19 nasvetov za romantični februar

Ta mesec se dogodkov in zabav ne udeležuj sama. Tvoja boljša polovica ali pa tvoja simpatija bo vesela povabila na koncert, v kino ali pa zgolj na prijetno druženje s tabo.

3. 2. 2014

Umek na Obali

Na Prešernov dan, 8. februarja, se po zasluženih počitnicah pred slovensko občinstvo v Ambasado Gavioli vrača DJ Umek, tokrat s podporo kar 13 prijateljev, ki bodo poskrbeli, da bo zabava trajala celih 12 ur.

Iz silovite dramatičnosti v dobrovoljno igrivost

18. februarja bodo svoje glasbene talente v Cankarjevem domu združili trije glasbeni virtuozi. Violončelist Ernst Reijseger, pianist Harmen Fraanje in senegalski glasbenik Molla Sylla bodo povezali Bachove variacije z afriško glasbo in džezom ter nam pričarali neponovljivo doživetje.

Dih jemajoča Anna Calvi

27. 2. k nam prihaja Anna Calvi, ena bolj žarečih pevk iz Velike Britanije, ki velja za protipol Nicka Cava. Njena glasba združuje flamenko, blues, pop in gotiko. Pričakujemo, da bo v Kinu Šiška s pesmimi novopečenega albuma One Breath vsem jemala dih.

Kako je videti tvoja duša?

Razstava slikarskih del Gregorja Purgaja prikazuje podobo čudnega bitja, ki se na prvi pogled zdi zelo staro in upognjeno pod bremenom let ter teže lastnih misli. Gre za komično grotesknega glavonožca, ki želi ostati točno to, kar je. Razstavo si lahko ogledaš 10. februarja ob 20. uri v Kinu Šiška.

razstava

Zmelkoow in zlati hiti

Ena najbolj odštekanih slovenskih pop rok skupin 8. februarja v Orto baru obljublja koncert samih hitov. Za vizualni del nastopa bodo poskrbela odštekana oblačila, za kakršna znajo najbolje poskrbeti prav oni. Na odru se bo bendu pridružil tudi violinist Iztok Cergol.

Evropska turneja One Republic

Čez mejo se ta mesec odpravi na koncert skupine One Republic v Padovo 11. 2. ali pa v Gradec 13. 2. Ameriški rokerji iz Kolorada so najbolj znani s svojimi singli All the Right moves, Secrets, Good Life in Counting Stars.

Fiziki

Svetovno uspešnico Friedricha Dürrenmatta so priredili tudi v MGL-ju. Predstava, ki si jo lahko ogledaš ta mesec, govori o treh psihičnih bolnikih, ki so prepričani, da so genialni fiziki Isaac Newton, Albert Einstein in Johann Wilhelm Möbius. Kako tanka je lahko meja med genialnostjo in norostjo? Na sporedu že od 10. 1.

Lezbijke in modri lasje

Dobitnik zlate palme za najboljši film leta 2013 je francoski film Adelino življenje, ki si ga vsi zamudniki lahko ogledate 9. februarja ob 19. uri v Kinodvoru. Drzna pripoved o strastnem razmerju med občutljivo srednješolko in svobodomiselno študentko umetnosti je verjetno ena najbolj doživetih in iskrenih romanc, ki smo jih v zadnjih letih videli na velikih platnih.

V kino ...

  • Legenda o Herkulu od 23. 1.

Iz ljubezni med kraljico in božanstvom Zevsom se rodi spretni vojščak Herkul, ki mu mati zamolči napovedano usodo vodenja upora proti tiranskemu kralju. Ko spozna svoje poslanstvo, se mora odločiti med ljubeznijo do lepe princese ter težko in pogubno nalogo, ki ga čaka.

  • Ona od 30. 1.

Samotarski pisatelj Theodore kupi nov računalniški operacijski sistem z zmožnostjo neposrednega dojemanja in čustvovanja. Program se imenuje Samantha, in čeprav Theodorju sprva pomaga pri vsakdanjih opravilih, se med njima počasi splete čustvena vez.

  • Zoran, moj nečak idiot, od 30. 1.

Debelušni Italijan izve za smrt slovenske sorodnice. Namesto denarja ga kot dediščina pričaka čudaški najstnik Zoran, ki nima nobenega drugega sorodnika. Paolo ga nejevoljen vzame k sebi, vendar presenečen odkrije, da je nenavadni nečak mojster pikada.

  • 12 let suženj od 6. 2.

Film po resnični zgodbi prikazuje možakarja, ki se je boril za preživetje in svobodo. V ZDA pred državljansko vojno svobodnega črnca s severa New Yorka ugrabijo in prodajo v suženjstvo. Prepuščen krutosti se bori za lastno življenje in svoje dostojanstvo.

Gramofon

  • Nina Nesbitt - Peroxide

Prihaja prvi album škotske svetlolase pevke Nine Nesbitt, ki smo jo s pesmima The Apple Tree in Stay Out lahko spoznali v preteklem letu.

  • Russian Red - Agent Cooper

Russian Red je umetniško ime Lourdes Hernández, španske indie in folk izvajalke, ki bo ta mesec izdala svoj tretji album. Če njene glasbe še ne poznaš, poslušaj njen singel Cigarettes.

  • Kid Ink - My Own Lane

Drugi studijski album ameriškega raperja vsebuje pesmi Show Me, ki jo je Kid Ink posnel s Chrisom Brownom in Iz U Down, ki je nastala v sodelovanju s Tygo.

Med platnicami

  • Jonas Jonasson: Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

V domu za ostarele je vse pripravljeno za praznovanje Allanovega 100. rojstnega dneva, Allan pa tik pred zdajci pobegne skozi okno. Z nekaj fičniki v žepu si kupi avtobusno vozovnico, do koder pač gre, vmes pa ukrade še kovček sumljivemu mladeniču. Izkaže se, da je v kovčku ogromno denarja ...

  • Janja Vidmar, Boris Grivić: Tretja možnost

Napet triler z intimno zgodbo dveh posameznikov, ki se vsak zase gibljeta na robu družbe. Dogajanje je postavljeno v devetdeseta, v Köln, Aachen, Maastricht in Srebrenico. Roman je v resnici nadaljevanje velike uspešnice Janje Vidmar Princeska z napako.

  • Kate McCaffrey: Uničimo jo!

Najstnica Avalon se je z avstralskega podeželja preselila v mesto. Na prejšnji šoli je bila ena najbolj priljubljenih deklet, v novi pa se že od prvega dne trudi vključiti v novo družbo, a se vsak poskus spremeni v katastrofo. Še slabše: postane žrtev spletnega nadlegovanja svojih sošolcev.

knjige