Osreči otroka iz socialno šibke družine! Postani Božiček za en dan

Ne pozabi tudi letos nekomu narisati nasmeha na obraz, priključi se čudoviti dobrodelni akciji Božiček za en dan 2018.

Osreči otroka iz socialno šibke družine! Postani Božiček za en dan (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2018

Bliža se december, čas, ki ga zaznamujejo veselo božično vzdušje in okraski po trgovinah, kuhano vino, okrašena smrečica, božične pesmi, medenjaki, obdarovanje, novoletne počitnice in na koncu še zaključek leta.

Pri vsem tem se mnogokrat ne zavedamo privilegija, da lahko občutimo to vzdušje, se veselimo z družino in prijatelji ter se med seboj obdarujemo. Privilegija, ki ni dan prav vsakomur.

Navidez nedolžen mesec, a za marsikoga najtežji v letu.

Verjetno nas večina ob besedi božič najprej pomisli na darila. Nekaj tako samoumevnega lahko za nekoga pomeni nezmožnost, da bi svojemu otroku dal tisto, kar bi naj bilo bistvo božiča.

Vedno več je staršev, ki svojemu otroku težko privoščijo osnovne potrebščine, kot so oblačila in obutev, šolski zvezki in podobno.

Kaj šele, da bi mu lahko za božič pod smrečico nastavili božičkovo darilo.

V ta namen je leta 2012 nastal projekt Božiček za en dan, pri čemer je svoja darila dobilo 225 otrok iz socialno šibkih družin.

Ta številka se je v letu 2016 povzpela na 10.379 otrok, do leta 2017 se je tako skupno nabralo kar 30.388 nasmejanih obrazov po vsej Sloveniji in nekaj tudi v Bosni in Hercegovini.

Samo lani smo Slovenci obdarili 10.713 otrok, s čimer smo pokazali, da znamo biti dobrodelni kljub temu da teh otrok sploh ne poznamo.

Kako poteka projekt?

Projekt poteka tako, da iz seznama, objavljenega na njihovi spletni strani, izbereš otroka, za katerega potem izdelaš darilo.

Škatlo od čevljev oblepiš z okrasnim papirjem in v njo zložiš darilca. Kaj vse sodi v takšno škatlo si lahko prebereš tukaj.

Registriraš se na tej povezavi, kjer je že objavljen seznam otrok.

Če se želiš letos preizkusiti v kreativnem izdelovanju daril ali pa samo nadaljevati svojo vsakoletno tradicijo, ne pozabi pravočasno izbrati svojega obdarovanca.

Vendar ne skrbi, seznam se sproti posodablja, tako da četudi nekoliko zamudiš prvoten seznam, boš tudi ti lahko nekomu narisala velik nasmeh na obraz.

Projekt Božiček za en dan pa zadnji dve leti spodbuja tudi obdarovanje starostnikov.

Pri nas ji namreč na pragu revščine živi nemalo, zato lahko letos pomagaš tudi njim. Lani so jih s skupnimi močmi obdarili kar 642!

Dobrodelen je dobro biti skozi vso leto, še posebej pa v prazničnem času. Potrebno se je zavedati, da lahko navidez nepomembna gesta za nekoga pomeni ogromno.

Ko greš v mestu mimo brezdomca ali pa fanta, ki igra na kitaro, se ustavi. Podari mu nekaj drobiža.

Pojdi v trgovino in mu kupi žemljo, pecivo, karkoli. Spoznala boš, da ne boš za nič prikrajšana, pa vendar boš nekomu polepšala ali pa vsaj olajšala dan.

Pripravila: Nika Švajncer

Fotografija: Unsplash/Roberto Nickson

Preberi še: Samo v 10 minutah: Cheesecake torta z OREO piškoti! (brez PEKE)

Priporočamo tudi: O, uau! Našli smo fotografijo iz mladosti mame Anamarie Goltes!