Ljubljenčki - psi
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- chilli
- Sramežljivka
- Na forumu od: 19. 6. 2006
pa bi res tvegala denar za psa, denar za veterinarja in ogromno dela in čustev za psa, ki mogoče ne bo zrasel v jack russla? ali pa bo bolan? mogoče celo poginil?
verjemi da ga ni biljšega občutka, ko kupiš psa od vzrediteljev katerim zaupaš, domov pripelješ zdravega, socializiranega mladiča, samozavestnega in pripravljenega na sodelovanje s tabo.
ne pa da pripelješ domov bolhasto kepico sluzi, bruhanja in driske. prestrašeno ijn glistavo. ki je , če ti jo že uspe pozdraviti, itak tako psihično uničena da potrebuje še vsaj 2 meseca da začne normalno delovat, ker je bila že pri 4 tednih vzeta od mame.
tisti ki se loti nerodovniške vzreje, (saj ne rečem da to dela zaradi zaslužka),
ponavadi to naredijo zato ker se jim zdi kul da bi imeli mladiče če že imajo psico in enostavno ne ve kakšna jeba je gor spravit leglo tako kot je treba. 2 x cepit je še najmanjši problem.
že tisti ki imajo rodovnška legla so včasih taki vzreditelji da te srat prime.
še nekaj o ceni rodovniških mladičev:
mladiči vzrediteljev ki si ta naziv zaslužijo, imajo visoko ceno zato, ker starše vozijo na razstave, kjer se ves čas potrjujejo v lepoti in karakteristikah pasme. razstave stanejo, tukaj si potem vzreditelji povrnejo stroške. dober vzreditelj nima baš nekega profita ko ti mladiča proda za 1000-2000 evrov.
če ti pa dvoriščni rejec proda mladiča za 300 evrov, ima pa 300 evrov čistega.
rodovniški mladič, katerega starši pa nimajo lepotnih šampionskih naslovov pa tako ali tako velikih denarjev niso vredni, in tudi taki vzreditelj si denarja ne zasluži.
seveda je to samo moje mnenje ampak, če sem se odločila za psa neke pasme, bom kupila psa z rodovnikom, od preverjenih vzrediteljev in staršev šampionov. tudi ne bom kupila kar enega psa, ampak takega katerega karakter mi bo odgovarjal. zanj mi ne bo težko odšteti 2000+ evrov (če jih nimam bom počakala dokler jih ne bom imela) kar nekaj napol pa ni šans.
če bom pa imela kdaj željo po nerodovniškem psu, bom ponj šla v zaavetišče in nikamor drugam.
TOREJ: ali mladiča zastonj (oz za ceno kritja osnovnih stroškov ki so bili z njim cca 200eur)
ali pa rodovniškega mladiča, šampionskih staršev, cepljenega in socializiranega kot je treba za toliko kolikor pač VZREDITELJ zahteva.
verjemi da ga ni biljšega občutka, ko kupiš psa od vzrediteljev katerim zaupaš, domov pripelješ zdravega, socializiranega mladiča, samozavestnega in pripravljenega na sodelovanje s tabo.
ne pa da pripelješ domov bolhasto kepico sluzi, bruhanja in driske. prestrašeno ijn glistavo. ki je , če ti jo že uspe pozdraviti, itak tako psihično uničena da potrebuje še vsaj 2 meseca da začne normalno delovat, ker je bila že pri 4 tednih vzeta od mame.
tisti ki se loti nerodovniške vzreje, (saj ne rečem da to dela zaradi zaslužka),
ponavadi to naredijo zato ker se jim zdi kul da bi imeli mladiče če že imajo psico in enostavno ne ve kakšna jeba je gor spravit leglo tako kot je treba. 2 x cepit je še najmanjši problem.
že tisti ki imajo rodovnška legla so včasih taki vzreditelji da te srat prime.
še nekaj o ceni rodovniških mladičev:
mladiči vzrediteljev ki si ta naziv zaslužijo, imajo visoko ceno zato, ker starše vozijo na razstave, kjer se ves čas potrjujejo v lepoti in karakteristikah pasme. razstave stanejo, tukaj si potem vzreditelji povrnejo stroške. dober vzreditelj nima baš nekega profita ko ti mladiča proda za 1000-2000 evrov.
če ti pa dvoriščni rejec proda mladiča za 300 evrov, ima pa 300 evrov čistega.
rodovniški mladič, katerega starši pa nimajo lepotnih šampionskih naslovov pa tako ali tako velikih denarjev niso vredni, in tudi taki vzreditelj si denarja ne zasluži.
seveda je to samo moje mnenje ampak, če sem se odločila za psa neke pasme, bom kupila psa z rodovnikom, od preverjenih vzrediteljev in staršev šampionov. tudi ne bom kupila kar enega psa, ampak takega katerega karakter mi bo odgovarjal. zanj mi ne bo težko odšteti 2000+ evrov (če jih nimam bom počakala dokler jih ne bom imela) kar nekaj napol pa ni šans.
če bom pa imela kdaj željo po nerodovniškem psu, bom ponj šla v zaavetišče in nikamor drugam.
TOREJ: ali mladiča zastonj (oz za ceno kritja osnovnih stroškov ki so bili z njim cca 200eur)
ali pa rodovniškega mladiča, šampionskih staršev, cepljenega in socializiranega kot je treba za toliko kolikor pač VZREDITELJ zahteva.
-
bubabiba - Kofetarica
- Na forumu od: 8. 12. 2006
Ok vse lepo in prav, samo kje pa piše, da so samo rodovniški mladiči šampionskih stršev vredu? Čisti bullshit...poznam super vzrediteljico, ki s psičko raje sodeluje pri reševanje in to precej uspešno, na razstavi je bila mogoče samo enkrat ali dvakrat, toliko, da je dobila opis psice (ki je bil dober). imela je pa s to psico mladičke, ki povsem ustrezajo standardu in bili so socializirani in navajeni živeti z otroci, psi mačkami, se peljati v avtu in še kaj...Mislim vzameš mladička rodovniških stašev, ki imajo opravljene zdravstvene teste za bolezni katerim je pasma bolj podržena in s socializiranimi mladiči z dobrim vzrediteljem, tukaj pa niti pod razno niso važni šampionati..sploh če vzameš kavč psa oz psa za agility, Ro, reševanje itd. Tudi nekateri psi, ki bi jim bolj koistilo, da bi delavne tipe te pasme se ohranjalo ne pa razstavne, ki so že popačili samo pasmo..s tem stavkom recimo ciljam na NO. In jaz osebno rajši vzamem avstralca, katerih starši imajo v rodovniku tudi delovne linije kot pa takega, ki je samo razstavne linije, ker jaz hočem delati s psom..je pa kar nekaj razlik, ko delaš z delavnim ali pa razstavnim. Ne velja za striktno vse to ampak za večino... tko da tole, da so edino mladički razstavnih staršev vredu je mlatenje prazne slame..
- chilli
- Sramežljivka
saj nisem rekla da so samo taki v redu, ampak da je samo za takega smotrno odšteti velik dnar.
na dedne bolezni se nisem naslanjala ker jih jacki pač nimajo oz je v nekaterih državah potrebno testirati pogačice ter očesne leče.
prav tako nekatere pasme potrebujejo delovni izpit za vzrejno dovoljenje, jacki pa na žalost ne. teh stvari zato pač nisem omenjala.
kdo pa pravi da je psička te vzrediteljice v redu če je bila samo na 2 razstavah?
za mene je tudi moj najlepši in popoln, pa čeprav standard ne pravi tak.
ne me narobe razumet, sej super da so bili mladiči socializirani in da je njihova mama reševalka. samo pse, ki niso 100% najboljši po zunanjosti IN delu (če se le to ocenjuje oz bi bilo smotrno da se) pač nima smisla parit.
na dedne bolezni se nisem naslanjala ker jih jacki pač nimajo oz je v nekaterih državah potrebno testirati pogačice ter očesne leče.
prav tako nekatere pasme potrebujejo delovni izpit za vzrejno dovoljenje, jacki pa na žalost ne. teh stvari zato pač nisem omenjala.
kdo pa pravi da je psička te vzrediteljice v redu če je bila samo na 2 razstavah?
za mene je tudi moj najlepši in popoln, pa čeprav standard ne pravi tak.
ne me narobe razumet, sej super da so bili mladiči socializirani in da je njihova mama reševalka. samo pse, ki niso 100% najboljši po zunanjosti IN delu (če se le to ocenjuje oz bi bilo smotrno da se) pač nima smisla parit.
-
Foxy-lady - Kofetarica
- Na forumu od: 17. 1. 2005
Ocitno vi niste dobro prebrali, ko sem napisala, da si psa zeli moj fant. On bo ga kupil, ne jaz. Njegov bo, ne moj. Jaz sem samo vprasala, kje se ga da kupiti. Skoda je samo, da so jackie-ji tako redki, sploh v Sloveniji
You want me to be something I can never ever be.
-
bubabiba - Kofetarica
Chili, seveda so dražji psi, ki imajo uspešne starše in ljudje take pse kupujejo predvsem za razstavne pse..nevem zakaj bi kupovala psa z nevem kakšnimi starši, če ga nimam namena voziti na razstave..in pa nekateri lastniki imajo dobre, celo super predstavnike pasme pa jih ne vozijo na razstave..a te pa niso potem vredu za kupit oz njihovi mladiči al kaj?
In kako pa veš, da je bilo s psičko kaj narobe? Vizualno je ustrezala standardu, karakterno tudi, vzrejnega je dobila..zakaj je ne bi smeli parit?
A zdj po tanovem lahko parimo samo pse, ki ne samo da imajo super rodovnik, so brez dednih bolezni in karakterno super..ne zdaj se parijo samo psi katerih starši in te psi posegajo po najvišjih naslovih na razstavah? Mislim prosim..poleg tega vsi vemo, da na razstavah itak vedno ne ocenjujejo tako kot bi morali, ker je tudi velika večina razstav "kuhna" po domače povedano..
Tako, da tole posloševanje, da so samo psi z razstavnimi uspehi vredni za parjenje se mi zdi malce za lse privlečeno.. In še enkrat rečem, rajši kupim psa, katerih starši so uspešni na delovnem področju kot pa potomca razstano uspešnih staršev..seveda se bom prej dobro pozanimala o vzreditelju in njegovih psih..samo zame še zdaleč ne bo razlog, da kupim psa pri tisti psarni, če bojo starši uspešni na razstavah!
Foxy_lady poslušaj..če si psa fant res tako želi kot si že neštetokrat poudarila tukajle, mu ne obo niti najmanjši problem se zapeljat po psa v nemčijo, ja? Zdaj pa nehaj pisat si želi al pa ne, ker me ne birga več..oprosti besedam ampak mi grejo pa najbol na živce ljudje, ki si nekaj takooo močno želijo, da ne bi za to naredili popolnoma nič..japajade.
In kako pa veš, da je bilo s psičko kaj narobe? Vizualno je ustrezala standardu, karakterno tudi, vzrejnega je dobila..zakaj je ne bi smeli parit?
A zdj po tanovem lahko parimo samo pse, ki ne samo da imajo super rodovnik, so brez dednih bolezni in karakterno super..ne zdaj se parijo samo psi katerih starši in te psi posegajo po najvišjih naslovih na razstavah? Mislim prosim..poleg tega vsi vemo, da na razstavah itak vedno ne ocenjujejo tako kot bi morali, ker je tudi velika večina razstav "kuhna" po domače povedano..
Tako, da tole posloševanje, da so samo psi z razstavnimi uspehi vredni za parjenje se mi zdi malce za lse privlečeno.. In še enkrat rečem, rajši kupim psa, katerih starši so uspešni na delovnem področju kot pa potomca razstano uspešnih staršev..seveda se bom prej dobro pozanimala o vzreditelju in njegovih psih..samo zame še zdaleč ne bo razlog, da kupim psa pri tisti psarni, če bojo starši uspešni na razstavah!
Foxy_lady poslušaj..če si psa fant res tako želi kot si že neštetokrat poudarila tukajle, mu ne obo niti najmanjši problem se zapeljat po psa v nemčijo, ja? Zdaj pa nehaj pisat si želi al pa ne, ker me ne birga več..oprosti besedam ampak mi grejo pa najbol na živce ljudje, ki si nekaj takooo močno želijo, da ne bi za to naredili popolnoma nič..japajade.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Tokrat se pa strinjam z bubabibo... Kdo pa pravi, da bo pes zdrav in prijazen in nevem kaj se, ce je le to kar ga loci od drugih psov, da ves da je njegovmu prapradedku bilo ime Alfonz in da je bil svetski podprvak v svetlikajoci dlaki?
-
ANGELgirl - Kofetarica
- Na forumu od: 9. 11. 2004
- Kraj: Ljubljana
Mi imamo doma mešanko in če bi morala sedaj še enkrat razmisliti kaj bom prinesla domov - psa za katerega bom odštela 500 evrov ali psa, ki ga bom rešila pred usmrtitvijo!
Gotovo bi se ponovno izbrala mešančka! Razen seveda, če bi zadela na loteriji - potem bi pa izbrala Beagla Pa še takrat ne bi gledala kakšen prvak je njegov prapradedek..
Gotovo bi se ponovno izbrala mešančka! Razen seveda, če bi zadela na loteriji - potem bi pa izbrala Beagla Pa še takrat ne bi gledala kakšen prvak je njegov prapradedek..
Kdor o sreči samo sanja, naj se ne čudi, če jo bo prespal...
- chilli
- Sramežljivka
bubabiba napisal/-a:
pa ne prirejaj si spet besed tako kot se ti zdi,bibabiba!
nisem rekla da je važno da je lep, četudi bolan. zdravje najprej, pol pa gremo še na razstavo pogledat če je zakaj.
negativni izvidi za dedne bolezni+karakter+odličen na delu+odličen na razstavi, taki starši dajo mladiče vredne denarja.
če hočeš psa za delo, ne za razstave, pač vzameš iz takega legla, kjer so starši dobri delavci+zdravi+karakterno ustrezni. samo potem se ne greš parjenja z lepotcem in se delaš da imaš leglo ki bo lepo in delovno, ampak pariš z delavcem in imaš dalje dobro delovno linijo.
to je to.
ja, če na eni razstavi dobiš slabo oceno, res lahko kriviš "kuhno".
ko pa je razstav več, pa se pokaže kakšno razstavno kvaliteto ima pes v resnici.
mešančki tu zraven sploh niso zajeti ker:
ne morejo bit netipični, ne morejo biti grdi, ne morejo ne ustrezat standardu, ker pač ni standarda za mešančke
in s tem ko vzameš, kupiš, posvojiš, mešančka, ne uničuješ nobene pasme.
tak, to je moje mnenje, bubabiba, ti imaš svoje, nisem ti ga fauš
- chilli
- Sramežljivka
sončk napisal/-a:Tokrat se pa strinjam z bubabibo... Kdo pa pravi, da bo pes zdrav in prijazen in nevem kaj se, ce je le to kar ga loci od drugih psov, da ves da je njegovmu prapradedku bilo ime Alfonz in da je bil svetski podprvak v svetlikajoci dlaki?
zato ker ne veš samo tega da je bilo dedku ime Alfonz, ampak veš da je bil Alfonz tudi zdrav, karakterno ustrezen pasmi, in da je imela take lastnosti tudi njegova ljubica Brunhilda, s katero je imel leglo.
ker če Alfonz in Brunhilda ne bi imela takih lastnosti, ne bi bila plemenjaka.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Pa si ti res tako sveto prepricana, da ce pac njegovi pradedki niso zboleli zarad bogsigavedi kere bolezni, da pa tut pol njihov vnuk ne bo in bo zivel tocno tok ce ne se vec kot njegovi predniki? Ne slepi se ker bolezni, prav tako kot tudi karakter niso samo dedne, ves. obstaja ena stvar ki se ji rece dedljivost in karakter se mnogo redkeje podeduje, ce cilas da bo tvoj pes enako ljubezniv kot njegov dedek, Alfonz III.. sicer pa kaj pomeni 'karakterno ustrezen pasmi'? Mam zlato prinasalko brez rodovnika pa me se nikol ni spomnila na ksnga volcjaka:) pa tut lepsa je kot vecina "plemenjakov" (ki so najbrz ravno toliko plemeniti kot ksn zmago jelincic )
-
*just me* - Sramežljivka
- Na forumu od: 12. 3. 2007
- Kraj: Celje
chilli napisal/-a:sončk napisal/-a:Tokrat se pa strinjam z bubabibo... Kdo pa pravi, da bo pes zdrav in prijazen in nevem kaj se, ce je le to kar ga loci od drugih psov, da ves da je njegovmu prapradedku bilo ime Alfonz in da je bil svetski podprvak v svetlikajoci dlaki?
zato ker ne veš samo tega da je bilo dedku ime Alfonz, ampak veš da je bil Alfonz tudi zdrav, karakterno ustrezen pasmi, in da je imela take lastnosti tudi njegova ljubica Brunhilda, s katero je imel leglo.
ker če Alfonz in Brunhilda ne bi imela takih lastnosti, ne bi bila plemenjaka.
ma ne morem mimo takihle mailov nooooooooo... Pa kak lahko rečeš tole no, res me žalostijo ljudje, ki verjamejo vsemu kar napišejo drugi ljudje. Pa sej so itak vsi rodovniški psi potem zdravi!Oziroma nisem še čula, da bi Fifi ne dobil rodovnika, ker je bil njegov dedek Fufi prehlajen.
Kot sem že nekaj strani nazaj napisala, tile peseki z rodovniki niso kr padli z neba s papirji v žepu, ampak jim jih je en gospod z brado izdal, in smo spet pri ljudeh...
-
bubabiba - Kofetarica
chilli napisal/-a:bubabiba napisal/-a:
pa ne prirejaj si spet besed tako kot se ti zdi,bibabiba!
nisem rekla da je važno da je lep, četudi bolan. zdravje najprej, pol pa gremo še na razstavo pogledat če je zakaj.
negativni izvidi za dedne bolezni+karakter+odličen na delu+odličen na razstavi, taki starši dajo mladiče vredne denarja.
če hočeš psa za delo, ne za razstave, pač vzameš iz takega legla, kjer so starši dobri delavci+zdravi+karakterno ustrezni. samo potem se ne greš parjenja z lepotcem in se delaš da imaš leglo ki bo lepo in delovno, ampak pariš z delavcem in imaš dalje dobro delovno linijo.
to je to.
ja, če na eni razstavi dobiš slabo oceno, res lahko kriviš "kuhno".
ko pa je razstav več, pa se pokaže kakšno razstavno kvaliteto ima pes v resnici.
mešančki tu zraven sploh niso zajeti ker:
ne morejo bit netipični, ne morejo biti grdi, ne morejo ne ustrezat standardu, ker pač ni standarda za mešančke
in s tem ko vzameš, kupiš, posvojiš, mešančka, ne uničuješ nobene pasme.
tak, to je moje mnenje, bubabiba, ti imaš svoje, nisem ti ga fauš
A sem rekla, da si ti rekla, da se samo lepe pse pari? Poglej še enkrat kaj piše v odebeljenem tisku in cel tisti stavek..
Aha zdaj, če so psi delone linije, sigurne ne ustrezajo standardu al kaj? A veš, da so razstavne linije nastale iz delavih..se pravi so skupni predniki vseh delavne linije.
Ja je pa kar na velikih razstavah "kuhna" ne na eni..CACIBE dobivajo psi, ki sploh ne nosijo pravilno ušes itd. Jaz res nevem kakšna razstava je to..potem grem lahko še jaz za sodnika.
Aam..kaj imajo pa mešančki veze pri vsem tem?
Aja za ostale ki govorijo o zdravju psa z rodovnikom ali ne, jaz še vedno podpiram rodovniške, tako, da sonček jaz nisem čisto prepričana, da veš o čem govorim? Jaz niti absolutno nobenega ne podpiram, ki kupi nerodovniškega psa in s tem uničuje pasmo..
-
bubabiba - Kofetarica
Foxy-lady napisal/-a:chilli napisal/-a:foxy lady na bolhi imaš Jacka
Thanx
Mislim, da tisti "smeško" zraven pomeni, da ni za vzet tazga mladiča..No ja saj tebi je očitno itak vseeno kater pes bo na koncu..čeprav mi ni jasno zakaj potem ne greš v zavetišče po enega brezdomčka, ki že dalj časa išče nov dom..ah ja.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov