tako še ni videti skorajšnjega konca ;)

Zbrala in napisala: Nataša Zupanc, foto: shutterstock, promocijski material