Ta punca 1 leto ni kupovala TEH (vsakdanjih) stvari in prihranila več kot 21 tisoč evrov!

Michelle McGagh je 10 let delala kot finančna novinarka, a je imela pri načrtovanju lastnih financ precej težav. Zdelo se ji je nepošteno, da ljudi uči, kako prihraniti denar, sama pa ga troši za nepotrebne malenkosti …

Ta punca 1 leto ni kupovala TEH (vsakdanjih) stvari in prihranila več kot 21 tisoč evrov! (foto: PrtSc Twitter @@mmcgagh) PrtSc Twitter @@mmcgagh
24. 1. 2017

To je tudi razlog, da se je Michelle McGagh odločila izvesti eksperiment in kupovati samo nujne potrebščine za eno leto. Zaživela je v slogu minimalizma. Nosila je oblačila, ki jih je imela v omari, vozila se je s kolesom, jedla je preproste, doma pripravljene obroke in prihranila več kot 21 tisoč evrov, piše The Guardian. Kar dober zalogaj, kaj?

"Ugotovila sem, da porabim preveč denarja za stvari, ki jih v resnici sploh ne potrebujem. Na primer: za obiske barov, lepa oblačila, kavo, … Po vrhu vsega pa sem imela hipotekarni kredit in druge visoke stroške," pripoveduje Michelle.

Bila je nekoliko izgubljena in vrtela se je v začaranem krogu, nasedala na oglase in verjela, da lahko le z zapravljanjem denarja postane srečna. Nato ji je bilo kar na lepem dovolj tega, da ji ves denar, ki ga zasluži, polzi skozi prste, zato se je odločila za korenito spremembo svojega življenja in navad. Kupovala je samo nujne življenjske potrebščine.

Stroški, ki jih je ohranila so bili ...

Hipoteka, komunalne storitve, zdravstveno zavarovanje, donacije za dobrodelne namene, pomoč staršem in telefon. Vse to je znašalo približno 2 tisoč evrov na mesec. Ohranila je tudi stroške higienskih potrebščin (šampon, zobna pasta, dezodorant itd.), čistila in hrano za domače kuhanje.

Čemu vse se je odpovedala?

Obiskom kina, gostiln, kavarn in restavracij, potovanjem in vsem sladkarijam iz trgovine; stroškom telovadnice; novim oblačilom, parfumom, odvečnim lepotnim izdelkom in frizerskim storitvam; ter vožnji s taksijem, avtobusom, podzemno železnico itd.

Kaj se je v tem času drastično spremenilo?

Michelle se je začela povsod voziti s kolesom – na delo, sestanke in tudi cele poti izven mesta je ubirala s kolesom.

Prirejala je piknike v parku, začela je potovati s šotorom, pozornost je usmerila na razstave in dogodke, katerih vstop je prost. Jedla je najbolj preprosto domačo hrano in se izogibala celo čokoladi. (Si lahko predstavljaš?! Mi blazno težko!)

Poleg tega, da je veliko kolesarila, je telovadila tudi doma in nič več v telovadnici.

Tekom tega enega leta se je naučila, kako pametno porabljati denar za hrano. Kosila in večerje je načrtovala vnaprej in se pričela ukvarjati z domačo peko. "Če sem prej zelo slabo kuhala, sem se po tej izkušnji spremenila v pravega kuhinjskega eksperta," pravi punca.

"Ne bom se pretvarjala, da je bilo enostavno!"

Še posebej ne v prvih mesecih, ko je poskušala živeti po starem z novimi navadami … in to skoraj brez denarja.

"Zgodilo se je, da sem želela pozabiti na 'zaobljubo', se izgubiti v nakupovalni mrzlici, se napiti v baru ali si zgolj kupiti avtobusno vozovnico namesto vožnje s kolesom na vetroven dan."

"V tem času sem dojela sem nekaj izjemno pomembnega: ni ti treba odpreti denarnice vsakič, ko se želiš zabavati."

V enem letu je Michelle obiskala veliko brezplačnih koncertov in festivalov, prehodila je vse možne parke in udeležila se je malega milijona uličnih športnih dogodkov ter razstav.

In kako so bile videti njene počitnice? "Med dopustom sva z možem s kolesom prevozila celotno obalo Suffolka in Norfolka. Noči sva preživljala v šotoru. Tega nikoli prej nisem preizkusila in že zdaj komaj čakam, da izkušnjo ponovim!"

Vsekakor pa so bili tu tudi padci!

"Zamudila sem številne nove komedije in filmske uspešnice ter izpustila marsikatero prijetno gostilniško dogodivščino v družbi prijateljev. Moja pričeska je brez ustrezne nege pravzaprav ponorela."

"Prišlo je tudi do številnih nelagodnih trenutkov. Na primer, ko so naju prijatelji povabili na obisk, midva pa sva prišla praznih rok, saj si 'nisva mogla' privoščiti, da bi kupila steklenico vina. Kakorkoli že, sem pa za to oprala goro posode pri prijateljih v zahvalo za večerje, ki so nama jih pripravili," je iskrena Michelle.

5 stvari, ki jih je Michelle med eksperimentom zares pogrešala?

1. Avtentični curry

Naučila se je kuhati, a njen curry je še zdaleč od popolnega.

2. Cvetje

Kako pogreša cvetje, se je začela zavedati, ko so ji prijatelji poslali šopek rož za rojstni dan. Sicer izjemno obožuje rože.

3. Vlažilna krema za obraz

Na  listo potrebščin ni vključila kreme za obraz, kar je bila velika napaka. Njena koža je morala iz tega razloga marsikaj pretrpeti.

4. Parfum

Pravi, da ji daje občutek, da je človek.

5. Avtobusni prevoz

Prijalo bi se v deževnem in vetrovnem vremenu peljati z avtobusom, še posebej tik pred pomembnimi sestanki, ko si je res želela izgledati dobro.

V enem letu je Michelle uspelo, kar se zdi na prvi pogled nemogoče!

Prihranila je več kot 21 tisoč evrov in delno odplačala hipotekarni kredit. "Kakšno veselje!" Pred tem je bilo videti, da bo to breme nosila na grbi 25 let, sedaj pa je spoznala, da se ga lahko znebi v veliko krajšem času. "Vsekakor izkušnje v tako radikalni obliki ne bom ponavljala," je odločena

Sprva je mislila, da bo nakupovanje tekom leta zelo pogrešala, a temu ni bilo tako. Spoznala je, da ji 'fensi' oblačila ne pomenijo več veliko. "Dobre kavbojke, parfum in pričeska je vse, kar potrebujem," je bila iskrena avanturistka.

Ob zaključku preizkusa, Michelle ni tekla v najbližje trgovine in zopet veselo zapravljala denar za oblačila. Namesto tega je kupila pivo za prijatelje in družino v zahvalo za njihovo podporo. Nato pa si je privoščila letalsko vozovnico in odletela na Irsko, kjer živi njen dedek.

Najpomembnejše od vsega je, da je po enem letu postala bolj odprta za nove dogodivščine in spoznavanje novih ljudi. Naučila se je reči 'da' vsem novim stvarem in spoznala, kako malo potrebujemo, da smo lahko srečni.

Preberi še: Moški pravijo, da je TO tisto, kar mora imeti ženska, ki jo bodo večno ljubili!

Priporočamo tudi: Življenjsko in poučno: Sijajni nasveti 60-letnic 40-letnicam in Top filimi, ki bodo dvignili vaše razpoloženje in vaše življenje spremenili na bolje