Hrana, ki poslabša stanje tvoje kože (če le gre, ne jej tega!)

Marsikaj lahko poslabša stanje tvoje kože, na primer neustrezni lepotni izdelki in izdelki za nego. Pa si vedela, da je tudi nekatera hrana, ki posprešuje staranje tvoje kože in jo dela nečisto? Ni pomembno samo, kaj daš nase, ampak tudi to, kaj daš vase!

Hrana, ki poslabša stanje tvoje kože (če le gre, ne jej tega!) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 11. 2017

1. Mlečni izdelki mašijo tvoje pore

Mleko, siri, sirni namazi in mlečni izdelki na splošno tvoji koži ne naredijo ničesar dobrega. Lahko so celo razlog, da se ti pojavljajo mozolji, saj vsebujejo hormonske komponente, zaradi katerih je tvoja koža bolj mastna. To pa seveda lahko privede v zamašitev por in nastanek mozoljev. Če zjutraj ne moreš brez kozarca mleka ali mleka v kavi, ti svetujemo, da ga zamenjaš za mandljevo ali kokosovo.

Mleko

2. Sol te lahko naredi zabuhlo

Preveč soli lahko pri nekaterih ljudeh povzroči zadrževanje vode, kar jih naredi zabuhle, še posebno se to pozna na obrazu, okrog oči. Tvoja koža ti bo še posebno na star leta hvaležna, da si ne dosoljuješ hrane in sol uporabljaš v zmernih količinah.

3. Sladkor te postara

Sladkor ni dober že na splošno za našo postavo, prav tako pa ne dela nobene usluge tudi naši koži, ki jo dobesedno opustoši. Kolagenu onemogoča svoje delo, kar pospešuje staranje kože. Ko boš torej naslednjič imela napad lakote, raje izberi sadje, ki poleg sladkorjev vsebuje tudi antioksidante, ki zavirajo staranje kože.

4. Ogljikovi hidrati

Žal je tako, da je lahko najbolj okusna hrana zate tudi najbolj škodljiva.

Testenine, bel kruh, krompir - 'ta dobre stvari'. Ampak ogljikovi hidrati se delijo na t.i. dobre in na slabe. Hrana s 'slabimi' ogljikovimi hidrati vsebuje visok glikemični indeks in te se moraš najbolj izogibati. Ta hrana poviša stopnjo glukoze v krvi in prisili naše telo, da naredi več inzulina, ki absorbira višek glukoze. Povišan inzulin pa lahko povroči izbruh aken in mozoljev.

5. Čips te lahko postara

Ta slastna zadeva vsebuje 2 sestavini, ki smo ju izpostavili že v zgornjih točkah - sol in krompir, torej ogljikove hidrate. Vrečka čipsa je tako lahko prava katastrofa za tvojo kožo, saj sol veže nase vodo in te naredi zabuhlo ter pospeši staranje kože, krompir pa  lahko povroči izbruh aken in mozoljev.

6. Maslo za gubice

Maslo je še en mlečni izdelek, ki maši tvoje pore, ampak poleg tega študije kažejo, da lahko povroča tudi gube in gubice. Raje ga nadomesti z olivnim oljem, ki je dobro za tvojo kožo.

7. Školjke/lupinarji lahko povročijo izgruh aken

Ja, tudi hrana, ki je dobra za tvoje telo, lahko naredi nekaj škode koži na tvojem obrazu. A školjke tudi vsebujejo veliko joda in če jih boš prevečkrat umestila v svoj jedilni lahko povročijo izbruh aken. Velika vsebnost joda lahko tvoji koži povzroči vnetja in zamaši tvoje pore, kar lahko privede do izbruha aken. Školjkam se ni treba v celotni izbogibati, ampak raje kot enkrat na teden, si jih privošči enkrat na mesec.

8. Rdeče meso - DA in NE

Rdeče meso sicer vsebuje veliko proteinov, ki jih tvoje telo potrebuje, hkrati pa lahko povzroči akne in prezgodnje staranje. Rdeče meso vsebuje veliko karnitina, ki povroči, da stene krvnih žil začnejo trdeti, to pa vodi v prezgodnje staranje kože. Zmerno torej tudi pri rdečem mesu.

9. Zaradi alkohola tvoja koža trpi

No, ja, alkohol sicer ni hrana, ampak je zelo velik dejavnik, ki povzroča hudo trpljenje naši koži. Alkohol povroča dehidracijo tvojega sistema, telesa in kože, tudi kože na obrazu, ki je od noči, polne alkohola, hudo prizadeta. Ko je koža izsušena, je veliko bolj izpostavljena za staranje, delanje novih gubic, prav tako pa ji primanjkuje sijaja.

Kaj sploh lahko jem?

Hrana, ki je sveža in barvita, je najboljša zate in za tvojo kožo, saj ponavadi ta vsebuje veliko antioksidantov. Na primer, izberi raje rdečo grenivko kot rumeno, ali rdečo papriko kot pa rumeno in tako dalje. Prav tako bo dobra in kakovostna dnevna lepotna nega poskrbela, da bodo dnevi, ko si boš privoščila 'slabo hrano za kožo', tvojo kožo manj prizadeli.

Vir: The List

Preberi še: Tri domače sestavine za lepe in močne lase

Priporočamo tudi: Kako odpreš kozarec kumaric, ko v bližini ni tvojega dragega? TAKO!