Časovni stroj na Ljubljanskem gradu - več kot običajen voden ogled!

21. 3. 2014
Časovni stroj na Ljubljanskem gradu - več kot običajen voden ogled! (foto: Miha Mally)
Miha Mally

Na Ljubljanskem gradu bodo v aprilu 'pognali' Časovni stroj - nov program namenjen tako domačim kot tujim obiskovalcem.

'Časovni stroj' bo obiskovalce na vodenem ogledu popeljal skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta.

Na vsaki od 'časovnih postaj' jih bo dočakala osebnost in jim predstavila 'svoje' obdobje:

"Po uvodnem pozdravu rimskega vojaka ali svečenice na mestu, kjer naj bi za časa rimske Emone stal opazovalni stolp, se dogajanje preseli pred grajski vhod. Tam jim svojo zgodbo predstavi pogumni vitez Jurij, ki je v času zgodnjega srednjega veka premagal strašnega zmaja, in tako Ljubljančane rešil te strašne nadloge; če viteza Jurija ne bo doma, bo to nalogo prevzela Marjetica ... Kdo je v poznem srednjem veku najbolj zaslužen za to, da je na hribu nad mestom zrasla mogočna trdnjava? To izveste na dvorišču, kjer se boste srečali s samim cesarjem – Friderikom III. Habsburškim ali pa z njegovo ženo Eleonoro Heleno Portugalsko. Obdobje Ilirskih provinc nam najbolje izpričata Napoleonov vojak ali redovnica – bolničarka,  ki ju lahko srečate pred Peterokotnim stolpom. 19. stoletje pomeni za Ljubljanski grad temačno obdobje, zato se preselimo v kaznilnico, kjer vam karbonar ali »navadna obsojenka« med drugim izdata tudi to, kakšen jedilnik jih je doletel v grajski kaznilnici. Na koncu vas bo na dvorišču pozdravil še mož, ki je zaslužen, da je grad danes v mestni lasti – župan Ivan Hribar ga je namreč leta 1905 odkupil od tedanjih državnih oblasti. Če bo preveč zaposlen, nas bo pozdravila njegova hčerka Zlatica ..."

Grad se je skozi stoletja spreminjal, spreminjale so se njegove vloge, zagotovo pa je ostal mestni simbol. Kakšne pa so bile vloge Grajskega griča in Ljubljanskega gradu skozi bogato grajsko zgodovino, boš lahko daj odkrila v dobri uri na več kot le običajnem vodenem ogledu.

Kostumirani predstavniki vseh naštetih obdobij bodo ustvarili prav posebno razpoloženje, ki bo poučno in zabavno hkrati.

Pričakuje te grajski 'časovni stroj'!

Info!

'Časovni stroj' bo za obiskovalce na voljo vse dni v letu, po naslednjem razporedu:

  • jan., febr., mar. in nov.: vsako nedeljo ob 11.00 in 15.00
  • apr., maj, okt., in dec.: vsako soboto in nedeljo ob 11. 00 in 15.00
  • jun., jul., avg. in sept.: vsak dan ob 11.00, 13.00, 17.00 in 19.00

Trajanje: do 90 minut

Izhodišče: Info center na Gradu

Jeziki: slovenski in / ali angleški

Cena: 10 €, 12 € (z vzpenjačo) / osebo. Otroci (od 7. do 18 leta): 50% popust. Vključuje tudi: Razgledni stolp, Virtualni grad in razstavo Slovenska zgodovina.

Kostumografija: Andreja Stržinar, Foto: Miha Mally