Ne preneseš, če nekdo glasno žveči? Preberi, kaj to pomeni!

12. 12. 2021
Ne preneseš, če nekdo glasno žveči? Preberi, kaj to pomeni! (foto: Profimedia)
Profimedia

Znanost je odkrila, da imajo ljudje, ki ne prenesejo zvoka glasnega prežvekovanja, prav posebno lastnost.

Takoj opaziš, da nekdo v tvoji okolici glasno žveči? Te zvok glasnega premetavanja hrane v ustih totalno spravi ob živce in v trenutku zgubiš ves apetit?

Po študiji, ki so jo v lanskem letu izvedli na Northwestern University, to pomeni, da imaš po vsej verjetnosti zelo kreativne možgane.

Raziskava, v kateri je sodelovalo okoli 100 posameznikov, je namreč odkrila povezavo med kreativnim mišljenjem in občutljivostjo na določene zvoke, kakršen je glasno žvečenje.

Proučila je tudi navade 'kreativnih genijev', kot so Charles Darwin, Anton Chekhov in Marcel Proust – vsi so bili občutljivi na določene (nepomembne) zvoke iz okolice.

"Ta nagnjenost k nezmožnosti izločitve določenih senzoričnih informacij iz okolice se v možganih zgodi hipoma, ljudem pa pomaga pri integraciji idej, ki so zunaj središča pozornosti, kar pripelje do večje kreativnosti," je za Telegraph povedala vodja raziskave Darya Zabelina.

Ko naslednjič nekdo v tvoji okolici glasno žveči, se tako ne obremenjuj preveč, ampak se rajši spomni na to, da si ti po vsej verjetnosti kreativni genij, on (ali ona) pa ... pač ni.

zvecenje

Poglej še, kaj se zgodi, če ob posteljo postaviš narezano limono in preberi 23 dejstev o hrani, ki te znajo zelo šokirati!

Priporočamo tudi zapis o ženskah vseh generacij "So trideseta nova štirideseta? In dvajseta nova trideseta?"

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan