12 stvari, ki jih moraš vedeti o selfijih

Živimo v dobi spletnih omrežij in selfijev. Naša internetna podoba se včasih zdi pomembnejša od resnične. Postali smo nova človeška vrsta - Homo Selfiens. Raziskali smo fenomen, ki sliši na ime selfie (ali sebek po naše;)).

12 stvari, ki jih moraš vedeti o selfijih (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2015

1

Prvi selfi je star skoraj 200 let. Leta 1839 je fotografski navdušenec Robert Cornelious stopil pred kamero in nepremično buljil v objektiv cele tri minute. Si predstavljate, da bi potrebovali toliko časa za avtoportret s telefonom!?

2

V referenčni slovar angleškega jezika Oxford Dictionary je beseda selfi prišla leta 2013, in bila razglašena tudi za besedo leta. A pozor: po tej definiciji fotografija postane selfi šele z objavo na družabnem omrežju.

3

Oxford Dictionary navaja, da je besedo na forumu ABC prvi uporabil pijan avstralski veseljak leta 2002. Ob fotkanju razklane ustnice je zapisal: »Na žuru ob frendovem 21. rojstnem dnevu sem treščil po stopnicah in zdaj imam luknjo v ustnici. Se opravičujem zaradi meglene fotke, tole je selfi.«

4

Anketa enega od proizvajalcev telefonov je pokazala, da predstavljajo selfije pri uporanikih, starih 18-24 let, tretjino vseh fotografij, ki jih posnamejo.

5

Selfiji so najbolj priljubljeni v Avstraliji, sledijo pa jim ZDA in Kanada. Leta 2013 sta selfije snemali dve tretjini Avstralk, starih 18-35 let.

6

Povprečna starost osebe, ki dela selfije je 23.7 let. 

Kylie

7

Dom selfijev je Facebook – tam pristane okoli polovica vseh avtoportretov.

8

Ženske delajo selfije le 1.3x pogosteje kot moški.

9

Raziskava MailOnline je pokazala, da objavljanje prevelikega števila selfijev negativno vpliva na možnost zaposlitve, saj utegnejo to delodajalci razumeti kot pomanjkanje samodiscipline.

10

Ena od raziskav kaže, da osebe, ki objavljajo veliko selfijev, sorazmerno bolj odbijajo prijatelje in imajo šibkejše vezi s partnerjem.

11

Brez selfiejev bi bil svet prikrajšan tudi za izraz duckface! #resškoda

12

1. oktobra 2015 ob 20.00 bo v Siti Teatru v Ljubljani premiera predstave na temo selfijev - Zgodovina Selfi Butla. Gre za monokomedijo s stand-up up komikom Perico Jerkovićem v glavni vlogi.

Perica

Perica je zgodbo spisal z Markom Kumrom - Murčem, k režiji je na pomoč priskočil Uroš Fürst, s pomočjo vrhunske BuTel tehnologije predstavo popestrita Klemen Slakonja in Tin Vodopivec.

Definitivno nekaj, kar moraš videti! Vse informacije najdeš na www.sititeater.si.

Perica Jerković sodi med naše vodilne stand-up komike, kot član Komikaz je bil eden od pionirjev scene. S stand-upom se ukvarja že dvanajst let, med njegove kultne uprizoritve pa sodijo imitacija Postojnske jame, Čefurski ep o Gilgamešu, Deja vu jopa in Jezus na sprehodu po Ljubljanici. Značilnost njegovega sloga je dobro grajenje napetosti z močnimi panči, je pa tudi velik mojster črnega humorja. 

Preberi še: Kaj jedo ženske, ki imajo lepo kožo? ali pa si oglej kako pravljično je Rebeka Dremelj okrasila stanovanje za hčerkin 3. rojstni dan!