Najboljša ideja za vikend izlet: Izlet petih sirov!

7. 7. 2013

V glavni vlogi tega izleta niso maske, stvabe, goslači ali živali, temveč ti in tvoj pretanjeni okus za trde (ali poltrde) mlečne izdelke, kar bo seveda še en posrečen izgovor, da narediš krog po čudoviti Sloveniji.

V knjigi Nine Arlič, 52 izletov - tematska doživetja za čisto vsak konec tedna, ki jo v iskanju navdiha za razburljiva preživljanja vseh koncev tedna v letu ob priliki vsekakor gre vzeti v roke, smo našli še en strašno zanimiv tematski izlet.

Predstavljamo Izlet petih sirov (ki ga lahko razumeš tudi kot nekakšno pripravo na avgustovski Festival kranjske klobase). Izlet petih sirov naj bi zajel nekaj med seboj ne preveč oddaljenih krajev, na koncu katerega boš postala ponosna lastnica petih slovenskih sirčkov.

A zakaj prav sirov? Enostavno zato, ker ne gre spregledati dejstva, da smo v Sloveniji pravi mojstri izvrstnih sirov ;)

  • "Klasičnega sendviča si nekako ne predstavljamo brez mesnin in sira, vse drugo so samo podrobnosti. Krog po točkah sirnih hlebčkov je kar velik, morda prevelik za en sam dan, še posebej, če se bomo po okolici krajev, iz katerih izvirajo siri, odpravili počasi in peš. Ali plavajoče (No, veslajoče. Po Bohinjskem hezeru se da zelo prijetno veslati v kajaku.). V okolici Velike planine teče Kamniška Bistrica, okoli katere se njadejo čarobni izletniški kotički, hladni in sveži celo na ubijajoče vroč poletni dan."

Izlet petih sirov

Trajanje izleta: 2 dni

Težavnost: kar nekaj vožnje.

Posebno svarilo: nikar se preveč ne najej, da te bo bolel želodček.

Nujna oprema: Sodelovati morajo vsi v odpravi te ekspedicije, s posebno vlogo tistega, ki dobro bere zemljevide. Tisti, ki vozi, pa naj ne bo preveč hud na tega iz GPS naprave, ki se bo včasih zmedla.

Začetek in cilj: Pot je krožna. Začnete lahko kjerkoli.

1. točka - Bovec, bovški sir

Po boviški sir pojdimo na Turistično kmetijo Jelinčič, kjer deluje tudi Sirarstvo Jelinc (Soča 50), ali k sirarstvu Davida Ostana (ta je, tik preden dosežemo stari del mesteca, na Trgu golobarskih žrtev 54).

2. in 3. točka - Bohinj, bohinjski sir in mohant

V Bohinju kupimo bohinjski sir in mohant. Ker Bohinj turističen kraj, ponuja obilico prenočišč, poleg tega ne manjka krajev, kjer lahko obedujemo. Sir kupimo v trgovini tik pred parkiriščem na koncu ceste, ki nas bo pripeljala do Bohinja. Sicer pa se lahko oglasimo v Bohinjski sirarni na naslovu Srednja vas 114 v Srednji vasi (odprto le med tednom, od 7. do 14. ure).

4. točka - Velika planina, sir trnič

Po sir trnič bomo morali splezati na Veliko planino, morda je tam še najlepše prenočiti. Pravzaprav je Velika planina tako lepa, da lahko tam ostanemo še kakšen dan dlje. Na Mali planini so trije domovi, kjer si spočijemo utrujene ude. Vsi trije so oddaljeni približno 30 minut hoda od zgornje postaje sedežnice (prečkamo pastrisko naselje in nadaljujemo pot v smeri Male planine). Dostop je možen tudi iz doline po označenih pešpoteh. Ker trnič ni v prosti prodaji, bomo morali malo poizvedeti, kje se ga da kupiti.

5. točka - Nanos, nanoški sir

Nanoški sir ni tako izmuzljiv kot trnič. pravzaprav niti ni tako romantičen, saj ga od 1986 izdelujejo v mlekarni in ga lahko kupimo v vsaki delikatesi. Vendar v domačem okolju zagotovo bolj tekne! Nekoč, ko je bilo še dovolj ovac, so ga pridobivali iz ovčjega mleka; zdaj ga izdelujejo iz kravjega. Za rezino bolj poseben je staran nanoški sir, ki zori najmanj šest mesecev in je prava gurmanska poslastica. Zaznamujeta ga še nekoliko bolj poudarjen in pikantnejši okus in je prava 'zvezda' med siri na slovenskem trgu. Vse to je kar pravi razlog za to, da njemu v čast splezamo na Nanos. P.S. na njegovem vrhu stoji velikanski oddajnik. P.S.S. in bodimo pripravljeni na silne temperaturne razlike. Zgoraj zna postati prav po zimsko hladno tudi sredi najbolj vročega poletja.

Več informacij o Izletu petih sirov in še drugih 51 izjemnih idej za poučne, izvirne in zabavne tematske izlete po Sloveniji v vsakem vremenu, vseh letnih časih in vseh težavnostnih stopenj boš našla v knjigi 52 izletov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord