Ne boš verjela, od česa je v resnici odvisno, koliko je plačan dostavljavec Wolta (in ja, ima zveze s tabo)

Wow! Dostavljavec, ki je razkril tole skrivnost pravi, da lahko od tega čisto zares lepo živi. 

Ne boš verjela, od česa je v resnici odvisno, koliko je plačan dostavljavec Wolta (in ja, ima zveze s tabo) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2022

Tudi ti pogosto naročaš Wolt? Na uredništvu smo - priznamo - nad tem navdušene.

Vedno pa smo se spraševale, koliko so v resnici plačani njihovi dostavljavci, in ali se takšno delo splača. 

Na spletu je eden od slovenskih dostavljavcev leta 2020 razkril točne številke (vse njegove besede lahko preveriš tukaj) in povedal, da mu je takšno delo zelo ustrezalo, saj "je delal od dve do pet ur na dan, sam si je izbral kaj točno bo delal, pa še med delom se je razmigal."

Wow! Zato blagajničarke v Hoferju v resnici tako hitro skenirajo izdelke (in ni statistika dela)

Sliši se super, kajne?

No, zdaj pa preidimo k bistvu:

O plačilu je na spleti strai Reddit povedal tole:

"Dvakrat na teden se na aplikaciji objavijo termini, ki trajajo 2 ali 3 ure, prijaviš se na katere koli želiš. Te ure so plačane 5,40 eur (vsa navedena plačila so bruto). Za vsako naročilo, ki ga opraviš, dobiš 2,70 eur . V to je vključena dostava do 1,5 km, če pa je več kot to, zaslužiš dodatnih 0,40 eur/km. To pomeni, da če nimaš v uri niti ene ali samo eno dostavo, zaslužiš 5,40, če pa imaš 2 ali več, pa se sešteva zaslužek od dostav. Lahko delaš tudi tako, da se ne prijaviš na termin. V tem primeru ne dobiš garantiranih 5,40 eur/uro, ampak si plačan le glede na število naročil in prevoženih kilometrov. S. P.-jevci (se mi zdi da) so plačani 3,5 eur/naročilo, 0,8 eur/km, postavke za uro pa ne vem."

Nakupuješ v HOFERJU? Če boš naredila TO, boš prehitela hitre blagajničarke (TRIK bralke)

Kaj o svojem plačilnem sistemu pravijo na Woltu?

Na njihovi spletni strani smo med pogostimi vprašanji in odgovori (link TUKAJ) našli tudi nekaj podatkov o bonusih, ki jih lahko prejmejo dostavljavci. 

Kako se izplačuje plačilo po dostavi?

Ko prevzameš naročilo pri ponudniku, ti je zagotovljeno plačilo po dostavi. Ta postavka krije pot do ponudnika, prevzem naročila in dostava do 1.5km zračne razdalje do stranke. Plačilo po dostavi se razlikuje po mestih.

Kako se izplačuje dodatek na razdaljo?

V kolikor je stranka od ponudnika oddaljena več kot 1.5 km (zračne razdalje), se ti k plačilu po dostavi prišteje še dodatek na razdaljo, ki se razlikuje po mestih.

Kaj in kdaj so bonusi?

Dodatke k osnovnem plačilu za dostavo Wolt kot merilo upošteva le razdaljo. Vsako povečanje postavke za dostavo je povezano le s povečanim povpraševanjem in v nasprotju s splošnim prepričanjem ni povezano z vremenskimi razmerami (dež ali sneg).

V nekaterih mestih obstaja možnost rezervacij terminov. V kolikor rezerviraš termin za delo, moraš v tem terminu tudi delati. V zameno ti Wolt ponuja zagotovljeno minimalno osnovo (garancijo), ki se razlikuje od mesta do mesta.

Če v terminu z dostavami zaslužiš več, kot je minimalna urna postavka, ti bo izplačan večji znesek

V kolikor v terminu ne dosežeš minimalne urne postavke z dostavami, se ti prišteje razlika do le te

Izračun garancije je na podlagi celotnega časa, ki ga dostavljalec preživi aktiven v dostavni coni in se ne šteje za vsako uro, ampak za celoten termin skupaj. 

Kdaj dobim izplačilo?

Izplačila so dvakrat mesečno. Zneski izplačil so vedno BRUTO.

Fotografije: Profimedia