Ljubljenčki - psi
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
tammyka - Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 9. 2006
tanchy napisal/-a:Sem prebrala nekaj knjig, člankov ter brskala po forumih, a takega odgovora nisem nikjer zasledila, hvala ti za odgovor. Samo zakaj potem, pokaže svojega korenjaka in ga nameri v saj veš kaj. Pa še to: prejšnji teden smo čuvali nemško bokserko, ki je spala z njim na isti dekici in zdaj to isto dekico naskakuje?
obstaja pojav, ki se mu reče "pasja puberteta", mislim da ni potrebne nadaljne razlage, kaj se takrat dogaja z njim .
btw: če nas pes zavoha na kakšnem človeku vonj pasje samice, se začne gonit po njem, zato ni čudno, da tvoj naskakuje odejo.
-
Marilena - Komunikatorka
- Na forumu od: 13. 8. 2007
satan28 napisal/-a:Pa še glede problematike zapuščenih psov.
V vseh 11 letih, kar pomagam v Mb azilu, smo imeli samo 2 rodovniška psa. Eden se je izgubil, pa smo s pomočjo čipa takoj našli lastnika, drugemu pa se je "lastnik" odpovedal in je našel dom v 3 dneh.
Da pa ne omenjam tisočih mešančkov, ki so iskali, iščejo in še bodo iskali nov dom...
Rodovniških s papirji morda res,če si to mislila, ampak čistokrvnih? S tem pa se ne bi strinjala Ravno mesec dni nazaj, oz. malce več kot mesec so se v mb-azilu nahajali čistokrvni pitbulli (red nose, blo jih je pet, če se ne motim), trenutno je v azilu čistokrvni Rott (brez kupiranega repka), enega pa so oddali par tednov nazaj. Pol leta nazaj smo imeli rodovniškega aljaškega malamuta po imenu Ice, ki pa tudi ni našel doma hitreje kot v par tednih, ker že sama karantena v azilu traja teden dni in psov pred prestanimi sedmimi dnevi v azilu in preverjanju zdravstvenega stanja (cepljenja) ne dajo nikomur.. (razen mladičkov) V azilu se znajde ogromno število huskijev in malamutov, to pa predvsem zato, ker se ljudje ne zavedajo zahtevnosti pasme in si psa največkrat izbirajo na podlagi zunanjega izgleda. Ali pa banalni primer enega izmed azilantov- 11 let dober, zvest družinski čuvaj, potem pa po 11 letih iz neznanega vzroka "vtrga" kuro in posledično pristane v azilu... Človek se res vpraša, kaj je narobe z ljudmi
-
tammyka - Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 9. 2006
Marilena napisal/-a:satan28 napisal/-a:Pa še glede problematike zapuščenih psov.
V vseh 11 letih, kar pomagam v Mb azilu, smo imeli samo 2 rodovniška psa. Eden se je izgubil, pa smo s pomočjo čipa takoj našli lastnika, drugemu pa se je "lastnik" odpovedal in je našel dom v 3 dneh.
Da pa ne omenjam tisočih mešančkov, ki so iskali, iščejo in še bodo iskali nov dom...
Rodovniških s papirji morda res,če si to mislila, ampak čistokrvnih? S tem pa se ne bi strinjala Ravno mesec dni nazaj, oz. malce več kot mesec so se v mb-azilu nahajali čistokrvni pitbulli (red nose, blo jih je pet, če se ne motim), trenutno je v azilu čistokrvni Rott (brez kupiranega repka), enega pa so oddali par tednov nazaj. Pol leta nazaj smo imeli rodovniškega aljaškega malamuta po imenu Ice, ki pa tudi ni našel doma hitreje kot v par tednih, ker že sama karantena v azilu traja teden dni in psov pred prestanimi sedmimi dnevi v azilu in preverjanju zdravstvenega stanja (cepljenja) ne dajo nikomur.. (razen mladičkov) V azilu se znajde ogromno število huskijev in malamutov, to pa predvsem zato, ker se ljudje ne zavedajo zahtevnosti pasme in si psa največkrat izbirajo na podlagi zunanjega izgleda. Ali pa banalni primer enega izmed azilantov- 11 let dober, zvest družinski čuvaj, potem pa po 11 letih iz neznanega vzroka "vtrga" kuro in posledično pristane v azilu... Človek se res vpraša, kaj je narobe z ljudmi
Ravno danes so prišli iz zavetišča Zonzani pred naš Spar po psičko pasme husky, ki se je 3 dni ali pa celo več potikala naokoli in je ni prišel nihče iskat (kljub rednim obvestilom po radiu) .
Groza pač ...
-
bubabiba - Kofetarica
- Na forumu od: 8. 12. 2006
Marilena napisal/-a:satan28 napisal/-a:Pa še glede problematike zapuščenih psov.
Čistokrvni psi brez rodovnika ne obstajajo.
To kar si naštela so mešanci, pa naj zgledajo še tako čistokrvno.
Sploh pitbulli, ki pri nas sploh ne dobijo rodvnika in pri nas vsepovprek parijo kar je podobno psom tipa bull in potem prodajajo pot imenom pitbull.
tammyka, se mi pa res smili ta psička, ker je pristala v Zonzaniju.
-
Marilena - Komunikatorka
Pittbuli po fci-ju resda niso priznana pasma, ampak a to pomeni, da more pes bit mešanec?? Tudi človek, ki prodaja npr. višavskega terierja čistokrvnega, ampak brez rodovnika-prodaja mešanca? Mislim, da je vsakemu, ki psa kupuje in ki prebere kako literaturo, da čistokrvnosti psa ne določa papir, temveč ustreznost merilom, ki so značilni za pasmo (pa še to je bolj pravilo kot nuja- sama sem imela Shetlandsko ovčarko z rodovnikom, ki pa niti malo ni ustrezala standardu višine, in to za kakih 7 cm ...Če bi vedeli koliko bo zrasla, misliš da bi dobila rodovnik? Po tvojih besedah sodeč ne, ker bi bila "mešanka", ne? ). Prav tako naj povem, da psi, ki niso priznani po FCI-iju in so v tim. čakalnici nimajo rodovnikov, ker pač niso priznani. Zakaj bi torej vzrejali "mešance", vzreditelje objavljali na resnih forumih kot npr. mojpes.net, ter za te psičke zaračunavali take vsote? Ker niso čistokrvni in so "mešanci"?Dvomim...
-
bubabiba - Kofetarica
Ja in kje maš ti dokaz, da so pasemski? A imaš rodovnik, da se vidi par generacij nazaj, da so bili stari starši in še dalj nazaj res te pasme? ne..kako pa ti veš, da v enem pitbullu ni še labradorca vmes..recimo babica od tega pitbulla je bla labradorka..neveš..vprašaj na kzs, če obstaja nerodovniški čistokrven pa da vidimo kaj bojo rekli?
Bi pa prav rada videla kje na "resnih" forumih se oglašujejo nerodovniška legla?
Bi pa prav rada videla kje na "resnih" forumih se oglašujejo nerodovniška legla?
-
Marilena - Komunikatorka
Ne morem si kaj,da ne bi podala te primerjave... Poglejmo malo kako daleč smo prišli s to kregarijo o rodovnikih- počutim se, kot da bi brala Hitlerjev Mein Kampf in nakladanja o čisti rasi... A smo vsi popolni? Se nekateri rodijo bolni ne glede na družinsko svetlečo zdravstveno kartoteko? Je potemtakem možno, da sta bili moja psička in njena sestrica zelo bolni na jetrih, od rojstva (kljub listu papirja, ki mu pravimo rodovnik?)? Imata zato kaj manj pravico dihat isti luft kot mi, ker nimata usranega papirja?
Poudarjam, nisem zagovornik raznoraznih preprodajalcev in zaslužkarjev na račun ubogih živalic Zelo dobro se tudi zavedam, da lahko bolan pes iz roda v rod prenaša dedne bolezni, ki pa se večinoma, poglwej ga no zlomka, pojavljajo samo pri rodovniških psih. Ne poznam namreč mešanca (ampak tistega, tapravega,"slovenskega psa" ), ki bi bolehal... Torej, če sem jaz pes (čisto hipotetično), potem raje nisem bernski planšar ali kaj podobno težko-kategornega, ker bom imela displazijo kolkov, ampak mešanec... Tudi Habsburžani so bili čistokrvni (spet hipotetično), pa so krepnili 1,2,3...Btw, o njihovi lepoti kljub plemiškemu nazivu ne bi upala govorit...
Kinologijo podpiram, tudi tiste, ki se vneto trudijo, da bi obdržali "pri življenju" odlike rodovniških psov.. Ampak ali to v naravi sami preprečuje volkulji, da se bo npr. sparila z domačim psom? Ali ona "gleda" na tistega, ki ji bo naredil potencialno najboljši zarod? Mislim, da ne.. Če bi vsi na to gledali, potem ne bi blo rasno mešanih... Resda apeliram na človeka, ampak mislim, da sem bila jasna v svoji nameri..
Če se zgodi, se zgodi. In te male "napakice" so lahko zelo dobri in zvesti prijatelji, to spoznavam pri vsakem mešancu, ki pride v azil. Zaprimo pa preprodajalce ala figaro3 (brežice) in podobne- oni pse plodijo z namenom, da zaslužijo, nihče pa se ne vpraša, ali psički 3/4 bolezni ne poberejo v okolju, kjer živijo?!--> lep primer so trgovine z živalmi, kjer si lahko vsak za 600 evrov kupi mini pudlja, lepo zaprtega v terarij, ki najbrž še ni prav povohal trave... Za mešanca, oz. za nerodovniške mladiče (ccc zmedena sem ) pa bo nekdo skrbel z ljubeznijo, morda imel le eno leglo, ker se pač "zgodi" ...
To je pač moje mnenje in spoštujem mnenja drugih- razumem bes nekaterih izmed vas, ki ne prenesete oglasov z bolhe (zgolj kot primer), kjer ljudje ponujajo 5-6 različnih pasem in vse imajo enako banalen opis, v vsakem leglu je točno določeno št. psičkov in psičk... Odveč so vsi grobi komentarji do uporabnikov tega foruma, ki nimajo istega znanja ali istega mnenja.
Poudarjam, nisem zagovornik raznoraznih preprodajalcev in zaslužkarjev na račun ubogih živalic Zelo dobro se tudi zavedam, da lahko bolan pes iz roda v rod prenaša dedne bolezni, ki pa se večinoma, poglwej ga no zlomka, pojavljajo samo pri rodovniških psih. Ne poznam namreč mešanca (ampak tistega, tapravega,"slovenskega psa" ), ki bi bolehal... Torej, če sem jaz pes (čisto hipotetično), potem raje nisem bernski planšar ali kaj podobno težko-kategornega, ker bom imela displazijo kolkov, ampak mešanec... Tudi Habsburžani so bili čistokrvni (spet hipotetično), pa so krepnili 1,2,3...Btw, o njihovi lepoti kljub plemiškemu nazivu ne bi upala govorit...
Kinologijo podpiram, tudi tiste, ki se vneto trudijo, da bi obdržali "pri življenju" odlike rodovniških psov.. Ampak ali to v naravi sami preprečuje volkulji, da se bo npr. sparila z domačim psom? Ali ona "gleda" na tistega, ki ji bo naredil potencialno najboljši zarod? Mislim, da ne.. Če bi vsi na to gledali, potem ne bi blo rasno mešanih... Resda apeliram na človeka, ampak mislim, da sem bila jasna v svoji nameri..
Če se zgodi, se zgodi. In te male "napakice" so lahko zelo dobri in zvesti prijatelji, to spoznavam pri vsakem mešancu, ki pride v azil. Zaprimo pa preprodajalce ala figaro3 (brežice) in podobne- oni pse plodijo z namenom, da zaslužijo, nihče pa se ne vpraša, ali psički 3/4 bolezni ne poberejo v okolju, kjer živijo?!--> lep primer so trgovine z živalmi, kjer si lahko vsak za 600 evrov kupi mini pudlja, lepo zaprtega v terarij, ki najbrž še ni prav povohal trave... Za mešanca, oz. za nerodovniške mladiče (ccc zmedena sem ) pa bo nekdo skrbel z ljubeznijo, morda imel le eno leglo, ker se pač "zgodi" ...
To je pač moje mnenje in spoštujem mnenja drugih- razumem bes nekaterih izmed vas, ki ne prenesete oglasov z bolhe (zgolj kot primer), kjer ljudje ponujajo 5-6 različnih pasem in vse imajo enako banalen opis, v vsakem leglu je točno določeno št. psičkov in psičk... Odveč so vsi grobi komentarji do uporabnikov tega foruma, ki nimajo istega znanja ali istega mnenja.
Zadnjič spremenil Marilena, dne 23. Avg. 2007 21:55, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Marilena - Komunikatorka
Ali niso vsi nam kot rodovniški poznani psi na nek način mešanci? Razvili so se namreč iz prvobitnega psa, ki pa mu nihče ne ve izvora in si ga tudi ne znamo predstavljati. Vsi tim. čistokrvni (bom še dodala rodovniški psi, da ne bo prelivanja hude krvi) so nastali v določene namene- družni psi za kompanjone, ovčarji za pastirce
Pa še komentarček iz revije Moj pes:Mešance ljudje ne spoštujejo v taki meri kot pasemske (za katere so mastno plačali). Povsem človeško je, da tega, kar dobimo poceni, ne spoštujemo toliko kot tisto, za kar smo veliko plačali. Bravo, se strinjam (čeprav na svojo bridko žalost)
Kot sem napisala... Vsi psi so mešanci (na nek način) in s tem se tudi jaz popolnoma strinjam
Pa še komentarček iz revije Moj pes:Mešance ljudje ne spoštujejo v taki meri kot pasemske (za katere so mastno plačali). Povsem človeško je, da tega, kar dobimo poceni, ne spoštujemo toliko kot tisto, za kar smo veliko plačali. Bravo, se strinjam (čeprav na svojo bridko žalost)
Kot sem napisala... Vsi psi so mešanci (na nek način) in s tem se tudi jaz popolnoma strinjam
Zadnjič spremenil Marilena, dne 24. Avg. 2007 14:51, skupaj popravljeno 2 krat.
-
bubabiba - Kofetarica
Kdo pa govori o boleznih,,jaz sme govorila o čistokrvnosti psov..
Drugače pa o tem, da so rodovniški velikokrat bolni mešanci pa ne..Sorči ampak jaz govorim o razliki med rodovniškimi pa "nerodovniškimi čistokrvnimi", ki jih pogosto parijo v sorodu med seboj in tiste pse, ki imajo displazijo so gluhi ali kaj takega in je potem logično, da so velikokrat bolj bolani kot rodovniški psi, se ti ne zdi? Ni pa tukaj govora o mešancih, ki so stokrat že zmešani..proti mešancem nimam nič in se tudi ne služi z njimi, sem samo zato, da če vzameš mešanca, da se ga sterilizira da se pač ne pridobi še več nezaželenih mešancev. In kdo je rekel, da psi brez rodovnika nimajo pravice dihat? Mogoče obračaš moje besede? Ali pa mi prosim raje itiraj odstavek kjer sem to rekla, me res zanima kje..Tudi proti "nerodovniškim čistokrvnim" nimam nič, imam pa proti ljudem ki to podirpajo..madona sej ubogi psi niso nič krivi..samo najebejo pa oni, ker umrejo prehitro zaradi dednih bolezni ali pa se jih oddaja vsak mesec v drug dom, ker se njihovi prvi lastniki niso pozanimali o tem kaj je rodovnik in so kupili takega psa, ki ga nima pes pa ni zrasel v tisto pasmo ker so želeli.
In, ja za odgovorne vzreditelje sem zelo prepričana, da jim uspe zbrati prednike brez bolezni, ker traja mesece preden izberejo primernega samca..toliko ti namreč vzame pregled rodovnikov za par rodov nazaj..
Drugače pa o tem, da so rodovniški velikokrat bolni mešanci pa ne..Sorči ampak jaz govorim o razliki med rodovniškimi pa "nerodovniškimi čistokrvnimi", ki jih pogosto parijo v sorodu med seboj in tiste pse, ki imajo displazijo so gluhi ali kaj takega in je potem logično, da so velikokrat bolj bolani kot rodovniški psi, se ti ne zdi? Ni pa tukaj govora o mešancih, ki so stokrat že zmešani..proti mešancem nimam nič in se tudi ne služi z njimi, sem samo zato, da če vzameš mešanca, da se ga sterilizira da se pač ne pridobi še več nezaželenih mešancev. In kdo je rekel, da psi brez rodovnika nimajo pravice dihat? Mogoče obračaš moje besede? Ali pa mi prosim raje itiraj odstavek kjer sem to rekla, me res zanima kje..Tudi proti "nerodovniškim čistokrvnim" nimam nič, imam pa proti ljudem ki to podirpajo..madona sej ubogi psi niso nič krivi..samo najebejo pa oni, ker umrejo prehitro zaradi dednih bolezni ali pa se jih oddaja vsak mesec v drug dom, ker se njihovi prvi lastniki niso pozanimali o tem kaj je rodovnik in so kupili takega psa, ki ga nima pes pa ni zrasel v tisto pasmo ker so želeli.
In, ja za odgovorne vzreditelje sem zelo prepričana, da jim uspe zbrati prednike brez bolezni, ker traja mesece preden izberejo primernega samca..toliko ti namreč vzame pregled rodovnikov za par rodov nazaj..
-
Marilena - Komunikatorka
No, če sem obrnila tvoje besede (povsem nenamerno) se opravičujem. Ni mi pa jasno nekaj- če imam psa z rodovnikom in ga parim s psom, ki ima prav tako rodovnik (in najbrž ga nista dobila zastonj), vem da psa nista v sorodu (tudi za to vemo, da ni dobro), vendar si ne pridobim vzrejnega dovoljenja in to naredim na črno... Torej dobim potencialne mešance, ker pač nimajo rodovnika? Sliši se zločinsko, takole pariti dva psa, mladičem pa rodovnika ne priskrbeti, ampak ali so to res mešanci???
Ne trdim, da bi to počela, ker v tem ne vidim smisla, ampak res mi ni jasno, zakaj ti psi ne bi bili čistokrvni!
Ne trdim, da bi to počela, ker v tem ne vidim smisla, ampak res mi ni jasno, zakaj ti psi ne bi bili čistokrvni!
-
bubabiba - Kofetarica
Ja to je drugo..moraš se vprašat zakaj so brez rodovnika..ne moreš nasedat tistim ja moj mladič je bil 7. v leglu pa ni dobil rodovnika..al pa mama ga je imela oče pa ne..ja juhu. Pa moraš se vprašat zakaj tut, če ti en reče ja sem kupil psa brez rodovnika ampak mam in oče ga imata moj pa ne, ker niso opravili vzrejnega..hm zakaj že ne? ogoče zato, ker ga en od staršev ni dobil bodisi zaradi slabih kolkov bodisi zaradi česa drugega ampak enim je vseeno in če ne dobijo vzrejnega boli ga pa mladiči ne bojo imeli rodovnika..ja itak, prej bi mislil kje in kako si kupoval psico. jaz že ne bi kupila psa, da bi mi nekdo tkole buče prodajal niso dobili rodovnika, ker se nam ni dalo na vzrejnega..že vidim, da je "vzreditelj" totalno neodgovoren..
-
Marilena - Komunikatorka
Še vedno trdim, da se da kupiti čistokrvnega psa brez rodovnika (in to sem dokazala da obstaja-če ti nekdo pokaže papirje očeta in matere tega psa, potem lahko sklepaš da je čistokrven). Mislim, da sem do tega sklepa tudi prišla. Šlo se je samo za to, da je možno, da imaš čistokrvnega psa brez rodovnika.. Čeprav ni ok, to mi je jasno, vsemu temu larifariju (ni se nam dalo pridobit vzrejnega dovoljenja itd., zakompliciran postopek) ni za nasest, imam zdaj dokaz, da je možno, da smo v azilu imeli več kot 2 čistokrvna psa, ampak brez rodovnika... Shame on you vzreditelji
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov