6 KRASNIH mest v naši bližini, ki te bodo pustila BREZ besed (nasvet za IZLET)

Tudi ti iščeš nove namige, kam bi se z družbo odpravila v teh dneh? Naša spletna urednica Kaja se je ravno vrnila iz 'roadtripa' z avtodom, kjer se je popolnoma zaljubila v teh 6 mest. 😍 Preveri, katerih. 

6 KRASNIH mest v naši bližini, ki te bodo pustila BREZ besed (nasvet za IZLET) (foto: Kaja Berlot) Kaja Berlot
30. 12. 2019

To je njena izkušnja: 

Moje sanje o potovanju z avtodomom so tik pred prazniki kooooončno postale resničnost! Huuudo pričakovanje se je izkazalo za upravičeno, saj sva z možem zdaj totalno navdušena nad tovrstnim načinom potovanja, čeprav sva v preteklosti že večkrat svet odkrivala na štirih kolesih. Ampak še nikoli prej v avtodomu. 😍

Začnimo tam, kjer se je začela najina pot. V tovarni vozil Adria mobil v Novem mestu, kjer sva si (prvič) izposodila avtodom. Kraljevi avtodom, če smo čisto iskreni, saj sva v testiranje dobila avtodom Adria Mobil Compact.

Če te zanima, kako je videti notranjost avtodoma, TUKAJ najdeš virtualni sprehod. 

Če si - tako kot sva bila midva z možem - popoln laik v poznavanju doma na kolesih, je takšno rokovanje z avtodomi zagotovo najboljša izbira. Adrijini sodelavci so nama namreč prijazno razkazali notranjost, razložili uporabo, pokazali vse, kar sva morala vedeti, ... in moram priznati, da je vse veliko lažje, kot sva si predstavljala. ;) 

Torej, ... če imaš dvome, brez skrbi. 😉

Takšna je bila najina pot:

#Dan1

Začela sva v Torinu, ki sicer ni bil na najinem seznamu obveznih postojank, pa vendar se je tja umestil zaradi službenih obveznosti, ki jih je mož moral opraviti pred prazniki.

Kljub temu - Torino je bo-žan-ski! Po njegovih ulicah sva se sprehajala tik pred začetkom praznikov, zato me je popolnoma navdušil tamkajšnji božični sejem in dekoracija. 

Za razliko od slovenskih mest (in mestec), Torino (tudi ob nedeljah zvečer) zares živi! Trgovinice, ki so namesto v nakupovalnih središčih postavljene v mestnem središču, tja namreč privabljajo množice, in moram priznati, da me je vzdušje četrtega največjega italijanskega mesta na-vdu-ši-lo!

Kje spati z avtodomom?

Če Torino obiščeš z avtodomom, se pred obiskom obvezno pozanimaj o parkiriščih. V mestu namreč ni veliko primernih parkirnih mest, saj imajo namesto tega res veliko garažnih hiš. Vendar, ... velika večina ni primerna za parkiranje, saj so njihovi stropovi veliko prenizki za avtodom. Sama sva imela malce sreče in parkirišče našla ob prelepem parku in parkirnino plačala na avtomatu.  

#Dan2

Iz Torina sva pot nadaljevala proti francoskemu mondenemu smučarskemu mestu Chamonix. Priznam, da me je na poti tja najbolj zanimal pogled na mogočni Mont Blanc, a me je, že prvo sekundo po prihodu, popolnoma očaralo vzdušje v tem prikupnem alspkem mestecu. 

K temu je zagotovo prispevalo dejstvo, da je mesto žarelo v prazničnem vzdušju, pa tudi odlična kulinarika in kuhano vino in stojnice, ... no, saj veste, kaj mislim. 😍

V nasprotju s pričakovanji, je počitnikovanje v Chamonixu presenetljivo dostopno. S tem nikakor ne mislim, da je ugodno, pa vendar bi lahko v primerjavi s smučarskimi kartami in cenami na slovenskem Kaninu lahko pričakovali, da bodo tamkajšnji stroški poleteli v nebo.

Če si želiš smučanja, boš za dnevno karto odštela nekaj manj kot 50 evrov, lahko pa se iz mesta z gondolo odpraviš tudi na Aiguille du midi, najvišjo točko Chamonixa, iz katere se ti odpre prekrasen pogled ne le na Mont Blanc, pač pa tudi na francoske, švicarske in italijanske Alpe.

Za vožnjo, ki traja približno 20 minut, boš odštela nekaj več kot 50 evrov.

Kje spati z avtodomom?

Ker je bilo parkirišče za avtodome, ki sva ga našla na spletu zaprto, sva svoj kotiček pod soncem poiskala kar pred prodajalno Carrefour. Na spletu sva namreč zasledila, da lahko z avtodomom na njihovem parkirišču zastonj parkiraš (in prespiš) med 17.00 in 9.00 zjutraj. 

#Dan3

Ker je bilo vtise pravljičnega Chamonixa težko preseči, sva se odločila, da pot nadaljujeva v Švici, natančneje v Ženevi

V Švico sva zaljubljena oba, vendar sva do zdaj navadno raziskovala njen italijanski del. No, Ženeva je nekaj povsem drugačnega. Nekaj, ... tako zelo imenitnega, da sem si z lahkoto predstavljala, da bi tam ostala za vedno. 😉

Kot strastna ljubitelja vsega božičnega, sva seveda obiskala tamkajšnji božični sejem Noel aux Bastons, ki je sicer izredno lep, ampak zelo zelo zelo zelo drag. Samo za primerjavo - za fondi hot dog (kar pomeni, da ti žemljico napolnijo s fondu sirom) sva odštela 9 evrov, za dva kuhana vina pa 12. 

Navdušil naju je tudi obširen sprehod po mestu, pa tudi tamkajšnje prodajalne in arhitektura. Priporočava.

Kje spati z avtodomom?

Tukaj dobrega nasveta nimam. Sama sva se z avtodomom po mestu le s težavo premikala, saj je predbožično vzdušje terjalo svoj davek na cesti. Avtodom sva zato parkirala na plačljivem parkirišču in tam ostala vse do jutra.

#Dan4

Pot sva nadaljevala v francosko mesto, zaradi katerega sva se pravzaprav tudi odpravila na pot. Na Instagramu sem novembra zasledila prekrasne objave iz mesta Colmar, in si tja v hipu zaželela tudi sama.

Če sama preprosto obožujem praznike, je moj mož do njih precej bolj zadržan, kljub temu pa je v tem francoskem mestecu (v katerem je, mimogrede, razneslo božič) nadvse užival. 

Celotno mesto, in ne le njegovo središče, med prazniki namreč popolnoma zažari v lučkah, stojnicah in dogodkih, za katere v veliki večini poskrbijo kar krajani sami.

Priča sva bila tudi očarljivemu otroškemu koncertu, ko so otroci z Božičnikovimi kapami na osvetljenih ladjicah na reki prepevali božične pesmi, ... in priznam, vzdušje me je zadelo naravnost v srce.

Kje spati z avtodomom?

Cene za hrano in pijačo so bile tam veliiiiiiiko bolj prijazne kot v Ženevi, prav tako pa tudi potovanje z avtodomom, saj sva za 10 evrov parkirala in prespala v precej simpatičnem avtodom kampu tik ob reki. Več o kampu si lahko prebereš tukaj

#Dan5

Ker je vreme najino potovanje postavilo na preizkušnjo, sva pot morala nadaljevati v Liechtensteinu. Čeprav sva se izkušnje zelo veselila, je najin kratek obisk te žepne državice zaznamoval silovit veter, zato si glavnega mesta Vaduza nisva kaj prida ogledala.

Sva pa obiskala njihov mini božični sejem, na katerem sva za dva kuhančka odštela 22 evrov 🙊. 

Kje spati z avtodomom?

Z avtodomom lahko prespiš na parkirišču ob njihovem nogometnem stadionu, kjer boš za noč odštela le en evro. 💪🏼

#Dan6

Zadnji dan najine poti sva sklenila v nemškem smučarskem središču Garmisch-Partenkirchen. Navdušenje? Veliko - še posebej, če bi naju tam pričakalo kaj snega. ;)

Za dnevno smučarsko vozovnico bi tam odštela 46 evrov, vendar sva se zaradi visokih temperatur (namerila sva jih kar 15) in pomanjkanja snega raje odpravila v mestno središče in v bližnje terme, kjer sva za vstopnico odštela le 7 evrov. Ugodno, ti rečem.

Vasica je očarljiva, kot je verjetno očarljivih večina tamkajšnjih vasic. Hot dog z neskončno belo klobaso, božični sejem, kuhano vino in njihove pletenine, ... mene je prepričala. 

Uporabne informacije, ki jih potrebuješ, če se na pot odpravljaš z avtodomom:

- Svojo pot začni na Adria Mobil, kjer ti bodo z veseljem svetovali, kateri avtodom izbrati

- Če sta s partnerjem začetnika v svetu avtodomov, vama bodo postopek uporabe, vožnje in izkušnje predstavili na prijazen in preprost način

- V najinem avtodomu so nama na Adrii pustili tudi priročnik z vsemi kampi in parkirišči, kjer lahko parkiraš, v njem pa sva našla tudi veliko kupončkov za razne ugodnosti v različnih evropskih mestih

- Pri iskanju mest za prenočitev sem si navadno pomagala s spletno stranjo CamperContact, kjer najdeš natančne koordinate, stroške in nasvete za posamezno mesto. 

Fotografije: Promocijsko gradivo, Kaja Berlot