Zakaj nastajajo akne? (+ kako se z njimi spopasti)

Približno 70–80 % ljudi trpi zaradi različnih oblik kože, nagnjene k nepravilnostim in aknam. 

Zakaj nastajajo akne? (+ kako se z njimi spopasti) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2018

Čeprav se spremembe v strukturi kože navadno začnejo med puberteto, je problematična koža pogosto prisotna tudi pri odraslih, zlasti ženskah, pri katerih se akne pojavijo pozneje v življenju.

Zakaj nastajajo akne?

Na nastanek aken najbolj vplivajo hormoni

Hormonske spremembe med nosečnostjo, menstruacijo ali kot posledica stanja, povezanega s hormoni, npr. sindroma policističnih jajčnikov, so vzroki za pojav aken tudi v odraslosti.

Pri osebah s kožo, nagnjeno k nepravilnostim,

čezmerna tvorba sebuma ustvarja idealno okolje, v katerem se lahko razmnožujejo običajno nenevarne bakterije, ki povzročijo vnetje, draženje in nastanek rdečih ali gnojnih mozoljev.

Genska predispozicija

Pomembno vlogo pri nastajanju aken ima tudi genetska predispozicija. Če sta v obdobju adolescence oba od staršev trpela zaradi aken, je večja možnost, da se bodo akne pojavile tudi pri njunih otrocih.

Prav tako bodo otroci oseb, pri katerih so se akne pojavile v odraslem življenju, bolj verjetno trpeli zaradi aken v odraslosti. Tudi jemanje nekaterih zdravil lahko spodbudi pojav aken in drugih nepravilnosti na koži.

Kako se spopasti z aknami?

Korak št. 1: Z nemedicinskimi izdelki

Nemedicinski izdelki, kot je ustrezna nega za kožo, nagnjeno k nepravilnostim in aknam, so na voljo v lekarnah in jih lahko preprosto kupimo brez recepta. Njihov namen je čiščenje, tonificiranje, nega in pomiritev kože, nagnjene k nepravilnostim.

Korak št. 2: Čiščenje obraza zjutraj in zvečer

Zjutraj in zvečer očistite obraz z gelom ali micelarno tekočino, da odstranite vse nečistoče, sebum in pot.

Nato uporabite tonik, da kožo pripravite na nego, ki sledi.

Z redno uporabo matirnega fluida zjutraj in zvečer na očiščenem obrazu izboljšate kožo, nagnjeno k pojavu aken, pomirite razdraženo kožo obraza in poskrbite za matirano polt.

Če vaša koža potrebuje intenzivno vlaženje, uporabite vlažilni dopolnilni fluid, ki nahrani izsušeno kožo in ji nudi potrebno vlago.

Zvečer nanesite serum za obnovitev kože, ki odpre pore in odstrani odmrle kožne celice ter nudi vidno enakomernejšo polt.

Ne pozabite vsak dan uporabiti zaščite pred soncem, da preprečite pojav postinflamatorne hiperpigmentacije.

Vse bralke pozivamo, da morebitne 'aknaste izkušnje' delite z nami na svojih družabnih omrežjih z uporabo #aknepremagane.

Preberi še: Kako se najhitreje posloviti od aken? (7 nasvetov Eucerinove strokovnjakinje)

Priporočamo tudi: Kaj jedo ženske, ki imajo noro lepo kožo na obrazu?