1107 Klan o grafitarstvu - na meji med vandalizmom in umetnostjo!

V 1107 Klanu so štirje fantje, ki ustvarjajo pod istim imenom, le da ima vsak svoj psevdonim. Na sceni so že od leta 2002, naš sogovornik pa se jim je pridružil leta 2004. Sprva jih je družila hiphop skupina, ki so jo promovirali z grafiti. Sčasoma pa so hiphop opustili in prešli na grafite.

'Grafitarstvo je na meji med umetnostjo, vandalizmom in tipografijo z ilustracijo. Umetniški izdelek ima po navadi globjo vsebino, nad katero se zamisliš in bi naj nekaj sporočala. (foto: arhiv Klan 1107) arhiv Klan 1107
24. 4. 2014

Imate ob grafitiranju še kakšne druge poklice?

Vsi imamo druge poklice na področju oblikovanja in ilustracije, ampak se trudimo, da bi ostali pri samih grafitih. Saj ne, da ne bi počeli tudi drugih stvari, tudi povpraševanje je.

Še delujete ilegalno?

Nič več. Se pa 1107 dostikrat pojavlja, saj gre za simbol Šiške, ker je to šišenska poštna številka, si fantje številko 1107 dostikrat vzamejo zase.

Se razlikuje od vaše?

Razlika se vidi po sami izdelavi.

Se je tudi vaša skupina zavzemala za zakonite grafitarske lokacije?

Bili smo skupaj. To se je zgodilo, ker smo za grafite na legalnih mestih začeli dobivati kazni. Potem smo rekli: "Kaj je zdaj to? Pridemo, imamo pod nogami 50 sprejev, ustvarjamo in nam pride nekdo pisat kazni!" Kazni smo dobivali za Metelkovo, Rog ... Na podlagi tega smo ugotovil, da ne Metelkova, ne Rog, ne nobena stena ni uradno legalna.

Sicer je bil tihi dogovor, da tam lahko delamo, ampak neki policist iz drugega kraja tega ni vedel. Pravzaprav smo že prej hoteli dobiti kaj več sten, ampak smo se potem na podlagi teh kazni, ki niso prihajale od policistov, temveč od redarjev, začeli prerekati. Tudi redarji niso vedeli, ali je grafitiranje dovoljeno ali ne, ampak po zakonu pač to ni bilo dovoljeno, zdaj pa je grafitiranje uradno dovoljeno na 13 lokacijah.

Kako vaša skupina gleda na ustvarjanje grafitov, so grafiti za vas le način izražanja ali gre že za umetnost?

Grafiti kot taki, ki jih delamo, bolj temeljijo na formi tipografij in ilustracije, s čimer poskušamo povedati neko zgodbo.

Potem pa z grafiti le tudi kaj pripovedujete?

Včasih gremo delat prosto po Prešernu in na koncu nastane izdelek, včasih pa si prav določimo tematiko, barvno shemo in potem zasnujemo nekaj, kar je bilo dorečeno.

Želite povedati, da za vas grafitarstvo ni umetnost?

Ne vem, kako bi se opredelil. Nismo opredeljeni, ali je umetnost ali ni. Je pa ni umetnost, tako kot se sprašujemo za grafično oblikovanje, ali je umetnost ali ni. Grafitarstvo je na meji med umetnostjo, vandalizmom in tipografijo z ilustracijo.

Po navadi ima umetniški izdelek globljo vsebino, nad katero se zamisliš in bi naj nekaj sporočal. Zato pa, v nasprotju z grafiti, več sporoča ulična umetnost (street art). Grafiti bolj temeljijo na tipografiji, ulična umetnost pa ima v ozadju prav tako kakšno sporočilo.

Kakšne so razlike med grafiti in 'street artom'?

Iz tehničnega vidika grafit bazira le na samem spreju in barvah, v ulično umetnost pa spadajo inštalacije, plakati, selotejpi, drugi mediji, katerim ne moreš reči grafit, ampak je ulična umetnost. Po vsebinski plati pa se ločujeta po tem, da je na steni psevdonim, pri ulični umetnosti pa je psevdonim običajno le v funkciji podpisa.

Kakšna je trenutno grafitarska scena v Sloveniji?

Trenutno je precej majhna, mlajših je malo glede na to, koliko jih je bilo včasih, se pa razvija.

Ni več potrebe po izražanju na stenah, po vandalskih posegih?

Ne gre le za ilegalne grafite, gre tudi za legalne grafite, trenutno niso v razcvetu. Razcvet je bil med letoma 2004 in 2006, ko je bil bum. Takrat je bilo veliko ljudi, niso pa vsi ostali v tem. Se pa tudi zdaj nekaj dogaja in se še bo.

Skupine med sabo sodelujete?

Ja, sodelujemo. Je pa tudi velik vpliv tujine, tujcev, ki med poletjem prihajajo v Slovenijo in tu ustvarjajo.

Tudi vi hodite ven in ustvarjate zunaj?

Hodimo, gre za dogodke, na katere smo povabljeni.

Potem so stvari le na neki način urejene.

Vseeno gre za subkulturo, kot sta breakdance in hiphop.

Toda tudi subkulturam se nemalokrat zgodi, da se z obrobja premaknejo na sredinsko sceno, drži?

Vsi ti dogodki so obiskani, ne pa tako množično kot komercialni dogodki. Razvoj se kaže v tem, da so grafiti bolj prisotni v oglaševanju in v poslikavah različnih klubov, barov, različnih prostorov, kar počnemo tudi mi.

Kaj je za vas grafitarstvo, kaj vam pomeni?

Igram se s samo formo, s črkami. Rad eksperimentiram na vseh področjih, odkrivam nekaj novega. Vsi v klanu radi ustvarjamo in zadeve razvijamo naprej. To je enostavno spontano, kakor je tudi življenjski stil, ki ga živimo.

Kakšen odnos imate do sveže pobeljenih fasad, bi jih radi poslikali z grafiti?

Ilegalo smo skoraj že opustili. Ne delamo po novih fasadah. Že včasih nismo, zelo redko smo šli ustvarjat na novo fasado. Pri ilegalnih grafitih je odvisno od lokacije, nekatere fasade bodo stalno polne grafitov, ker so na pretočni točki. Prej je v Ljubljani bilo veliko hiš, ki so razpadale, zato se je tudi toliko delalo in bilo toliko grafitov, ki so vse skupaj poživili.

 Več o grafitih 1107 Klana na FB 1107 Klan

 Pripravila: Suzana Golubov za Liso

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri