6 biserov, ki si jih moraš ogledati, ko prvič obiščeš Bolgarijo! (IDEJA ZA IZLET)

To je zagotovo ena najbolj instagramabilnih in dostopnih destinacij v naši bližini!

6 biserov, ki si jih moraš ogledati, ko prvič obiščeš Bolgarijo! (IDEJA ZA IZLET) (foto: Ajda Hovnik Plešej) Ajda Hovnik Plešej
26. 7. 2018

Načrtuješ za to poletje kratek oddih v naši bližini? Če je tako, se odpravi v Bolgarijo, natančneje v Sofijo, ti svetujeta naša spletna urednica, Ajda Hovnik Plešej, in urednica spletne strani Elle.si, Kaja Berlot, in obišči spodnje kotičke mesta. Pustili te bodo brez besed.

Ajda in Kaja sta to poletje v okviru Mercatorjevega naj popotniškega izziva prvič obiskali Bolgarijo – deželo prijaznih ljudi in cen ter odlične hrane – in tam odkrili 6 instagramabilnih biserov, za katere želita, da jih spoznaš tudi ti.

6 biserov, ki si jih moraš ogledati, ko prvič obiščeš Bolgarijo:

1. Katedrala Alexandra Nevskega

Kot iz fotografije so skoraj vse znamenitosti v prestolnici. Tista, ki jo moraš obiskati prvo (in je ob obisku mesta niti slučajno ne smeš zamuditi), pa je zagotovo katedrala Alexandra Nevskega. Gre za pravoslavno stolnico s pozlačeno osrednjo kupolo. Bo-žan-ska je!

2. Narodno gledališče Ivan Vazov

Narodno gledališče Ivana Vazova je zgrajeno v slogu nemškega klasicizma. Poleg katedrale Aleksandra Nevskega je gledališče eno najpomembnejših simbolov Sofije. Ime je dobilo po največjem bolgarskem pesniku in pisatelju Ivanu Vazovu.

3. Regionalni historični muzej

V središču mesta se nahaja historični muzej, sicer nekdanje zdravilišče z velikim parkom. Sofija je znana po mnogih zdravilnih vrelcih. Pred muzejem je vodnjak, iz katerega priteka termalna voda.

4. Predsednikova palača

Predsedniška palača (na spodnji fotografiji desno) je vedno strogo varovana. Tu je ves čas navzoča Narodna garda. Leta 1879 jo je ustanovil princ Aleksander I., v letu 2001 pa je postala reprezentativna bolgarska vojaška formacija in je eden od simbolov državne moči. Ob opoldnevih nikar ne gre zamuditi zanimive menjave straže.

5. Vodnjak pred predsedniško palačo

Prava paša za oči v mestu so poleg lično urejenih parkovnih površin tudi številni vodnjaki. Nas je tokrat najbolj očaral tisti pred predsednikovo palačo, ki je zagotovo eden bolj fotogeničnih.

6. Ruska cerkev

Nekaj posebnega je tudi cerkev sv. Nikolaja, veliko bolj znana kot Ruska cerkev. Je majhna, vendar po našem mnenju najlepša cerkev v Sofiji. Streha je prekrita z zelenimi ploščicami, ki se čudovito ujamejo s pozlačenimi kupolami. Očarala nas je njena zunanjost s svojo eksotično obliko in živobarnim okrasjem.

No, kaj praviš na očarljivost Sofije?

Še to: v Sofiji so ljudje prijazni, hrana je odlična in cene so dostopne, tako se v to mesto brez dvoma splača odpraviti na krajši (no, ali nekoliko daljši) oddih. ;) Kdaj torej odpotuješ?

Fotografije: Ajda Hovnik Plešej in Kaja Berlot

Preberi še: TO so najbolj instagramabilne in dostopne destinacije v naši bližini (popoln vikend pobeg)!