Izšla je knjiga za pogumne, srčne, navihane in odločne punce, ki spreminjajo svet!

Že stoletja se zdi, da zgodovino pišejo moški, dosežki žensk pa so odrinjeni nekam na obrobje. Šele v zadnjem času – tudi po zaslugi odmevnih kampanj, ki ozaveščajo o neenakosti med spoli – ponovno odkrivamo uspehe žensk, ki so s svojim delovanjem spreminjale svet.

Izšla je knjiga za pogumne, srčne, navihane in odločne punce, ki spreminjajo svet! (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
29. 10. 2018

Ni jih bilo malo – in ni bilo izziva, ki bi se ga ustrašile!

V knjigi Nike Kovač Pogumne punce spoznamo dekleta, ki so odpirale šole, potovale okoli sveta, skrbele za turistični razvoj svojega kraja, ustvarjale umetnine, pilotirale, kolesarile okoli sveta, se bojevale za pravičnejšo družbo in delale še marsikaj.

Avtorica Nika Kovač – tudi direktorica Inštituta 8. marec in aktivistka za enakopravnost spolov – je o tej navdihujoči darilni knjižici, ki je izšla pri Mladinski knjigi, povedala: "Na policah svetovnih založb se je v zadnjem letu pojavilo veliko knjig z življenjskimi zgodbami žensk, ki so spreminjale svoje skupnosti in svet. Zdelo se mi je pomembno, da tudi v Sloveniji dobimo takšno knjigo.

Knjiga Pogumne punce je nastala z namenom preseganja stereotipnih spolnih vlog; dekletom smo želeli pokazati, da zmorejo marsikaj in da smo najmočnejši, ko za dobro stvar stopimo skupaj.

Želim si, da bi ta knjiga dekletom pomagala pri spreminjanju sveta in iskanju njihovega mesta v njem."

V knjigi je predstavljenih 30 pogumnih punc, Slovenk in tujk, od Alme Karlin, Kristine Šuler in Franje Tavčar do Fride Kahlo, Emmy Noether in Emmeline Pankhurst. "Med pogumne punce smo želeli uvrstiti ženske, ki se niso uklanjale in so vsaka po svoje prispevale k ustvarjanju lepše, pravičnejše družbe," dodaja Nika Kovač.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mladinska knjiga (@mladinskaknjiga) on

Posebnost knjige Pogumne punce so tudi navdihujoče misli, s katerimi nas avtorica spodbuja, da naslednji pogumni človek postanemo – mi.

Vsem lahko uspe in vsi lahko spreminjamo svet, pravi, če najdemo moč v sebi in delujemo skupaj!

Knjigo lahko dobiš v knjigarnah Mladinske knjige ali na tej spletni povezavi.