Podiranje rekordov z najdaljšo rolado na svetu

Lions klub Forum Ljubljana je v sodelovanju z Gorenjko (Žito) danes uspešno razstavil skoraj 160 m dolgo rolado Gorenjka in neuradno podrl rekord 'Najdaljša rolada na svetu', ki ga trenutno s 130 m še drži organizacija Yoyogi National Gymnasium Promenade iz Japonske.

18. 5. 2014

S prodajo 3000 sladkih paketov, v katerih sta bila kos rolade in steklenička Cockte, je bilo zbranih skoraj 9.000,00 evrov. Vsa sredstva bodo donirana Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana za opremo lončarske delavnice in izvedbo projekta 'Čutim like'.

Organizatorji so izmerili 156,5 rolade Gorenjka, ki je bila razstavljena po vsej Stritarjevi ulici. 

Mojstrsko jo je 2 dni pripravljalo 12 izkušenih slaščičarjev, ki so porabili:

  • 60 kilogramov moke,
  • 90 kilogramov sladkorja,
  • 14 kilogramov jajc v prahu,
  • 2 kilograma pecilnega praška,
  • 80 kg čokoladne kreme,
  • 55 kg svežega jagodnega polnila, v katerem je bilo 8 kg jagod.

Najdaljša in najlepša rolada brez umetnih barvil je bila okrašena s 30 kg Gorenjkine jedilne čokolade – skupaj je tehtala skoraj 500 kilogramov.

Letos bo zbranih 9.000,00 evrov namenjenih projektu 'Čutim like' oziroma izgradnji in opremi lončarske delavnice. Slepi in slabovidni imajo izjemen občutek za ustvarjalnost in so zelo kreativni ter spretni pri oblikovanju likov in skulptur iz gline. Pravi umetniki. A da je glineni izdelek končan tako kot treba, ga je največkrat treba oblikovati s pomočjo lončarskega vretena, ga potem speči, sušiti, nazadnje pobarvati in okrasiti. Glina, lončarsko vreteno, dobra glinena peč, primerne barve, vse to so nujni sestavni elementi lončarsko glinene delavnice. Z opremo takšne sobe in investiranjem v izobraževanje (delavnice bodo vodili izkušeni, usposobljeni vzgojitelji) bomo slepim in slabovidnim v Zavodu omogočili ustrezne pogoje za kreativno preživljanje prostega časa. Otroci bodo tako v svojih malih rokah, vsaj za trenutek, ponovno občutili svetlobo.

S simbolično donacijo je kos rolade Gorenjka, skupaj s stekleničko Cockte (sladki paket je bil na voljo za 3 evre), že tradicionalno lepa humanitarna poteza z dobrim namenom. V tej dobrodelni akciji že vsa leta sodelujeta podjetje Žito in Droga Kolinska (del skupine Atlantic Grupa), ki poskrbita za sladke pakete. Svoj kamenček v sladki mozaik pa dodajo tudi ostali, nepogrešljivi  partnerji: Mestna občina Ljubljana, ki vsako leto daje na razpolago vso potrebno infrastrukturo za izvedbo dogodka, Radio 1, Schwarz print, iProm, PM, poslovni mediji ...