Ideja za izlet: Božansko mestece v malem, ki je le nekaj km stran od Slovenije

Naša novinarka je s prijateljicami pred enim tednom obiskala Portopiccolo, mestece v malem, ki je od nas oddaljeno le nekaj km, in preverila, kaj vse je tam vredno doživeti. To je njena nepozabna izkušnja!

Ideja za izlet: Božansko mestece v malem, ki je le nekaj km stran od Slovenije (foto: Facebook.com/@furlan.ula) Facebook.com/@furlan.ula
24. 7. 2020

S puncami si občasno privoščimo kakšen 'ženski izlet', kjer lahko za trenutek odklopimo misli, se zabavamo in posnamemo kakšno luštno Instagram fotografijo.

Tako običajno glasujemo za kakšno izmed najbolj 'instagramabilnih' destinacij v naši bližini. In ker smo v zadnjem času nemalokrat slišale za Portopiccolo Sistiana in nas je 'matral firbec', smo se tokrat odločile za obisk tega božanskega mesteca v malem, ki je od nas oddaljeno le nekaj km. (Če se odpravljaš iz Ljubljane, boš destinacijo dosegla že v slabih dveh urah.)

"Po jutru se dan pozna!"

Dan smo začele s super zajtrkom na avtocestnem počivališču v bližini Ljubljane. Zdravi sendvički, naravni pomarančni sok in okusna kava na poti so bili naša uvertura v fantastičen poletni dan.

Nato pa nas je pot peljala čez italijansko mejo, v Trst.

Trst

Ulice Trsta nikoli ne razočarajo ...

Poroke, ki se ob sobotah na trgu vrstijo ena za drugo, ulični instrumentalisti, ki s svojo glasbo začarajo slehernega obiskovalca in italijanska ležernost ter nadarjenost za uživanje življenja v vsakem trenutku. Dogajanje tam je res pestro!

Lovljenje modnih kosov po poletnih akcijskih cenah je na 'ženskem izletu' neizbežno. V simpatičnih prodajalnah boš zagotovo našla kakšno malenkost, ki jo boš ob odhodu želela odnesti s seboj. Moja garderobna omara je tako postala bogatejša za dve čudoviti poletni oblekici.

V Trstu pa se moraš tudi ustaviti in si vzeti čas za (ledeno) kavo in Aperol spritz na 'Piazzi', kjer ti hkrati postrežejo tudi z okusnimi prigrizki. Mnom, mnom.

Trst

Portopiccolo Sistiana - popolna odločitev!

Od Trsta slediš oznakam za Sesljan/Sistiana in ne boš zgrešila. Če ne želiš plačati podzemne garaže, lahko svoj avto pustiš na parkirišču pred Sesljanom in se do turističnega naselja z luksuznimi počitniškimi stanovanji, vilami in restavracijami, ki je bilo včasih le kamnolom, sprehodiš.

Portopiccolo

V Portopiccolu imaš kaj početi, saj je tu poskrbljeno za vse.

Lahko se kopaš v morju, namakaš v neskončnem bazenu, si privoščiš prigrizek, ki ti ga postrežejo v stajliš piknik košari, se osvežiš s koktejlom za sladico ali obiščeš kakšen simpatičen butik. A ne zastonj!

Cene tu so precej zasoljene. Za ležalnik brez senčnika lahko med vikendom v sicer čudovito urejenem Beach Clubu odšteješ okroglih 20 €, med tednom pa 15 €.

Predlagamo, da izbereš eno od dveh javnih plaž Caravello ali Castelreggio, ki sta brezplačni in prav tako lepi kot plaža, ki jo ponuja petični Beach Club.

Tu ni vozil, ima pa naselje veliko pristanišče, kjer lahko lastniki tamkajšnjih nepremičnin ali obiskovalci parkirajo svoje 'čolničke'.

Večerja po italijansko

Po kopanju in nastavljanju sončnim žarkom smo dan okronale v italijanskem slogu - sledila je večerja po italijansko.

Pica, ki smo jo naročile v centru Trsta v piceriji Pizzeria Cucina di mare Marinato (ta se nahaja na listi 10 najboljših 'pica krajev' v Trstu po izboru Trip Advisorja) med povratkom domov, mi bo za vedno ostala v spominu. Bila je tista prava. Božansko dobra!

Z morskim sončnim zahodom se je zaključilo naše čudovito enodnevno izletniško raziskovanje ...

Tako, če se še nisi odločila, kam na izlet ta vikend, pojdi v Portopiccolo. Čisto dovolj za en dan, vožnja te pa tudi ne bo pretirano utrudila. Pa ne pozabi na kopalke!

Pripravila: Ajda Hovnik Plešej
Fotografije: Ajda Hovnik Plešej, Instagram in profimedia

Preberi še: 8 čudovitih stvari, ki jih moraš videti in doživeti v Sloveniji (super ideja za izlet)

Priporočamo tudi: To so najbolj 'instagramabilne' destinacije za izlet v Sloveniji! in Top triki in nasveti, kako posnameš najbolj 'instagramabilno' poletno fotografijo