Aktualno Promocijsko sporočilo

Čas je, da začnemo resno razmišljati o svojih osebnih financah

1. 7. 2022
Čas je, da začnemo resno razmišljati o svojih osebnih financah (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj točno sploh so osebne finance in zakaj je pomembno, da jih imamo pod nadzorom? Pregovor pravi, da je denar sveta vladar. Andrej P. Škraba se je posledično vprašal, zakaj, če ta pregovor res drži, v procesu izobraževanja slišimo tako malo o denarju.

Andrej P. Škraba je najbolj priljubljen slovenski internetni učitelj matematike. Tekom let so mnogim osnovnošolcem, srednješolcem in študentom njegove brezplačne video razlage matematike olajšale razumevanje in učenje tega predmeta, ki ima včasih za življenje veliko večjo težo kot zgolj ocena v redovalnici. 

Zdaj se je odločil, da nekaj svojih ugotovitev in nasvetov o osebnih financah deli z drugimi, predvsem mladimi. O njihovem pomenu za finančno svobodo je spregovoril v posnetku na svojem YouTube kanalu.

Kaj sploh so osebne finance?

Obstajajo trije nivoji finančne svobode. Prvi je finančna zaščita. Ta je temelj za finančno varnost in finančno svobodo, ki sledita. »Ko smo mladi, je velika verjetnost, da nismo na nobenem od teh nivojev,« torej, da ne dosegamo niti prvega nivoja, pravi Andrej P. Škraba: »Če se hočemo vsaj finančno zaščititi, moramo začeti resno razmišljati o osebnih financah.«

Osebne finance so »proces načrtovanja, nadzorovanja in seveda upravljanja osebnih finančnih dejavnosti oziroma aktivnosti.« Opredelil je, da pod te dejavnosti spada: ustvarjanje dohodka (aktivnosti, s katerimi služimo denar), potrošnja (aktivnosti, s katerimi trošimo denar), varčevanje (dejavnosti, kjer denar varčujemo), investiranje (aktivnosti, kjer denar vložimo z namenom, da bi nam naložbe prinesle donos) in zavarovanje.

Eden od prvih korakov, ki jih priporoča Andrej za sistematičen pristop k osebnim financam, je, da si vzpostavimo budget oziroma proračun. To je dober način, da imamo pregled nad različnimi finančnimi aktivnostmi, ki jih je omenil in s tem pod nadzorom osebne finance.

Lajf je igra tveganja

Opozoril je še, da na peto dejavnost – zavarovanje – pogosto pozabimo. Torej, da zavarujemo svoje imetje in lastno življenje npr. z nezgodnimi zavarovanji, življenjskimi zavarovanji itn. »Tudi to je pomembno področje osebnih financ,« je v posnetku dejal Andrej. 

Finančno opismenjevanje mladih lahko učinkovito poteka izven klasičnih učilnic in morda ravno zaradi tega ponuja svež ter sodelovalen pristop deljenja znanja, kot je projekt LIT

Projekt LIT (Lajf = igra tveganja) izvaja Slovensko zavarovalno združenje, da bi mladim pomagalo upravljati s tveganji izven šolskih klopi. Na spletni strani lajfjeigratveganja.si, Facebook strani Lajf je igra tveganja in Instagramu @lajfjeigratveganja so na voljo informacije, nasveti in preproste razlage zapletenih zavarovalniških pojmov. V želji po večji vključenosti mladih so šli še korak dlje in lani organizirali LIT hekaton za študente, ki ga bodo ponovili tudi letošnjo jesen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lajf je igra tveganja (@lajfjeigratveganja)

Tveganja so torej prisotna na vsakem koraku. Včasih nas lahko nagradijo, spet drugič pa kaj zapletejo. A tista finančna, se lahko naučimo upravljati in z znanjem tudi obvladati za najbolj lit izid.