8 stvari, ki jih moraš vedeti, ko prvič obiščeš Zanzibar

Naša novinarka Anamarija, ki je pred kratkim prvič obiskala Zanzibar, je zate pripravila spisek stvari, za katere želi, da jih veš, ko prvič obiščeš ta čudovit afriški biser.

8 stvari, ki jih moraš vedeti, ko prvič obiščeš Zanzibar (foto: Getty Images) Getty Images
1. 7. 2018

1. Zanzibar je paradiž – majhen otok na robu Indijskega oceana, tik ob obali Tanzanije

Uokvirjajo ga sanjske plaže s koralnimi grebeni in najbolj belim peskom na svetu. V sredici ga krasi bogat tropski gozd, v katerem se igrajo opice in visoko starost dosegajo orjaške želve.

Ni naključje, da Zanzibar nosi tudi vzdevek ‘otok začimb’. Okus kraja določajo kokos, mango, cimet, klinčki, kari, poper, muškatni orešček in najslajši ananas na planetu.

2. Kultura Zanzibarja je barvita in raznovrstna

Zaradi zgodovinskega statusa velikega trgovskega središča so otok naselile arabska, indijska in afriška (svahili) kultura, ki sobivajo v miru in harmoniji.

Vpliv treh tokov se kaže že v različnih stilih vhodnih vrat v Stonetownu, starem mestnem jedru otoka.

Hrana je podobna indijski, arhitektura je včasih arabska, nekateri ljudje nosijo masajska oblačila. Hiše v Stonetownu so zgrajene iz okamnelih koral, plima na morju pa je tako velika, da se morje dopoldne umakne 500 metrov od obale in ustvari teren za igro, sladkovodni ribolov in mehčanje kokosov, iz katerih izdelujejo skoraj vse.

3. Ne bo te presenetila le lepota narave in dela človeških rok!

Takoj ob prihodu te pozdravita vročina in vlaga v zraku, zaradi katere se težje diha. Sama sem v predelu tik pod ekvatorjem pričakovala meko za turiste, pa sem naletela le na peščico belcev in imela priložnost biti v neprestanem stiku z lokalci. Ti so me presenetili s svojimi zgodbami in preprostim pogledom na svet.

Nekateri moški imajo več žena (do štiri), nekatere se med seboj ne marajo. Ljudje srednjih let ne poznajo svoje starosti, saj niso hodili v šolo in ne znajo brati, pisati ter šteti. Tamkajšnji otroci pa se v skupini po 30 v nekaj trenutkih naberejo okrog tebe in se med seboj stepejo za to, kdo te bo držal za roko.

4. Kako do tja?

Najboljša je letalska povezava Ljubljana–Istanbul– Zanzibar. Potovanje lahko sicer vzame ves dan, vendar se tako izogneš prestopanju na afriški celini in se ti posledično ni treba cepiti proti rumeni mrzlici.

5. Kdaj potovati?

Najboljše vremenske razmere na otoku so med junijem in oktobrom, ko je na Zanzibarju pomlad. Vroče in suho obdobje je med decembrom in februarjem. Od marca do maja imajo deževno obdobje, kar privablja turiste, ki si želijo več miru in samote.

6. Kaj ponuja tropski raj?

Čeprav je otok majhen, je turističnih aktivnosti veliko. Na žalost je velika večina plačljiva.

Sprehodi se po tržnici začimb v Stonetownu ali se odpelji na plantaže, kjer jih pridobivajo. V gozdu Jozani spoznaj divje opice, na otoku Prison pa opazuj orjaške želve, ki živijo že več kot sto let. Na južni obali otoka lahko plavaš z delfini. Otok se je v preteklosti uporabljal kot velik trg s sužnji, danes pa si lahko ogledaš muzej in nekdanjo tržnico. Med pohajkovanjem po mestu boš verjetno naletela na rojstno hišo Freddieja Mercuryja. Na dnevni urnik moraš uvrstiti tudi potapljanje in sprehode po plaži.

Obvezno pa je sledenje afriški filozofiji upočasnjenega in sproščenega življenje brez težav – v prevodu lenarjenje!

7. Kje se umiriti?

Nedvomno boš neštetokrat slišala najbolj znani frazi svahilija: pole pole (počasi, počasi) in hakuna matata (ni problema).

Zanzibar je kraj, ki je ustvarjen za to, da se umiriš, odpočiješ in izklopiš slabo vest, ker ne počneš dovolj. Ujeta si na rajskem otoku, zato si mirne vesti privošči tudi nekaj uživancije.

Zanzibar Collection ponuja štiri pravljična letovišča. Vsak ustreza željam različnih posameznikov. Na vzhodni obali, ki se odpira na širen Indijski ocean, se med palmami vrstijo lične počitniške hišice s ki so na otok prišli v iskanju intime in romantike, je kot nalašč hotel The Palms. Kot v sultanovi palači pa se boš počutila v kompleksu Baraza Resort & Spa.

8. Kako razširiti svoje potovanje?

Če ti uživaška ponudba tega rajskega otoka pod ekvatorjem ne zadostuje, lahko svojemu potovanju dodaš še bolj divjo plat.

Celinska Tanzanija je le 40 kilometrov proč. Država slovi po najboljših safarijih na svetu. Izkušnjo levjega kralja si lahko pričaraš v tamkajšnjih narodnih parkih. Le slabo uro leta stran kraljuje Kilimandžaro, najvišja gora v Afriki. Če boš že tam, te morda odnese še v Kenijo, Ugando ali Kongo.

Če imaš dovolj časa in denarja, priložnosti raziskovanja zibelke človeštva ne smeš zamuditi.

Oglej si še vlog s potovanja naše novinarke Anamarije TUKAJ:

 

Pripravila Anamarija Lukovac
Fotografije: osebni arhiv, promocijsko gradivo, Unsplash.com/Javi Lorbada in Getty images

Preberi še: Kaj je najpogostejša napaka pri načrtovanju poročnega potovanja?

Priporočamo tudi: 5 popularnih turističnih krajev, ki jih kmalu ne bo več moč obiskati