6 + 1 nenavadnih rekordov, ki jih bo zares težko preseči!

V 60-letni zgodovini Guinnessove knjige rekordov je eno od najbolj priljubljenih rubrik poglavje o človeškem telesu. To je tudi tisti del knjige, ki ga večina bralcev najprej prelista.

104-letna babica se je že drugič vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša padalka (prvič je skočila pri svoji 101 pomladi).  (foto: profimedia) profimedia
17. 9. 2014

Od prve izdaje leta 1955, pa do danes so se zamenjali številni nosilci posamezne kategorije, a med njimi je vendarle še vedno nekaj takšnih, katerih 'dosežki' do danes niso bili preseženi.

V nadaljevanju povzemamo le nekaj od najbolj zanimivih nosilcev Guinnessovih lent, ki jih poleg najvišjih, najmanjših, najtežjih in najstarejših redkeje omenjamo:

1. Rekord največjega števila živorojenih otrok

Nadya Suleman (ZDA) je prišla na naslovnice vseh svetovnih medijev, ko je 26. januarja 2009 v kraju Bellflower v Kaliforniji rodila šest dečkov in dve deklici. Sulemnova, ki jo je ameriški tisk poimenoval 'Oktomama', je spočela s pomočjo umetne oploditve in število svojih otrok s šest čez noč povečala na 14.

A čeprav Nadya drži trenuten rekord kategorije, pa prva izdaja Guinnessove knjige omenja naravnost fantastične zgodbe o ženskah, ki so v enem porodu rodile kar po 36 otrok. Medicina teh zgodb sicer nikoli ni potrdila, zato je rekord prve številke knjige pripadel petorčkom Dionne - takrat enem od samo treh primerov peterčkov, ki so preživeli - rojenih 28. maja 1934.

2. Rekord v zaporednem rojstvu dvojčkov

Gail Taylor (ZDA), tudi sama dvojčica (brata Dala), je 5. februarja 1955 rodila dvojčici Janet in Joyce. Kasneje je tudi Janet rodila dvojčka Debro in Daniela. Debra je nadaljevala neverjetno tradicijo in rodila dvojčka Nathana in Alexandra, kar so rekordne štiri generacije dvojčkov.

Pa vendar si ta izjemen rekord še z nekom delijo, in sicer z Rollingovimi (VB). Dvojčici Elizabeth in Olga sta se rodili 3. decembra 1916. 20. julija 1950 sta na svet prišli njuni nečakinji Margaret in Maureen Hammond, 26. februarja 1977 pa sta sledili še njuni nečakinji Fay in Fiona O'Connor. Nazadnje sta se 12. januarja 2002 rodili Kacie in Jessica Fawcet, nečakinji Fay in Fione.

3. Rekord v postavljanju rekordov

Keith Furman, ki se je v New Yorku rodil ravno v času, ko so v Londonu pričeli pripravljati prvo izdajo Guinnessove knjige rekordov, danes velja za nespornega kralja v postavljanju rekordov. In čeprav je svoj prvi Guinnessov svetovni rekord postavil šele pri 25 letih, jih je nato v 26 letih dosegel več, kot bi jih večina ljudi zmogla v 10. življenjih.

Furmanu, vodji trgovine z zdravo hrano, je njegov duhovni učitelj Šri Činmoj, izbral ime Ashrita, kar v sanskrtu pomeni 'pod božjim varstvom', sam pa pravi, da je 'doseganje rekordov postalo neločljivi del njegovega duhovnega potovanja': "V Guinnessovi knjigi rekordov poiščem kategorije, ki se mi zdijo izzivalne in obenem zabavne. Veliko rekordov je povezanih z navidez otroškimi dejavnostmi, kot so žongliranje, ristanc, kolesarjenje z enokolesom, vragolije s palico pogo in iskanje ravnotežja predmetov na moji glavi ali bradi. Ne uživam le, ko vadim posamezno dejavnost, temveč tudi pri spremljanju svojega napredovanja proti cilju."

4. Rekord največjega števila zaužitih čilijev bhut jolokia v dveh minutah

Če kar takoj povemo, da čili bhut jolokia lahko ožge golo kožo, zato jih gre prijemati samo v rokavicah iz lateksa, potem bo hitro jasno, da dotični rekord ni ravno od muh.

Rekord drži Jason McNabb (ZDA), ki je 19. junija 2013 v Los Angelesu v Kaliforniji pojedel 66 g teh čilijev, kar je več kot 13 celotnih sadežev, ki imajo na Scovillovi lestvici oceno milijon.

Pa je to tudi najhujši čili na svetu? Nak. Še 'nekoliko' hujši je čili naga viper (1,38 milijona), najhujši od vseh pa je čili carolina reaper (1,56 milijona po Scovillovi vrednosti).

5. Rekord najbogatejšega človeka na svetu

Letošnja jubilejna Guinnessova knjiga rekordov je te kategoriji namenila kar dve strani, med imeni, ki so se z leti menjavala na vrhu te kategorije, pa je nadvse nazorna tudi lestvica dolarskega premoženja dotične osebe v določenem letu, in naj kar takoj povemo: najbogatejši ljudje na svetu so sčasoma postajali vse bogatejši in bogatejši.

Le nekaj dejstev:

  • Če bi Bill Gates še danes imel 120 milijard USD (kolikor je imel pod palcem leta 2000), bi bilo njegovo bogastvo večje od BDP 134 izmed 192 držav na svetu.
  • Aktualni rekorder v tej kategoriji je ustanovitelj Microsofta Bill Gates po treh letih kraljevanja v kategoriji ponovno prevzel mehiškemu mogotcu Carlosu Slimu Helu, ki je obogatel s trgovanjem na borzi, vlaganji in podjetništvom, danes pa je lastnik več Telekomov.
  • Rekord za največji bruto prihodek, ki ga je fizična oseba kdajkoli dosegla v enem samem letu, pa še vedno drži čikaški gangster Al Capone. Če upoštevamo inflacijo, je leta 1927 zaslužil 1,41 milijarde USD s posli, ki jih je izvajal z 'nezakonito prodajo alkohola in prepovedanih destilatorjev', pa tudi s 'pasjimi dirkami, plesnimi dvoranami ... in policijo.'

6. Rekord za največje število všečkov

Guinness gre seveda v korak s časom, zato so v njegovi knjigi našli prostor tudi rekordi kategorije internet. Eden od teh rekordov je tudi rekord najvčejega števila všečkov, ki se je zgodil 30. novembra 2013, ko je Paul Walker, zvezdnik filmov Hitri in drzni, umrl v avtomobilski nesreči v Kaliforniji, ZDA. Njegov prijatelj Vin Diesel oz. Mark Vincent je na facebooku objavil njuno skupno fotografijo, ki je do 7. maja 2014 zbrala 6.817.898 všečkov.

Prejšnji rekord je postavila fotografija iz leta 2012 na facebookovi strani Baracka Obame, ki ga prikazuje v objemu žene Michelle po ponovni izvolitvi za predsednika. Do 7. maja 2014 je zbrala 4.433.487 všečkov.

No, mi bomo zadovoljni, če bo tale naš skromni prispevek o ekstremih tega čudovitega, a tudi nekoliko norega sveta nabral vsaj nekaj deset všečkov ;)