Feminizem v visokih petah

Davno tega, ko sem bila še srednješolka in študentka, sem se nagibala v smeri F. Ker se nisem mogla strinjati s sošolkami, da politika ni za ženske. Ker nisem mogla sprejeti besed babice, da se je treba moškemu ukloniti in ga ubogati. In ker v toliko državah po svetu ženske še vedno niso imele osnovnih človekovih pravic. 

Feminizem v visokih petah (foto: Getty Images, Profimedia) Getty Images, Profimedia
24. 1. 2015

Zdelo se mi je, da je moja naloga, da razsvetlim ženstvo okoli sebe, da zmore, da lahko, da smo močne in da moški ne veljajo nič več kot me.

Da je prav, da se zavemo, da same odločamo o svojih telesih, o tem, kaj in kako bomo delale, razmišljale, kam in kdaj bomo šle ... Kljub temu pa se mi je zdelo, da nisem prava feministka. Pri nekaterih feministkah me je namreč motil občutek, da sovražijo moške, po drugi strani pa da so bile večinoma videti bolj moški kot ženske.

Tudi sama sem si nekajkrat izposodila očetovo kravato in srajco. Poskusila sem celo njegove čevlje. A v moških čevljih, čeprav so bili veliko udobnejši od mojih s petami, se nisem počutila dobro.

Tudi kravata – nujno skupaj s šminko – mi je bila štosna le nekajkrat. Vedno sem se počutila precej ženstveno in moški so me privlačili, tega nisem niti hotela niti želela zanikati. Vedno sem imela rada oblekice, krila, visoke pete in šminko.

In če se je le dalo, nisem sama zamenjala žarnice, ampak je za to poskrbel moški v bližini, vsekakor pa nikoli nisem zamenjala ali zakrpala gume, popravila omare ... Ne ker ne bi hotela, ampak ker sem popolnoma netehnični tip. Prav zato pa sem spoznala, da moški zelo radi pomagajo pri takšnih stvareh. Ja, priznam, čudovito se počutim tudi, ko mi moški odpre vrata, pridrži plašč, celo ko odmakne stol zame ...

Džentelmeni, kje ste?

Ne, nisem feministka, čeprav ženske že vse odraslo življenje ozaveščam o tem, kaj vse jim pripada in kako so močne, če si le priznajo ... In da ni prav nič narobe, če zaslužijo več kot njihovi moški. Prav zato sem tako vesela soustvarjanja slovenskega Cosmopolitana, na katerega sem vedno gledala kot na revijo, ki ni strogo feministična, saj časti žensko, jo spodbuja v uresničevanju njenih sanj in v tem, da živi sebe. V sožitju z njim.

To je feminizem (ali raje: feminilnost) po moji meri, sem si velikokrat rekla ob listanju revije ali pisanju člankov in hkrati občudovala Helen Gurley Brown, mamo moje in tvoje najljubše revije. Prav ona je bila tista, ki si je prva upala pisati o kontracepcijski tableti in tem, da se imamo ženske vso pravico same odločati o svojih telesih.

Pa vseeno zadnje čase slišim preveč zgodb mladih žensk, ki priznavajo, da so šle s fantom v posteljo le zato, da bi imele mir oziroma da bi mu dokazale, da ga imajo rade. Ne, kontracepcijskih tablet nimamo zato, da bomo delale proti svoji volji, ampak da bomo uživale v svojih odločitvah.

Nikoli se vam ni bilo treba boriti za svojo volilno pravico in za to, da lahko hodite v šolo in službo (za to so poskrbele že naše prednice), morda pa se še vedno morate boriti za to, da zaslužite enako kot vaš moški kolega za enako opravljeno delo. Izborite pa si končno tudi svojo pravico v postelji, če ne prej, je za to prišel čas s kontracepcijsko tabletko – do naših babic je prišla pred natančno 50 leti, takrat, ko so slovenske ženske zasedle tudi univerze in tovarne ter dobile svoje diplome in plačo. In za božjo voljo, nehajte igrati orgazmov.

Si predstavljate moškega, ki bi se delal, da mu je prišlo le zato, da bi bilo čim prej vsega konec?

Tega vam res ni treba. Če vam ni do seksa, to pač jasno izrazite. A prepričana sem, da če ste si izbrale pravega moškega, želite tudi čim večkrat zlepljene z njim skakljati po postelji ... Morda le ni pravi in ni se ga treba držati kot pijanec plota le zato, ker več veljaš v družbi, če si poparčkana. Že davno ni več tako in ni ti treba ustvarjati takšne iluzije. Ne bodi razočarana gospodinja, ampak samozavestna ženska, ki ve, kaj hoče. In če takšnega moškega trenutno ni v bližini, se ne obremenjuj, ker si tudi sama popolna celota.

Naše mame so se naučile udariti po mizi, me pa odločati tako o najpomembnejših stvareh v podjetjih kot v državi. Naj so za to krive feministke ali povojni socializem, ženske smo dobile vse pravice služenja in odločanja tako o pomembnih stvareh za celoten svet kot o svojih telesih. Še vedno pa smo ženske, zato se ljubimo, spoštujmo, bodimo nežne do sebe (ja, imaš pravico ostati doma ob hudi menstruaciji), pa tudi do naših moških.

Da ne bodo nekega dne rekli, da se zbujajo ob moškem, ker smo pozabile biti ženske – krhke, mehke v svojem razmišljanju, prilagajanju, tonu, a hkrati močne (le me lahko rodimo) in občutljive (najprej je mama tista, ki zazna, da je z otrokom kaj narobe). In če ti ni do seksa, kuhanja večerje ali pospravljanja tisti hip, mu to povej.

Čeprav si močna, ti ni treba zanikati same sebe in premikati gora, s tem boš povzročila le potrese (prepire) in poplave (solze).

Svojo moč živi skozi nežnost, ženstvenost, seksapilnost, da bodo moški v tebi spet videli žensko, za katero se je vredno potruditi. Zame je le to pravi feminizem nove dobe – uživanje v ženskih telesih in njihovi mehkobi ter z ženskimi možgani, ki zmorejo hkrati čutiti in razmišljati.

Slavne o feminizmuManca

"Ne zanima me več feminizem, temveč feminilnost! Kako biti v polnosti ženska, sočutna, ljubeča, celovita, integrirana, resnična, avtentična, sama sebi podobna, po katere žilah teče kri radostnega bivanja." – Manca Košir

Sarah"Nisem feministka. Sem humanistka." – Sarah Jessica Parker

Katy 

"Nisem feministka, toda verjamem v moč žensk." – Katy Perry

Neisha"Ob vsej emancipaciji, ki se dogaja na temo enakosti spolov in spolnih usmeritev, nikakor ne smemo pozabiti, kako pomembno je, da zna ženska spoštovati, sprejeti in negovati ženskost in ženstvenost v sebi, tako kot moški moškost in možatost. Trda navzven ter mehka navznoter. 'Fighterka' z najmehkejšim srcem. Kot zlitje jina in janga v eno. Taka mora biti ženska. Tu je njena izvirna moč." – Neisha

"Že leta 1800 so se ženske borile za enakopravnost in še do danes se nam ni uspelo popolnomaRebeka izenačiti. In verjamem, da se nam tudi nikoli ne bo. Bodimo iskrene, da nam včasih prav paše biti malo v podrejenem položaju ali se narediti nevedne v stilu – to je moško delo. Pa tudi če v zameno potem pomijemo kakšno posodo več." – Rebeka Dremelj

Alenka"Groza me navdaja, ko se ozrem okoli sebe in vidim, kakšne krivice se dogajajo ženskam po svetu. Zato feminizem kot boj za enakopravnost spola popolnoma podpiram." – Alenka Košir

"Nisem feministka. Slavim moške, rada imam moške."Gaga 

– Lady Gaga

Besedilo: Petra Arula
Fotografije: Getty images, PROFIMEDIA