Ideja za poletni izlet: 7 namigov za odkrivanje barvite Barcelone

Iščeš top idejo za lahkotne poletne vikend izlete? Za družino, s prijatelji ali solo potovanje? Odpravi se v Barcelono. (P.S. S seboj nujno vzemi Huawei P20 PRO, da bodo tvoje fotografije takšne, kot bi jih posnela profesionalka.)

Ideja za poletni izlet: 7 namigov za odkrivanje barvite Barcelone (foto: Unsplash.com/Daniel Corneschi) Unsplash.com/Daniel Corneschi
9. 7. 2018

Si že slišala, da je spanje v Barceloni izguba časa, saj je to umetniško, žurersko in multikulturno središče? Okej, to povsem drži.

Barcelona je najlepša spomladi ali jeseni, ker ni kot mravljišče turistov in ker je takrat klima najbolj mila, a polna doživetij in prav tako čudovita tudi poleti.

1. Panoramska vožnja z Barcelona Bus Turistic

Da dobiš prvi vtis in občutek, kakšno mesto je to, se odpelji na panoramsko vožnjo z Barcelona Bus Turistic, na kateri boš videla vse pomembnejše znamenitosti in najlepše razglede.

Varčni nasvet: vzemi dvodnevno karto (doplačaš le 10 €) in se prvi dan popelji po zahodnem delu mesta, drugi dan pa po vzhodnem (takrat s seboj vzemi odejo za poležavanje na plaži) in severnem delu.

 

A post shared by Ajda Hovnik Plešej (@ajdaajdika) on

2. Ne spreglej Gaudijevih umetnin!

Prva na seznamu je Sagrada Familia, rimskokatoliška cerkev, ki so jo začeli graditi že leta 1882, a še vedno ni dokončana. Najbolj fascinant­ni so detajli v notranjosti (pripravi se na čakalno vrsto za vstop) in načrti, ki kažejo, kakšna bo videti, ko bo dokončana (predvidoma leta 2026).

 

A post shared by Ajda Hovnik Plešej (@ajdaajdika) on

Ne spreglej tudi Gaudijevega parka (park Güell), ki so ga po načrtih katalonskega arhitekta Antonija Gaudija zgradili med letoma 1900 in 1914.

 

A post shared by Ajda Hovnik Plešej (@ajdaajdika) on

Danes mestni park je bil sprva mišljen kot del nadstandarne soseske, ki jo je zasnoval arhitekt Eusebi Güell. Ta je bil Gaudijev največji podpornik in oboževalec. Od tu izvira tudi ime parka.

 

A post shared by Ajda Hovnik Plešej (@ajdaajdika) on

3. Najboljši kraj za pohajanje in šoping?

Španija ima močno modno industrijo, a raje kot v trgovine, ki jih najdeš tudi pri nas, se podaj v raziskovanje starega dela Barcelone (npr. El Barri Gotic, El Raval, El Born in Barceloneta).

Tu boš lahko občudovala ročno izdelane unikate različnih umet­nikov, popularne vintage trgovinice in butike, navdihnjene s špansko folkloro, flamencom.

Še posebej nas je očarala čajnica Caj Chai Teahouse v predelu El Barri Gotic, ki ji nekateri pravijo kar nebesa za vse ljubitelje čaja. Vredna je obiska!

 

A post shared by Ajda Hovnik Plešej (@ajdaajdika) on

4. Obišči tudi nogometni stadion Nou Camp ...

Najbrž s prodajo uradnih nogometnih dresov Španci zaslužijo več kot s celotno modno industrijo. Na nogometni stadion Nou Camp nogometnega kluba FC Barcelona, ki sprejme skoraj 99 tisoč navijačev, vsi pridejo v aktualnih navijaških dresih.

Doživeti vzdušje na tako velikem in s čustvi nabitem stadionu je eden izmed vrhuncev počitnic v Barceloni.

5. ... in akvarij L’Aquarium Barcelona.

Če te vse zgoraj našteto ne bo prepričalo in bi si želela nekaj nevsakdanjega, obišči akvarij L’Aquarium Barcelona. To je zagotovo eden najbolj nepozabnih izletov v Barceloni. Vstopnina znaša 20 evrov, pred pričetkom morske avanture pa nikar ne pozabi preveriti, ali imaš s seboj telefon z dobro kamero (priporočamo Huawei P20 PRO) in ali je baterija na telefonu polna.

Ne spreglej glavne atrakcije - različne vrste morskih psov, ki v ogromnih akvarijih plavajo direktno nad tvojo glavo!

 

A post shared by Ajda Hovnik Plešej (@ajdaajdika) on

6. Kaj jesti?

Španci oživijo šele ob desetih zvečer, takrat je čas za druženje ob hrani. Nemogoče je, da bi v Barceloni jedla slabo, zato zavij v prvi tapas bar, poln domačinov. Pri izboru naj ti pomaga Trip Advisor. Nas je napotil v bar Jai-Ca in zadel v polno. Tu je zakladnica božansko dobrih ribjih jedi.

Kaj vse še moraš poskusiti? Paello (obvezno!), brusketke s paradižnikom in tipično sladico - churrose z vročo čokolado (mmm...).

Ob polnoči je čas za prvo pijačo, ob dveh zjutraj za premik v klub, jutro pa obvezno dočakaj na obali.

7. Kot tipičen spominek na tržnici kupi ...

Pahljačo, ker jo boš potrebovala že tam, da si z njo malo osvežiš in odišaviš zrak (popršiš jo s parfumom, kajti uličice Barcelone včasih res neprijetno zaudarjajo). Ne skrbi, ne uporabljajo je le stare mame, mladi si z njo izkazujejo naklonjenost ... posodijo ti jo npr. na vročem plesišču ... še vedno pa po­znajo tudi njeno skrito govorico:

  • Če jo držiš odprto pred usti ... si samska.
  • Če zaprto položiš na ustnice ... poljubi me.
  • Če jo položiš na srce ... osvojil si me.
  • Če počiva odprta na levem licu: Ne.
  • Če se dotakneš desnega lica:  Da.

Tekst in fotografije: Ajda Hovnik Plešej
Vse fotografije (z izjemo naslovne) so posnete s sijajnim Huawei P20 PRO, o katerem lahko več prebereš v tem članku TUKAJ.

Preberi še: Piran: 6 najlepših (pravljičnih) kotičkov, ki jih letos ne spreglej in VIKEND POBEG: Slovenska obala malo drugače – 6 čudovitih stvari, ki jih moraš videti in doživeti

Priporočamo tudi: To so najbolj 'instagramabilne' destinacije za izlet v Sloveniji! in 7 'must have' napotkov za nepozabno POLETJE