3 stvari, za katere je v življenju vredno tvegati

Tvoja dvajseta leta so ustvarjena za tveganje. Drzni si izbrati tisto, kar se ti bo obrestovalo na veliko. Namig: to je tisto, ob čemer ti postane vroče!

3 stvari, za katere je v življenju vredno tvegati (foto: Profimedia) Profimedia
7. 9. 2015

Zdaj si vsekakor odrasla in imaš svobodo, ki pride zraven – kar vključuje svobodo, da prevzameš tveganja. Toda namesto da se osredotočaš na majhna (bravo zate, tvoja nova pričeska je videti čudovito), svoja dvajseta izkoristi tako, da si boš končno upala prevzeti velika tveganja.

Tista, ki bodo okrepila tvoj karakter, izboljšala tvoje življenje in ti verjetno dala nekaj precej neverjetnih nagrad, kot je to, da boš v življenju prispela tja, kjer si želiš biti.

Tvegaj s selitvijo

Nihče se ni ozrl nazaj na svoje življenje in rekel: "Oh, ko bi vsaj manj potoval." Zdaj je čas, da vidiš čim več različnih krajev. Vse, kar potrebuješ, sta letalska karta in nahrbtnik. Ne zatakni se na enem mestu, če si stara le 20 let.

Prijavi se za službo v novi državi, vzemi si eno leto pavze ali se prijavi na tečaj nemščine v Berlinu. Dvajsetletnice bi morale tvegati in zapustiti dom, medtem ko nimajo nobenih obveznosti. Takrat je to najlaže narediti.

Tvegaj s kariero

Ni nepredstavljivo, da si točno vedela, kakšno kariero si želiš, ko si začela študirati, zdaj pa le še čakaš, da se na spletni strani za iskanje službe pojavi tista 'tvoja' ponudba. Toda zdaj je tvoja priložnost, da eksperimentiraš z več različnimi slu­žbami – tudi če niso s področja, v katerem si se kdajkoli videla.

V resnici je možno, da boš pristala v karieri, ki nima nič skupnega s tem, kar si si kdajkoli predstavljala – le poglej direktorico Facebooka Sheryl Sandberg, ki je svojo kariero začela pri banki World Bank.

Čez nekaj let boš morda sovražila svojo službo in boš teden preživljala v odštevanju do petka. Če boš zdaj nabrala čim več izkušenj, je veliko več možnosti, da boš našla ljubezen in nagnjenost do nečesa, česar ne bi pričakovala.

Če moraš ta trenutek preživljati tako, da delaš kot natakarica ali prodajalka, nič hudega, toda poskusi najti način, da si nabereš več izkušenj za svoj življenjepis. Nihče ne bo začel pogovora za službo z vprašanjem:

"Povejte nam kaj več o svojem delu kot varuška." Razen če je tvoj sanjski poklic vzgojiteljica. Premisli tudi o tem, katerih kariernih nagrad si najbolj želiš. Služenje velikih količin denarja, strast in izpopolnjenost niso vedno ena in ista stvar. Katero nagrado iščeš ti?

In če imaš odlično zamisel za posel, najdi mentorico (brezplačnega mentorja dobiš na zavodu za zaposlovanje, v posameznih občinah pa ponujajo najrazličnejše projekte za razvoj podjetništva – spremljaj njihove novice), zberi denar prek množičnega investiranja in poskusi ustvariti svoje podjetje. Tveganje zdaj je veliko manjše kot takrat, ko boš starejša.

Tvegaj v ljubezni in v zapuščanju

V dvajsetih naj bi ugotavljala, kaj ti je všeč in kaj ne. Poskusi različne stvari, in to vključuje zveze. Na zmenke pojdi tudi s fanti, za katere si ne bi predstavljala, da so tvoj tip, preseli se v drugo mesto z nekom, ki ga imaš rada, ali naredi kakšno veliko gesto kot iz romantične komedije, da boš ljubemu pokazala svoja čustva. Če ne bo delovalo, imaš še vedno dovolj časa, da greš na začetek.

Si morda nezadovoljna v partnerstvu? Tvegaj in se odpravi naprej. Izhod iz slabe zveze ali prijateljstva je lahko grozljiv in poln negotovosti. Naj bodo tvoja dvajseta tista, v katerih se boš znebila stvari, zaradi katerih si nesrečna, ker bo pozneje le postalo težje.

Živijo, tveganje, ali si to ti?

Težava z velikimi tveganji je, da jih ponavadi ne dobimo v roke v škatli z veliko pentljo in luštno kartico, ki ti lepo razloži vse, kar se bo zgodilo, če jih sprejmeš.

Kako lahko veš, katera tveganja so vredna tega? ž

Večino časa so tveganja z najvišjimi nagradami tista, ki te najbolj prestrašijo. To so tveganja, ki ustvarijo največjo mešanico zaskrbljenosti in razburjenosti v tebi, ker odražajo to, kje si zares želiš biti.

Ko to začutiš, ne dovoli, da te zaskrbljenost ustavi, saj gre le za negotovost. In negotovost lahko premagaš z informacijami. Negotovost se pojavi kot posledica informacij, ki manjkajo, ki so nezanesljive, nejasne ali zapletene.

Zato opravi svojo raziskavo. Premisli o vseh razlogih za in proti in (če je primerno) finančnih posledicah svojih dejanj. Poizvedi čim več o tem, v kaj se spuščaš, potem pa te informacije uporabi tako, da se boš odločila modro. Kmalu boš ugotovila, da je ta zadržanost lahko močan zagon, zato razvij nagonski odziv tako, da boš zaskrbljenost spremenila v akcijo.

Nadzorovanje tveganja

Ko prevzemaš tveganje, bo naslednje dojemanje vplivalo na to, za koliko tvegana jih boš ocenila. Premisli o naslednjih točkah, preden skočiš na glavo.

  • Dojemanje nadzora

Bolj ko se nam bo zdelo, da imamo vse pod nadzorom, manjše se nam bo zdelo tveganje. Na primer: v pomorski industriji osebje, ki dela na obali, verjame, da je tveganje, da bo ladja potonila, dvakrat večje, kot si to predstavlja posadka ladje. Količina tvojega nadzora je morda realna, vendar je lahko nenatančna zaradi pretirane samozavesti ali pomanjkanja veščin.

Čim bolj realno premisli o tem, koliko nadzora imaš zares. Sledenje nasvetom nekoga, ki ima izkušnje na tem področju, je lahko koristno, prav tako tudi poslušanje svoje intuicije. Če boš bolj prepričana v svoja dejanja in odločitve, se bo zaskrbljenost zaradi tveganja zmanjšala.

  • Dojemanje vrednosti

Bolj ko se nam določeno dejanje zdi pomembno za doseganje namena, ki se nam zdi privlačen, manj se nam bo zdel tvegan (ali bomo bolj spregledali tveganje). Tudi dejanje se nam bo zdelo najbolj vredno, če se bo zdelo kot najlažji način za doseganje želenega cilja. Toda bližnjice se lahko ponesrečijo. Pazljivo premisli o tem, kako močno je tvoj cilj zaželen, in ga dobro pretehtaj glede na možne negativne posledice prevzema tveganja.

  • Dojemanje seznanjenosti

Bolj ko se nam okoliščine ali dejanje zdijo znani, manj tvegani se nam bodo zdeli. Premisli o tem, koliko ti je situacija znana. Morda seznanjenosti ne boš potrebovala, da prevzameš to tveganje, vendar ti bo pomagala oceniti, koliko tvoje zaskrbljenosti je zasnovane na realnem tveganju in koliko je je zaradi nečesa povsem novega.

Po predlogi Brooke Sever priredila Petra Arula

Preberi še: 7 presenetljivih dejstev o nezvestobi (tako moški, kot ženski) ali pa si oglej ganljiv video - Čudovite stvari, ki nas jih naučijo psi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri