Fotografska razstava Kopija je enaka originalu

Slovenski etnografski muzej je v čas med 8. in 22. aprilom umestil zanimivo fotografsko rastavo s prav tako zanimivim naslovom Kopija je enaka originalu.

24. 3. 2014

Razstava avtorjev Jake Gasarja, Harisa Tahirovića in mladih iz različnih narodnostnih skupnosti prikazuje utrinke človeškega vsakdana, v katerem med načinom in kulturo življenja Romov in pripadniki drugih narodov/narodnosti ni tako bistvenih razlik, kot se nam morda zdi na prvi pogled.

Od kje prihajamo in kdo smo?

Ljudje si priložnostno zastavljamo vprašanja, kdo smo, od kod prihajamo, kaj smo, kaj bi hoteli biti, kaj bi radi počeli, kaj bi radi imeli in številna druga vsakokratnega obdobje pomembna življenjska vprašanja.

Smo morda KOPIJA, smo edinstveni ORIGINAL?

V življenju oziroma na življenjski poti slehernega subjekta se s svojimi učinki v dobrem in slabem prepletajo preteklost, sedanjost in prihodnost v dobrem in slabem. Ker se v nas prepletajo značilnosti genskih skrivnosti ter vplivi ožje in širše družbe, kulture in naravnega okolja, smo si ljudje drug drugemu podobni – domnevno KOPIJA, a hkrati zaradi teh značilnosti in vplivov edinstven izvirnik – ORIGINAL. Kakšen bo naš odziv na to prepletanje, ki ga zaznamujejo okoliščine, na katere ne moremo pomembno vplivati, je prvenstveno odvisno od tega subjekta samega, njegovih iskrenih prizadevanj, odločnosti in nenehne vztrajnosti, katerih plodovi so pomembno odvisni od tega - kakšna setev, takšna žetev.

Romski informacijski in znanstveno-raziskovalni center Anglunipe v sodelovanju s SEM.

Več o razstavi si lahko prebereš na www.etno-muzej.si