Ljubljenčki - psi

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
amital
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a amital » 21. Dec. 2006 23:46

doma imam rodovniško dalmatinko, pa je tudi fulll napadljiva.. na sprehode sploh ne morem brez nagobčnika :roll: vsakega tujca napade, nič je ne ustavi..
prej sem pa mela 2 brez rodovnika, obe grozno prijazni, leteli sta do vsakega in ga oblizovali...
tako da po mojem mnenju rodovnik sploh ni merilo, v nekaterih primerih je bilo celo dokazano da so mešančki najpametnejši izmed psov, tako da počasi planiram obisk zavetišča, da rešim bogo živalco pred mrazom in osamljenostjo
vse se zgodi z razlogom, tako kot se tudi vse vrača in vse plača
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 21. Dec. 2006 23:58

Kam gre ta debata zdj?! Rodovniški al nerodovniški, važn je karakter in vzgoja psa. Tud pitbulla laho vzgojiš v mucka al pa zlatga prinašalca v krvoločneža.
Ne zagovarjam nobene strani, ampak kot sm že rekla, rodovnik naj bi bil zagotovilo, da je pes zdrav in da nima kšni dednih bolezni. Čeprav ne morš nikol vedet.
Poznam primer "čistokrvnega bernija brez rodovnika", k je dubu pr 8ih mescih tako displazijo, da so ga mogl dat uspavat, ker ni mogu več hodt. Pr takih "rizičnih pasmah" jst ne bi riskirala, bi raj rodovniškega psa nabavla, si še zmer mau bol zihr.
Tud jst sm šla na rizik (zdj ne bi več) in me je ful skrbel, hvala bogu je vse ok z mojo kužiko, nima displazije.

Mam pa rada vse kužote, mešančke, rodovniške...zame so vsi isti!
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 21. Dec. 2006 23:59

seveda da rodovniški pes ni merilo da bo pes prijazen in ubogljiv..sploh ne...Mogoče je lahko merilo samo za dedne bolezni..To je pa tud vse...Vsak pes je samosvoj, vsaka pasma ima drugačen karakter (sicer tud po pasmah ne mormo lih kej preveč gledat na to), vsak pes je unikat...In nihče in nič mi ne more rečt, da če ma pa rodovnika da je in bo pes zdrav/uboljiv/prijazen ipd...Ne, ker to ej od vsakega posameznika odvisno in ne od lista papirja in od staršev in seveda od lastnika kako ravna z njim in kako hitro se loti učenja discipline...In zato torej tud nikol en bom šla kupt rodovniškega psa...Že neki časa si želim huskya al pa aljaškega malamuta...Ampak so sami rodovniški...200 kosov pa zihr ne bom dala..grem raj v zavetišče po peseka, ki bo prijazen do mene in hvaležen in predvsem najsrečnejši da je našel dom..Ni ga lepšiga občutka, res ne...Kot pa da plačujem za en dosadan štempelj ki mi ne pomeni čist čist nč...
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 22. Dec. 2006 9:00

amital napisal/-a:doma imam rodovniško dalmatinko, pa je tudi fulll napadljiva.. na sprehode sploh ne morem brez nagobčnika :roll: vsakega tujca napade, nič je ne ustavi..
prej sem pa mela 2 brez rodovnika, obe grozno prijazni, leteli sta do vsakega in ga oblizovali...
tako da po mojem mnenju rodovnik sploh ni merilo, v nekaterih primerih je bilo celo dokazano da so mešančki najpametnejši izmed psov, tako da počasi planiram obisk zavetišča, da rešim bogo živalco pred mrazom in osamljenostjo

splosno je znano da so dalmatinci popadljiva vrsta.
Uporabniški avatar
amital
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a amital » 22. Dec. 2006 11:29

je splošno znano ja, samo vsi vzreditelji to zanikajo. čudno se mi zdi, da se pojavi šele pri tretjem psu.
vse se zgodi z razlogom, tako kot se tudi vse vrača in vse plača
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 29. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Tiavanna » 22. Dec. 2006 12:30

Ja, mene je dalmatinec od kolegice ugriznil ko sem bla majhna (pa nisem ga nič tikala al dražla) in zdej mam kar tri fajn brazgotine na levi roki. Poleg tega ima stric od mojga fotra dalmatinca, ki je eden najbolj hudobnih (prou ne morem rečt drugače) psov, kar sem jih vidla. Vsakič ko pride kdo k njim, ga morajo zapret v garažo, ker čene ugrizne skoraj vsakega, ki mu pride pred nos. Poleg tega je že trikrat napadel gospodarja (ampak fajn napadel, sta se ravsala ene 10 minut) in konstantno napada živali. Pa še ena znanka ma dalmatinca, ki je tudi ful napadalen.
Sej vem, da se bo zdej oglasil nekdo, ki bo na dolgo in široko pametoval o tem, da je to vse odvisno od lastnikov (kar se načeloma strinjam), sam mene ne bo nihče prepričal, da ni nič odvisno od značaja psa oz. pasme. Pa tisti dalmatinec, ki je mene ugriznil, je bil dresiran pes in je imel izredno prijazne lastnike, pa tudi za ostala sva vem, da nista bil vzgajana z namenom, da bosta "psa čuvaja" al whatever. Tko da, jaz jim nekako ne zaupam več.
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 22. Dec. 2006 12:44

mah mi mamo doma dva psa, en od teh je bernski plansar, ki so naceloma zlo prijazni psi, mislim da sem to ze napisala nekje tukaj sicer, ampak whatever bom se en x. domacim, tujim ljudem in mackam in mojemu malemu pupyu nic ne nardi, prijazen do drugih ljudi, otrok res najbol kar premore. ko pa pride en x pes mimo hise, ni ograje,ki bi ga zadrzala. potem je pa sam vprasanje ce bi v tistem efektu lahko tudi cloveku kaj nardil.
Uporabniški avatar
Angel girl
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 5. 12. 2006
Kraj: Izbrisana land

Neprebrana objavaNapisal/-a Angel girl » 22. Dec. 2006 15:05

Za zajtrk sem vidla eno lepo zadevo-kako se mačka igra s posušeno pomarančo, ki jo je vrgla dol s smrekce :eek: In pol jo je brcala gor pa dol pa se za njo podila, k d je zmešana. In kr neki hoče non stop praskat in neki. Tko da smo pol kmal zavil v Mr Peta in sm kupila praskalnik+mačjo meto. Smo pošprical, naštimal, ampak je zaenkrat še ta zadeva prov nč ne zanima. Bomo vidl, upam da ji postane všeč. Pa kr neki je podivjana postala?? Odkar jo mamo notr kake 3 tedne mislm da je že, je bla čist pridna. Zdj pa ful taka lump zgleda, pa ušesa nazaj pa ful take hitr gibe pa tko. Sm jo vn dala da se mal pregon okol, zaperam vrata in mi je čez tako malo lukno not nazaj skočila. Nism mela srca da jo vn vržem če pa tok hoče notr. Sam ko se bo lotla česa druzga, jo bom pa res :D
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 22. Dec. 2006 23:38

in po čem sklepaš, da je bil najboljši veterinar?

Rodovniške pse pa jasno, da bodo prodajali za večji denar kot recimo nerodovniške saj tudi več denarja dajo za njih.Veš odgovorni vzreditelji imajo mladiče doma do 2. meseca in dohranjevanje, ko nehajo sesat pri mami je kar drago, potem morajo plačati še samca s katerim parijo in do samca grejo tut do 1000 km stran(se pravi plus bencin), potem mladiči so cepljeni, rodovniki so tut za plačat, za vsakega mladiča, čipirajo jih, pnavadi zraven dajo kakšne povodce in ovratnice, ko grejo mladiči h novim lastnikom in lastnikom mladičev so na vojo ob vsaki uri, če jih kdaj rabijo.
Teli šteparji pa ne dajo za mladiče niti pol od tega, nevem zakaj bi ble pol tut cene visoke.In ni jim niti mar ponavadi kam grejo mladiči, saj jih dajo zastojn ali pa maximalno 30k(ok se najdejo tudi izjeme, ki imajo za recimo 100k ampak to je še bolj bolano) in potem si vsak bebo lahko kupi takega psa, mislim kdo pa ne bo nabrau teh borgih 30k.
Pa odgovorni vzreditelji nimajo legel zato, da bi zaslužili ampak, da bi izboljšali kvaliteto pasme.Tisti, ki pa hoče zaslužit more psico parit vsaj enkrat na leto pa še več jih more imet in tsti se itak ne štejejo pod vzreditelje.
tukaj pa je še pregled kolk vzreditelji "zaslužijo" po tvoje pri temle:

Nataša Šetinc Dolar je pripravila okvirni izračun stroškov pri vzreji rodovniških pasjih mladičkov. Simulirala je dve legli.

(Vse cene so okvirne.)

1. vzrejno dovoljenje in ocena zunanjosti "mame"
10.000,00 SIT
2. dodatni dokumenti, potrebni za pridobitev vzrejnega dovoljenja
(npr. slikanje kolkov, slikanje oči, pri delovnih pasmah delovni izpiti,…)
od 20.000,00 SIT dalje
3. razstavni in delovni uspehi prednikov
4. skočnina, cena skoka je običajno enaka vrednosti mladiča iste pasme v državi, v kateri parimo.
Okvirne vrednosti skoka so od 100.000,00 do 500.000,00 SIT, izjemoma lahko tudi več!
5. carski rez pri psici (pri nekaterih pasmah je skorajda obvezen npr. angleški buldog, molosi z močnimi glavami, nekatere majhne pasme…)

cca 50.000,00 SIT
6. razglistenje mladičev (obvezno pri vestnih vzrediteljih!) 5.000,00 SIT
7. cepljenje mladičev (1 x obvezno) 6.000,00 SIT/mladiča
8. knjižica o cepljenju 500,00 SIT/mladiča
9. pregled legla (obvezno) min 4.000,00 SIT
10. tetoviranje mladičev (obvezno) 500,00 SIT/mladiča
11. potni stroški vzrejnega referenta od 1.000,00 do 10.000,00 SIT
12. rodovnik (obvezno) 7.000,00 SIT/mladiča
13. kvalitetno dohranjevanje mladičev (mladički naj bi živeli od materinega mleka le cca. 14 - 20 dni, potem jih vesten vzreditelj dohranjuje in hrani, da ne izčrpa psice.
Odvisno od velikosti pasme, zagotovo pa nekaj 10.000,00 SIT. Marsikateri vzreditelj mora mladičke od vsega začetka dohranjevati, cene pasjega mleka v trgovinah pa so vrtoglavo visoke! Tudi briketirana in konzervirana hrana za mladiče ima precej višje cene od hrane za odrasle pse.

Rodovnik je osebna izkaznica psa. V njem najdete poreklo psa: očeta, mamo, sorodnike za nekaj rodov nazaj, kdo je vzreditelj psa in seveda številko rodovnika in tetovirno številko psa. V nekaterih državah sta tetovirna številka in številka rodovnika enaki (tako kot pri nas), v drugih pa različni. V večini evropskih držav pa se vse bolj uveljavlja označevanje psa z mikročipom. Tudi ta številka mora biti vpisana v rodovnik. če ste psa kupili v tujini, mora le ta imeti izvozni - export rodovnik, kjer je vpisano v rubriko lastnika vaše ime in poln naslov.
Včasih se zgodi, da rodovniki niso izdani pravočasno (rodovnike izdaja Kinološka zveza Slovenije). Zaprosite vzreditelja, naj vam da v roke vsaj fotokopijo prijave legla, dokler od njega ne prejmete rodovnika.

Slikanje kolkov se pri nas vpisuje v rodovnik staršev, zato vam ga naj vzreditelj pokaže.

Vzrejno dovoljenje - pri nas izdajamo samcem vzrejni kartonček, samicam pa vzrejno knjižico. Vzreditelj jo mora imeti!

Tetovirna številka - pri nas mladičke lahko tetovira izključno tetovirni referent. Tetovaža je v uho ali na stegno. Vzreditelj sme oddati izključno že tetovirane mladičke, ko so stari najmanj 8 tednov!

Knjižica o cepljenju - vzreditelj vam jo mora predložiti poleg mladička.

--------------------------------------------------------------------------------

Koliko je "zaslužil" vesten vzreditelj,
ki je imel SREčO?
Psička je bila v prvo breja, skotila je zdravih 6 mladičkov in to brez kakršnihkoli komplikacij, kar je bolj izjema kot pravilo, in mladičke je uspel prodati v dveh mesecih:

Od točke 1.-3.: min 30.000,00 SIT
Skočnina: 150.000,00 SIT (nekateri naredijo tudi nekaj 1000 km, da pridejo do izbranega samca, prevoz v ceno ni vračunan!)
Od točke 6.-12.: 98.000,00 SIT
Dohranjevanje: 30.000,00 SIT
Stroški: 308.000,00 SIT
Povprečna cena mladičev: 120.000,00 SIT

"Zaslužek": 412.000,00 SIT brez upoštevanja dveh mesecev neprespanih noči, nege psice, mladičkov,… in v preteklosti vožnje psice na razstave (vsaka prijavnina na razstavo je cca. 7.000,00 SIT, denarnih nagrad, kakor marsikdo zmotno misli, na razstavah ni), hranjenja psice in nenazadnje stroškov nakupa kvalitetne psice.

NIŽJI JE OD DVEH POVPREčNIH BRUTO SLOVENSKIH PLAč!!!!!

Koliko je "zaslužil" vesten vzreditelj,
ki mu je SREčA OBRNILA HRBET?
Psička je bila šele v tretje breja, moral je še enkrat plačati skočnino (po mednarodnem FCI pravilniku lahko brezplačno ponoviš skok samo še enkrat, če psička v prvo ni breja) skotila je 3 mladičke in to s carskim rezom:

Od točke 1.-3.: min 30.000,00 SIT
Skočnina: 2 x 150.000,00 je 300.000,00 SIT (nekateri naredijo tudi nekaj 1000 km, da pridejo do izbranega samca, prevoz v ceno ni vračunan!)
Carski rez: 50.000,00 SIT
Od točke 6.-12.: 53.500,00 SIT
Dohranjevanje: 15.000,00 SIT
Stroški: 448.500,00 SIT
Povprečna cena mladičev: 120.000,00 SIT

"Izguba": - 208.500,00 SIT brez upoštevanja dveh mesecev neprespanih noči, nege psice, mladičkov,… in v preteklosti vožnje psice na razstave, hranjenja psice in nenazadnje stroškov nakupa kvalitetne psice.

--------------------------------------------------------------------------------

Še to:
Psico, ki ima rodovniške mladičke, smemo pariti samo 1 x letno. če ima več kot 6 mladičkov v leglu, jo smemo pariti ponovno šele po letu in pol.
Psico lahko prvič parimo v najmanj 18. mesecu starosti, najkasneje pa do osmega leta starosti.
V povprečju ima psica pri vzrediteljih, ki jim ni vseeno za psico, 2 do 3 legla v svojem rodnem obdobju.

Pripravila Nataša Šetinc Dolar
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 6. 3. 2005
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a satan28 » 26. Dec. 2006 0:25

Purple,replika na to,da je psica zgrizla ograjo pesjaka.Tu se začne najina razlika v dojemanju besede hišni ljubljenček.Jaz sem psa nabavila kot novega družinskega člana,ki živi z nami v hiši.Zato ravno teh upsev pač ne razumem.Sem pa absolutno za to,da se VSE nerodovniške pse in psice kastrira/sterilizira.
Zelo veliko je neželjenih mladičev...ogromno.Končajo v rekah(v vrečki),včeraj so potegnili iz vode napol mrtvega mešančka,ki pa je na žalost pri veterinarju umrl.

Glede rodovniških psic,sprašuješ,če ne morejo pobegnit.Velika večina lastnikov želi rodovniške potomce,zato žival še zavarujejo,sploh med gonitvijo.Prijatelj ima rodovniško staffordko,staro 4 leta,mladiče je imela enkrat.Ko se je gonila je bila zaprta nv garaži,ko jih ni bilo doma in ponoči.Sedaj je sterilizirana,saj ne želijo več mladičev.Tako,da vsi ne služijo s psi.Sicer pa po zakonu lahko ima psica 2 legli na leto.In če je rodovniška se lahko primer tudi prijavi,saj je iz papirjev in rodovnikov mladičkov razvidno,katero leglo je,leto...
V glavnem o tej problematiki bi lahko razpravljali v nedogled,vendar je dejstvo,da je ogromno zavrženih psov ravno mešancev.Zakaj,mislim,da je vsem jasno.Ker je lažje in seveda ceneje ali zastonj dobit mladička brez pedigreja,kot pa oštet kar lepo vsoti denarja,podpisat pogodbo...
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 26. Dec. 2006 1:05

hja, nekako imamo premejhno stanovanje da bi z nami v hiši živela nemška ovčarka...Tudi zunej ji ni bilo hudega ker je mela zelo fajn pošlihtan in topel pesjak..Ampak fotr je tist čas ko je ušla ravno menjal stara vrata pesjaka in nova slabo pritrdil, tako da je malo pogrizla in se je vse skupaj snelo...pa je šla...In smo imeli 12 mladičev..Vse oddali zastonj, več ali manj znancom okoli nas...je bila pa zelo ubogljiv pes in se je takrat prvič zgodilo da je ušla...
sej vsak pameten človek, ki mu je kaj mar za svojo žival, žival zaščiti...ampak se lahko zgodi marsikaj marsikdaj..Zdej mi pa povej, kaj se zgodi z mladiči rodovbniške mame in nerodovniškega očeta mešanca?pomoje se dostkrat tud take iz vrečk vleče :?
Uporabniški avatar
Tamala`
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 1. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala` » 26. Dec. 2006 11:36

satan28 napisal/-a:Ker je lažje in seveda ceneje ali zastonj dobit mladička brez pedigreja,kot pa oštet kar lepo vsoti denarja,podpisat pogodbo...

Seveda je lažje ampak men osebno veliko več pomeni, da sem našo Taro vzela iz zavetišča in jo rešila bogve kakšnega konca. Ampak tudi to pomeni obveznost.

Pa tudi naša, ko se goni jo čuvamo kot največji zaklad. Samo hvala bogu je naša tok brihtna, da enostavno rit pritisne k tlem, ko pride kakšen annoying potreben pes :lach: Pametna punca :lach:
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 6. 3. 2005
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a satan28 » 26. Dec. 2006 13:32

Pa pri vestnih vzrediteljih se to ne mora zgodit,vsaj jaz še nisem slišala.Pa poznam ogromno ljudi-največ s pitbuli in staffordi.In takrat ko se psica goni je še pod strožjim nadzorom,zadnji teden(če želijo mladiče),pa pripeljejo bodočega očka.
Jaz sem tudi vesela,ko ljudje raje vzamejo psa iz zavetišča,kot od kakega šteparja.Vendar roko na srce,še vedno obstaja ogromno naivnežev,ki kupi mladička pri kaki Matoši in misli,da ima pa sedaj pravega predstavnika pasme...kot pa da bi šel v zavetišče po kakega mladička.Žal,vem iz prve roke.Sicer pa odgovorni bodoči lastniki spremljajo psa od kotitve,ga večkrat obiščejo,ko je še v leglu pri mamici,medtem ko nekdo,ki ima željo čez noč iti po psa in ga že čez par dni pripeljati od šteparjev,je pa po moje zelo naiven in še spodbuja to služenje na psičkih.

In resnično ne morem tolerirati,(pa to ne leti na tebe purple),da nekomu psica pobegne med gonjenjem.
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
Uporabniški avatar
Angel girl
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 5. 12. 2006
Kraj: Izbrisana land

Neprebrana objavaNapisal/-a Angel girl » 26. Dec. 2006 17:21

Če se vam da lahko tud krajšo življenjsko zgodbo od teh živalic napišete :D

Mi smo imeli nemškega ovčarja, naš prvi pes. Bil je ful lep in prijazen pes, ko je nekega dne kr izginu. Nikol več ga nismo vidl :?
Dva papagaja, Jaka in Jakica. Sestrina Jakica je ubila mojga Jakata, lahk si predstavlate kok sm tulila.
Naprej-želvice, najprej 2, je ena umrla, smo kupil še 3. Pol se pa mal med sabo jedle, pa teple pa vse sorte je blo jao. No na koncu so ble tolk velike da jih nismo mogl imet več in smo jih dal nekam k nekomu v bajar.
Potem smo kupilo našo zlato prinašalko, ki nas osrečuje še zdej :D
Imeli smo še mucka, ki nam ga je prejšnji mesec nesrečno zbil avto.
In tukaj je še naša mačkica, ki se zdele veselo greje na preprogi v dnevni sobi.
Uporabniški avatar
***PINKYCA***
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a ***PINKYCA*** » 26. Dec. 2006 21:53

...
Zadnjič spremenil ***PINKYCA***, dne 22. Avg. 2009 20:39, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov