Zajček

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Yanc
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 184
Na forumu od: 18. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Yanc » 09. Jul. 2007 12:25

Dobila sem majhnega hišnega zajčka. Zanima me kakšne izkušnje imate tisti ki ga imate/ste imeli z grizenjem kablov, pohištva,....
Moja Zoja kr sama skače po stanovanju. Se je lepo navadla da gre vedno v kletko na potrebo in tudi pocartat se pride sama. Strah me je, da bi mi zgrizla pohošitvo, ali da bi jo stresla elektrika. Ali obstaja kakšno sredstvo za pošpricat? Imate kakšne izkušnje? Zanima me tudi kaj jim dajete za jest polek kupljene hrane? Slišala sem da suhi kruh lahko napihne, mokra zelenjava tudi. Do zdaj sem ji dala samo korenček.

Hvala za ogd.
Daj vsakemu dnevu možnost, da bo najlepši v tvojem življenju!
Uporabniški avatar
majaoko
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 523
Na forumu od: 21. 7. 2006
Kraj: okolica ljubljane

Neprebrana objavaNapisal/-a majaoko » 09. Jul. 2007 19:35

Jaz sem imela že nekaj časa nazaj 2 zajčka in mi nista pogrizla pohištva ali kakšnih kablov, samo nikoli pa neveš česa je sposoben tvoj :D Jaz sem jima dala za jest vso zelenjavo in kdaj pa kdaj sta dobla tudi deteljo ali pa regrat. Zelenjave pa mu ne dajat mokre.
Maudisa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1099
Na forumu od: 29. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Maudisa » 10. Jul. 2007 18:50

^^ enako

suhi kruh pa mu lahko daš.Sam glej,da se bo res čist posušil.Moj ma raje črnega,pa tud prejšni je mel raje tega.Poskusi z belim in črnim pa boš vidla,kaj ji ustreza.Jaz še mojemu dajem zelje,korenček..je pa bolj izbirčen :D Prejšenga ,ko sem imela je pa jedo skoraj vse.Od olupkov jabolk,hrušk do detelje pa korenčka+tisto,ko je zeleno poleg,solato..Zelenjava ali pa sadje pa naj ne bo mokro,ker ga bo drgač napihnilo.
Uporabniški avatar
Hotty
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 48
Na forumu od: 14. 12. 2006
Kraj: ...home...

Neprebrana objavaNapisal/-a Hotty » 15. Jul. 2007 23:42

Najina je v prejšnjem stanovanju glodala kable, ampak nikoli je ni streslo, ker sem nekje brala, da imajo zajčki in morski pujsi nek čut (čisto zares) da vejo kje lahko glodajo, da jih ne strese! Tudi eni kolegi so imeli zajčka in je bilo čisto isto. Moraš paziti na pohištvo, da ti ne začne kopati rovov, čisti instinkt. Mojemu fantu je v kavč začela kopat rove, ker si je hotla narediti gnezdo. Pa je imela v kletki travo pa res smo se ukvarjali z njo. V prejšnjem stanovanju pa ni bilo problemov, jo je imel izpuščeno cel dan pa ni nič naredila. Nama je tudi nagrizla veliko posteljnine, nikoli nisva ugotovila zakaj, mogoče se ni navadila na novo okolje. Potem je spoznala mojo morsko pujso Lily pa začuda sta se res ujeli ;) nisem mogla verjet. Sedaj pa obe uživata v osnovni šoli (oziroma sedaj pri kakšnem učencu), kjer imata za družbo še enga zajčka, želve pa še veliko živali.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5791
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 16. Jul. 2007 7:50

lov..
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 06. Dec. 2010 8:28, skupaj popravljeno 1 krat.
_n-i-n-a_
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 32
Na forumu od: 13. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a _n-i-n-a_ » 18. Jul. 2007 13:02

moj prvi zajček je bil pravi hišni zajček prav tako potrebo opravljal v svoji kletki na "wc-ju" pestval se je vse tako se je navadu bit svobodel da čez noč ni hotel več prespati v kletki.ampak pri tem smo pa imeli ogromne težavve s kabli pregrizal nam je kar 3 polnilce + kabelj od radja pohištva pa niti povohal :D ampak ko smo tega izgubili smo dobili zajčka ki pa ni bil ravno hišni pa mu za kable in pohištvo ni blo niti najman zamar.vesel je bil če je okoli sebe imel veliko ljudi tako smo kupili trekec in ga moja mlajša sestra odpelje zmeraj ven med otroke kjer je najbolj vesel :D

zajčku dajam za jest suh kruh,brikete,korenček,solato,peteršilj,seno včasih pa pogricka tudi kaj trave ko je odzunje na travniku :D :razz:
Uporabniški avatar
Dead_kid
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 879
Na forumu od: 13. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Dead_kid » 18. Jul. 2007 13:09

Jst sm tud mela zajčka. Tinkota^^. Ja, mokre zelenjave ni mel na jedilniku, redno je mel kakšno deteljo, pa kolerabo je oboževal :lach: . Drgač pa kar se tiče teh kablov... Zajček od moje frendice je pregrizu kable od televizorja (oz. ne čist, ovoj je). Tko d morš kr mal pazt, d se ne zmuzne za kakšno omaro.
You migt think i ain't worth a dollar, but i feel like a millionare.
Uporabniški avatar
bolhica
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 615
Na forumu od: 16. 4. 2006
Kraj: somewhere

Neprebrana objavaNapisal/-a bolhica » 18. Jul. 2007 22:16

a ful smrdijo tko? ker če bi ga mela bi ga mela u sobi..in kolkr sm slišala ni lih čist ponavad?
... ι αм ωнαт ι αм ...
_n-i-n-a_
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 32
Na forumu od: 13. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a _n-i-n-a_ » 19. Jul. 2007 11:42

jz sm ga mela v sobi kletko in se je sprehajala po stanovanju in ni nč smrdel ne nč čisto je blo in tud seno je mel ni blo nič umazano niti vonja ni blo.
Uporabniški avatar
bolhica
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 615
Na forumu od: 16. 4. 2006
Kraj: somewhere

Neprebrana objavaNapisal/-a bolhica » 19. Jul. 2007 19:08

ah pol je dobr..sj sm razmišlala itak je odvisn na kolk časa žaganje zamenjaš pa to..drugač pa..sm slišala da znajo bit ful nasilni..no, sm vidla na lastne oči k je ena mam na zdravstven dom pršla - pazila je na zajčka od vnukinje, ga hranla in jo je ugriznu u u prst!! noht je mela čist preklan, je kr ornk zagrabu..nočm lih tega dožvet..
... ι αм ωнαт ι αм ...
_n-i-n-a_
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 32
Na forumu od: 13. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a _n-i-n-a_ » 19. Jul. 2007 19:31

moj prvi zajčk je znau dt lupčka kadar si ga pestval ko mu je blo vsga dos pa je ugriznu.ma ne tku d bi se sploh kej poznal mal da si vedu da mu ne paše.oz. to je odvisno kako ga navadiš lohk je je pa ugriznu tud zaradi tega ker je ni bil vajen ni bla njegova lastnica.jaz stem nikakor nisem mela težav.od začetka se mal več ukvarjaš znjim da te spozna in navadi pol je pa zmer zraven tebe ali katerega kolise čist naveže nate.vsaj pr meni je blo tko.
Uporabniški avatar
x_anonimna_X
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 10
Na forumu od: 2. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a x_anonimna_X » 02. Avg. 2007 14:26

kamot mu lahka daš suh kruh, ampak čisto malo, ker če mu daš preveč ga res lahka, mora pa met obvezno veliko vode zraven kadar je kruh, drugač pa zajčki obožujejo zeleno zelenjavo oz travo, vendar morš pazit da ni sparjena ali pa mokra, daj mi kakšno zeleno solato, boš vidla kk rad jo bo pohrustu, pa tud kakšno jabolko al pa korenček (u bistvu skor vse trdo sadje). Zajčkji se hranijo tud z posušeno travo, sam to bol težko pri tebi, če si v stanovanju, drugač pa žita in brikete za zajčke, pa tud koruzo imajo radi, lahko jim daš tud peteršilj... ni da ni, jedo skor vse :) glede kablov pa, kadar ga imaš zunaj kletke ga mej na očeh, pa ponoči naj bo v kletki. lp
Maudisa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1099
Na forumu od: 29. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Maudisa » 23. Avg. 2007 17:39

Če kdo želi imet,podarim še original škatlo z hrano za mini kunce.Namreč meni je zajc v nedeljo pogino in mi je ta škatla ostala in zaj ne pride prav.
Uporabniški avatar
Ledenaa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 289
Na forumu od: 29. 6. 2007
Kraj: Sverige.

Neprebrana objavaNapisal/-a Ledenaa » 25. Dec. 2007 12:08

Jst sm vidla zadnjič tok lepga zajčka k je mel dolgo dlako<3 Sm se takoj zaljubila v njega :D
Zanima me, kakšne izkušnje mate z zajčki, kupljenimi v trgovinah za male živali? Za kače in pajke vem, da ni dobro tam kupovat, ker so večinoma iz narave :?
Jst bi ga imela v sobi.. Baje da ne smrdi.. Kako ga pa navadš da opravlja potrebo v kletki in ne zunaj nje? :cool: Glede kablov me ne skrbi, če bo hotu kej grist (računalnik mam v sobi) ga bom dala tja, kjer ni kablov :D Ponoči bo bil v kletki.
Še cena kletke, zajčka, hrane? Da ne bom obubožala :oops:
No v hiši imamo še mačko.. (mačka ni v moji sobi, zajčk bo verjetno).. Če se slučajno srečata po kakšnem naključju, zna biti kaj narobe?
No v sobi imam še ptiča, to me ne skrbi pa ptičjega pajka, to me tut ne skrbi (ja cel živalski vrt :D ).
Kaj pa temperatura sobe? So občutljivi?
Ga hrup moti? Poslušam namreč glasbo v sobi ter igram Tomb Raider (lahko dam tut na slušalke al pa zlo potih, sam vseen rajš uprašam).
Glede tega, da eni grizejo.. Hmm je kej določen, katera vrsta? Jst bi imela tistega, ki ima dolgo dlako<3
No tista, ki ima izkušnje prosim, da mi pove kaj :D Si ga nočm kupt preden ne vem vsaj osnov :razz:

Hvala.
Maudisa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1099
Na forumu od: 29. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Maudisa » 25. Dec. 2007 12:37

No jaz sem imela dva zajčka (vsakega posebej) tako da ne kaj izkušenj z njimi imam.

Zanima me, kakšne izkušnje mate z zajčki, kupljenimi v trgovinah za male živali?

Jaz imam zelo dobre.Vsak posebej je bil kupljen v drugi trgovini z malimi živali.Prvi zajček mi je živel okrog 6 let.Prav tako drugi.Sicer natančne starosti ne vem,ampak tadrugega sem dobla ko sem še hodla v OŠ (tam 7. razred).Pogino mi je letos avgusta.Jaz pa sem stara 20 zdaj.Tako da oba sta živela precej let,glede na to,da pravijo,da je njihova življenjska doba samo 3 leta.

Jst bi ga imela v sobi.. Baje da ne smrdi.. Kako ga pa navadš da opravlja potrebo v kletki in ne zunaj nje?


Sam zajc ne smrdi.Če boš ga imela v sobi pa je priporočljivo,da vsak dan sčistiš njegov kot,kjer bo šel na potrebo.Da bi ga pa navadla,da ne bi delal potrebe zunaj kletke,pa dvomim.

Glede kablov pa res pazi.Če so njemu kabli dostopni,ga ne poščuj samega,saj hitro zna kaj pregriznit.

Še cena kletke, zajčka, hrane? Da ne bom obubožala.

Za kletko žal več ne vem kolk stane,ker je res dost let že od tega in je tudi takrat sama nisem kupila,ker sem bla še majhna.Zajček pa pride odvisno od trgovine.Vsaj takrat so se cene nekje gibale okrog 3 tisoč tolarjev.Hrano pa kupiš lahko tisto prav za zajčke namenjeno.Stane približno 400 sit (upam,da te ne moti,ker govorim bv tolarjih,amoak evri še me zdaj malo mučijo :D ) in jo imaš približno teden dni.Poleg te hrane ga hraniš še z zelenjavo (nikoli mu ne daj mokre,ker ga napihne!),posušen črni kruh..

No v hiši imamo še mačko.. (mačka ni v moji sobi, zajčk bo verjetno).. Če se slučajno srečata po kakšnem naključju, zna biti kaj narobe?

Sama sicer nisem imela nikoli mačke,imam pa psa.Pes se je z mojim prvim zajčkom zelo dobro zastopo.S tadrugim pa nista smela skup prit.Malo je odvisno pač od karakterja zajčka in mačke.Vedno bodi poleg,kadar bosta isti v sobi.Sčasoma se bosta najbrž navadla drug na drugega.

Kaj pa temperatura sobe? So občutljivi?

Niso.Jaz sem oba imela na balkonu čez poletje in zimo.S tem se prilagodil,ko je dobil močnejšo dlako.Zelo pomembno pa je da je kletka vedno ali znotraj hiše ali zunaj.Če boš ga recimo poleti imela zunaj in pozimi not,mu lahko to škodi.

Ga hrup moti?

Ne.Obadva sta se navadla na ves hrup,ki je prihajal od zunaj.Niti ju ni motilo,kadar sem zajčka si prinesla v sobo (ko sem ga cartala pa to) ni motila glasba,tv in drugi zvoki.

Glede grizenja.Mene noben nikol ni ugrizno.Treba je samo lepo ravnat z njim in to je to.

No,sicer nisi vprašala mislim pa,da te bo tudi zanimalo glede nege.Zajčkam rastejo kremlji.Ko pridejo do neke dolžine se začnejo upogibat,lahko se tud zlomijo,kar pa jih boli.Treba jim je redno stričt.Za prvič je bolje,da greš do veterinarja,kjer bo mu on ostrigel kremlje.Namreč v kremlju se vidi takšna črtica kot nekakšna žila,katere nesmeš odrezat.Ko boš vidla kako to gre lahko doma z navadno ščipalko to ti storiš sama.Sam dobro je da koga prosiš,da ti pomaga in zajčka prime,ker jim to ni kaj preveč všeč.Strižeš jih pa tam 1x - 2x letno.

To je to.Poskušala sem ti odgovorit na vsa tvoja vprašanja.Drugače so pa zajčki zlo čudovita bitja,zelo lepa.Navadijo se na človeka in se pustijo crkljati.

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov