Anja Humljan: Mlada Slovenka, o kateri se je razpisal celo ameriški Cosmopolitan

Da smo Slovenci čudež v malem dokazuje tudi 33-letna Anja Humljan iz Ljubljane. O njej in njenem unikatnem projektu The Urban Yoga se je razpisalo več kot 100 priznanih medijev po celem svetu. 

Anja Humljan: Mlada Slovenka, o kateri se je razpisal celo ameriški Cosmopolitan (foto: Helena Kermelj, Primož Lukežič, Jaka Vinšek, Emilio P. Doiztua) Helena Kermelj, Primož Lukežič, Jaka Vinšek, Emilio P. Doiztua
10. 8. 2016

33-letna talentirano arhitekto in umetnico Anjo Humljan je od nekdaj zanimala arhitektura, fotografija, oblikovanje, nastopanje in joga. Po študiju arhitekture v Sloveniji je svoje znanje nadgradila s študijem vokalnih tehnik, fotografije, videa in umetnosti v Avstraliji, digitalnega oblikovanja na Danskem ter baleta, modernega plesa in joge v New Yorku. Prav tam je nekega dne dobila nadvse izvirno idejo, ki jo je razvila v projekt The Urban Yoga.

Gre za fotografije, na katerih se v jogijskih položajih prepleta z ulicami New Yorka, Madrida, Pariza in Ljubljane, in ki jih je objavilo več kot sto znanih medijev po svetu. O svojem uspehu je spregovorila za revijo Jana, ki se je v velikem slogu vrnila na prodajne police.

Kakšni so bili začetki tvojega mednarodno odmevnega projekta The Urban Yoga?

Anja Humljan: Nekega dne, ko sem se sprehajala po ulicah New Yorka in opazovala mesto, sem pomislila, da bi se lahko razpela v prostor in z jogo pokazala, da sta prostor in človeško telo v nenehni interakciji. Na primer, vidimo marmor in si mislimo, da je lep, uporabimo ga. A marmorja ne zaznavamo le z vidom. Neki material nam je lahko lep, ni pa nujno, da je telesu prijeten prav v vsaki situaciji. Najprej je v meni leta zorela ideja, nato sva jo v New Yorku s fotografom Jako Vinškom prvič uresničila.

Projekt The Urban Yoga se je v nekem trenutku kot ogenj razširil po svetovnem spletu. Kako se je to zgodilo?

Fotografije The Urban Yoga New York so objavili v reviji, ki je izšla na pariških dnevih mode. Čez pol leta smo s prijatelji dobili zamisel, da bi na Kickstarterju zbrala denar za knjigo. Precejšnji del dneva in noči sem vložila v promocijo projekta, obveščala ljudi in na koncu uspešno končala kampanjo in natisnila knjigo. Ko je fotografije objavil pomemben fotografski blog Feature shoot, je to sprožilo viralno reakcijo. Oglasili so se iz ameriškega Cosmopolitana, britanskega Daily Maila, Huffington Posta. Novico o mojem projektu je tvitnila tudi urednica Huffington Posta, kar se mi je zdelo super.

Ko so me klicali iz New Yorka, s Cosmopolitana, se mi je zavrtelo. Potem je bilo še pol leta noro!

Še sto medijev po svetu je objavilo novico o projektu The Urban Yoga.

Kaj ti je prinesla vsa ta pozornost?

Spoznala sem, da se da kompleksno arhitekturno teorijo približati uporabniku. Tudi to, da se preživljam s projektom The Urban Yoga; s knjigo, s pisanjem in s snemanjem serij fotografij, ki imajo zdaj umetniško vrednost, s širjenjem ideje o pomembnosti kakovostno oblikovanega prostora. Pred kratkim sem za Beograjski mesec arhitekture naredila serijo The Urban Yoga Beograd. Odziv beograjske strokovne in splošne javnosti je bil izjemen.

Celoten intervju z Anjo Humljan si preberi tukaj.

Besedilo: Sanja Macur

Fotografije: Helena Kermelj, Primož Lukežič, Jaka Vinšek, Emilio P. Doiztua