Histerija: Zgodba o ženski histeriji in izumu vibratorja

Film, posnet po histerični zabavni resnični zgodbi iz 19. stoletja, nas ponese v viktorijanski London, kjer mladi zdravnik Mortimer sprejme službo pri priznanem profesorju Dalrymplu. Ta se ukvarja z zdravljenjem ženske histerije in prisega na metodo masaže ženskega mednožja.

25. 7. 2012

Osemdeseta leta 19. stoletja, vrhunec viktorijanske čistosti, začetek električne dobe.

V Londonu je vrhunski zdravnik, Mortimer Granville, pred kratkim izgubil delo v bolnišnici, ker se je trmasto oklepal nove ideje o teoriji mikrobov. Novo službo najde pri dr. Robertu Dalrymplu, najuglednejšem specialistu za ženske zdravstvene težave, ki sam nalogi ni več kos.

Vse več žensk se namreč spopada z nadležnimi simptomi, kot so jokanje, nimfomanija, frigidnost, melanholija in tesnoba. Dalrymplovo 'ročno masiranje' je na srečo neverjetno učinkovito.

Čedni mladi zdravnik je kar naenkrat obdan z neštetimi ženskami in zaplete se z Emily, popolno mlajšo hčerko njegovega šefa. Uspeh pa ima svojo ceno. Ob nenehnem masiranju Mortimerja v roke grabijo hudi krči, težave pa povzroča tudi Emilyjina starejša sestra Charlotte, ki njega in svojega očeta obtožuje prevarantstva. Brez občutka v rokah Mortimer ni več sposoben zadovoljiti svojih strank. Znova izgubi službo in s tem tudi zaročenko. Navdih najde pri svojem dolgoletnem prijatelju, znanstveniku Edmundu St. John-Smythu. Ob iznajdljivih zamislih slednjega se Mortimerju porodi zamisel o vibratorju, ki naj bi zadovoljil sleherno žensko. Poleg tega ga presenetljivo prevzame nekoč težavna Charlotte, s pomočjo katere dodobra spozna delovanje ženskega telesa in ugotovi, kaj ženske dejansko hočejo.

Rezultat je zabavna zgodba ne samo o enem izmed prvih patentiranih električnih pripomočkov, temveč tudi o ljubezni med preudarnim moškim in emancipirano žensko, ki se zbližata kljub nekdanjim, na videz nepremostljivim nesoglasjem.

Histerija

Spolna frustracija

Že v 2. stoletju n. št. je grški zdravnik Galen ugotovil, da histerijo povzroča pomanjkanje spolnosti. Zdravljenje, ki ga priporoča, je poroka. Kot prvi je predlagal zdravilo 'digitalne manipulacije', uspeh zdravljenja pri neki ženski pa je potrdil z izjavo:

"Osvobojena je bila vsega zla, ki ga je bila čutila."

Petdeseta leta 19. stoletja: Eden od glavnih francoskih zdravnikov Pierre Briquet objavi rezultate svoje študije ženske histerije: povzroča jo spolna frustracija, popolno zdravilo zanjo pa je terapija, ki jo imenuje la titillation du clitoris. 1883: Joseph Mortimer Granville patentira prvi električni vibrator. Uporabljal naj bi se za sproščanje mišic, vendar ga kmalu namenijo zdravljenju histerije.

Več o tem v nadvse zanimivem prispevku Zgodovina vibratorja za zajezitev ženske histerije.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri